Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

UniPad - SC UniPad
SC UniPad - Najčešće postavljana pitanja


Poslednja izmena: 2004-08-19

1. Registracija
2. Opšte teme
3. Platforme, operativni sistemi, instalacija
4. Font
5. Nivo Unicode podrške
6. Tastatura


1. Registracija

Šta je metod licenciranja UniPad?
UniPad je probna verzija. Metod licenciranja je sledeći: UniPad radi i u neregistrovanom i u registrovanom režimu. Pokretanje UniPad-a u neregistrovanom režimu je besplatno za sve. Neregistrovani režim omogućava pregled dokumenata bez ograničenja. Uređivanje je ograničeno po sesijama. Ako se registrujete, moći ćete da pokrenete UniPad u registrovanom režimu i ovo ograničenje će biti uklonjeno.

Kako se registrovati?
Možete se registrovati online putem sigurnog formulara poručivanja. Porudžbina se obrađuje od strane naših e-komerc partnera. Dostupni načini plaćanja: kreditna kartica, žični prenos, nalog za kupovinu, proverite. Narudžbenice (neto 30 dana) su prihvaćene od strane vlade i akreditovanih obrazovnih institucija, i od strane korporacija, pod uslovom da se podnose na obrascima naloga za kupovinu i sa brojem narudžbenice. Molimo da koristite ovaj link da biste dobili informacije o tome kako da naručite putem email-a, faksom, telefonom i poštom.

UniPad pred-izdanja su bila besplatna. Zašto bi trebalo da platim za to sada?
UniPad je bio omogućen besplatno od 1998. Ovo vreme je korišćeno da bismo saznali prave zahteve i potrebe korisnika i želeli bismo da zahvalimo korisnicima što su nam pružili povratne informacije i svoje predloge. UniPad je oduvek imao za cilj da postane komercijalni proizvod, na kraju. Ovo nam omogućava da pružamo profesionalnu uslugu, da nastavimo razvoj i proširimo naš asortiman proizvoda da bismo zadovoljili potrebe naših kupaca.

Koji je razlog za ograničenje sesije?
Striktno govoreći, Sharmahd Computing ne pravi razliku između komercijalne i nekomercijalne upotrebe softvera. Smatramo da svako ko koristi UniPad za srednje i velike projekte treba da podrži dalji razvoj UniPad-a, plaćajući za to. Svako ko koristi UniPad samo ponekad ili sa veoma malim projektima može ga koristiti besplatno. Takođe, svakom ko koristi UniPad samo kao gledalac, dozvoljeno je da ga koristi besplatno.

Šta to znači za komercijalne korisnike?
Nije bitno da li koristite UniPad u profitne svrhe ili ne.
PRIMER: jedna osoba u vašoj kompaniji treba da kreira Unikod tekstualne fajlove, a 50 drugih lica ih samo čitaju. Trebaće vam samo jedna dozvola za svhu uređivanja. Sve ostale dozvole u svrhe pregledanja su besplatne.

Na kraju krajeva, šta su prednosti registracije?

  1. Uređivanje nije više ograničeno sesijom.
  2. Besplatna tehnička podrška putem e-maila na engleskom ili nemačkom.
  3. Cena sa popustom za sledeće izdanje.
  4. Povoljne cene za buduće proizvode i specijalne usluge.
  5. Posebne cene za konsultantske usluge.

Koja su tačno ograničenja u neregistrovanom režimu?
Pokretanje UniPad-a u neregistrovanom režimu je “ograničeno sesijom”. To znači da u toku sesije, posle pokretanja UniPad-a ne postoje ograničenja, tako da ćete biti u mogućnosti da procenjujete i koristite sve funkcije. Posle vremena sesije možete da sačuvate svoj rad i restartujete UniPad za novu sesiju.

Šta ću zapravo dobiti kada se registrujem?
Dobićete registracioni kod. Ako unesete registracioni kod, UniPad će raditi u registrovanom režimu a ograničenje veličine dokumenta će biti uklonjeno.

Kada dobijam svoj registracioni kod?
Dobićete kod za registraciju putem e-maila u roku od 48 sati. Obično ćete ga dobiti mnogo brže.

Čekao sam više od 48 sati, gde je moj registracioni kod?
Ako ne primite poruku od Sharmahd Computing u roku od 48 sati, to je verovatno zbog tehničkih problema (e-mail filteri, itd.). U tom slučaju koristite naš online formular za povratne informacije i dajte nam ili alternativnu e-adresu ili broj faksa, gde možemo poslati kopiju poruke registracione potvrde.

Da li ću moći da naručim UniPad na CD-ROM-u sa štampanim uputstvom?
Ne. UniPad se ne isporučuje na CD-ROM-u ili bilo kojim drugim medijima podataka. Jedini način distribucije je putem interneta preko FTP ili HTTP. Štampano uputstvo se, takođe, ne šalje. Međutim, manuelna verzija UniPad pomoćne datoteke je dostupna kao PDF dokument. Možete ga preuzeti i odštampati na bilo kom štampaču.

2. Opšte Teme

Šta je SC UniPad (a šta nije)?
SC UniPad je Unicode tekst urednik za Windows operativne sisteme. Omogućava vam da unesete običan Unicode tekst, sačuvate ga i učitate u različitim formatima, a pruža i mnogo funkcija za pomoć u radu sa Unicode tekstom.

UniPad nije višejezični tekst procesor. On ne podržava formatiranje teksta, i nije jezičkiorijentisan. Nije namenjen da zameni naprednije izdavačke sisteme.

Koja je trenutna verzija?
Trenutna verzija je 1.20 .

Gde mogu da ga nađem?
UniPad možete preuzeti sa sajta UniPad. URL je: http://www.unipad.org/download.

Ko je tvorac UniPad-a?
Sharmahd Computing, Inc. Nalazimo se u Glendora, Kalifornija, SAD i Hanoveru, Nemačka. Sharmahd Computing je započeo sa kreiranjem UniPad-a 1997. kao deo zahteva internacionalizacije i lokalizacije svojih projekata razvoja softvera u automobilskoj i elektronskoj industriji

3. Platforme, operativni sistemi, instalacije

Na kojim se platformama pokreće UniPad?
UniPad radi na Microsoft Windows operativnom sistemu. Testiran je sa Windows NT 4.0, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows ME i Windows XP. Nisu potrebni servisni paketi ili dodatne komponente.

Koji su minimalni / preporučeni zahtevi?
UniPad čak radi na 486/66 (16 MB) sa razumnom brzinom. Zauzima manje od 8 MB hard diska. Za udoban rad sa UniPad-om je važnije da imate relativno brz grafički adapter. Današnji računari su svi dovoljno brzi. Trebalo bi da imate rezoluciju ekrana od najmanje 800x600 piksela, da bi u potpunosti prikazali prozor mape karaktera.

Mogu li da instaliram UniPad bez programa postavke?
Da. Molimo da pogledate sajt za preuzimanje za instrukcije o instalaciji.

Da li postoje ograničenja za Windows 95/98/ME?
Ne, sve funkcije su dostupne, uprkos činjenici da Windows 95/98/ME ne podržava Unicode. Skoro sve Unicode funkcije koje pružaju Windows NT/2000/XP nisu dostupne na Windows 95/98/ME. Međutim, UniPad koristi sopstveni Unicode sloj, da u potpunosti podržava Unicode na svim Windows platformama. Možda ćete imati problema ako želite da razmenite Unicode tekst preko klipborda na Windows 95/98/ME. Međutim, ovi problemi su izazvani ograničenjima aplikacije sa kojom želite da razmenjujete podatke.

Da li će UniPad biti dostupan i na Linux i drugim Unix platformama?
Da. Planiramo da izbacimo UniPad 2.0 za Linux, a verovatno i za druge Unix platforme.

Da li UniPad radi na WINE?
Da. WINE je sistem koji vam omogućava da pokrenete Windows aplikaciju na Unix platformi. UniPad je testiran na WINE 20031016. Osnovne funkcije editora, sve rade ispravno. Međutim, postoje neki problemi u vezi sa operacijama razmene klipbord podataka.

Napominjemo da WINE platforma nije zvanično podržana od strane Sharmahd Computing! Ako nešto ne radi dobro, mi ne možemo pružiti podršku. Obratite se WINE timu ako primetite razliku u ponašanju UniPad-a između WINE i standardne Windows platforme. Mi smo spremni da sarađujemo sa WINE timom da rešimo sve zastoje. Za više informacija pogledajte www.winehq.com.

Da li UniPad radi na PDA? Ne, trenutno ne radi. Postoji više operativnih sistema u upotrebi na PDA uređajima (Palm OS, Windows CE, Embedded Linux), pa moramo da odlučimo koju ćemo platformu podržati prvo. Mi smo zainteresovani za omogućavanje UniPad-a za PDA i stalno pratimo PDA tržište, ali ne postoje konkretni planovi za sada.

4. Font

Why does UniPad come with its own font?
Zašto UniPad dolazi sa sopstvenim fontom? Naš cilj je bio (i jeste) da omogućimo Unicode urednik koji stvarno radi odmah, bez instaliranja fontova. Zato mi imamo font ugrađen u UniPad, koji je posebno dizajniran za upotrebu samo sa UniPad-om. UniPad bi trebalo da bude u stanju da prikaže sve Unicode karaktere Unicode ravni 0 i 1, bez potrebe za dodatnim fontovima.

Normalno, Unicode-svestan softver koristi fontove instalirane na vašem sistemu. To znači da treba da okupite sve fontove sami (nije zabavno). Pored toga, ovaj metod ima neke ozbiljne mane, ako se oslanjate na jeftine fontove. Mnogim slobodno dostupnim (TrueType) fontovima nedostaje kvalitet, što znači da su gotovo nečitljivi na ekranu. To predstavlja pravi problem sa skupom znakova kao što je Unicode, koji podržava preko 95.000 znakova (Unicode 3.2.0) a mnogi od njih izgledaju prilično slično. Štaviše, fontovi moraju da sadrže tačne informacije Unikod znakova, što nedostaje u mnogim slobodno dostupnim fontovima.

Odlučili smo da damo veći prioritet pouzdanosti ispravnog prikaza karaktera, nego sposobnosti biranja između fontova proizvoljne treće strane (TrueType).

Zar UniPad font nije TrueType?
Ne. UniPad koristi bitmap font format. Bitmap font omogućava vizuelnu optimizaciju za određene veličine karaktera. Danas (sa tipičnom rezolucijom ekrana od 96 dpi) kontura fonta (kao TrueType) teško može postići kvalitet optimizovanog bitmap fonta.

Osnovni nedostatak bitmap fontova je nedostatak mogućnosti menjanja razmere. Kao rezultat, font ne izgleda lepo kao TrueType kada se odštampa sa rezolucijom od 300 ili 600 dpi.

Da li će UniPad podržavati manje veličine fontova?
Postoji fizičko ograničenje koje sprečava da pravite male fontove. Trenutna veličina UniPad fonta omogućava da oznake bez razmaka (kao cirkumfleks) budu 3 piksela visine. Kada bi oznake bez razmaka bile manje, verovatno se ne bi mogle međusobno razlikovati od strane čitača.

Jedino pravo rešenje je da se poveća rezolucija ekrana. Ali to je van okvira Unicode urednika.

Može li se uvećati font ekrana?
Ne. Teoretski je moguće da se rastegne bitmap font, ali kvalitet rezultata nije prihvatljiv, posebno ako koristite faktore zum frakcije. Zum faktori manji od 1, mogu proizvesti potpuno nečitke rezultate.

Međutim, rastezanje se koristi za štampanje da nadoknadi veću rezoluciju. Rezultat nije visokog kvaliteta, ali je prihvatljiv, zahvaljujući većoj rezoluciji.

Glatko rastezanje sa sivim nijansama može biti moguće rešenje, ali nije podržano od strane UniPad font mašine u ovom trenutku.

5. Nivo Unicode podrške

Zašto X jezik nije podržan?
Unicode standard definiše apstraktne znakove iz različitih skripti. Svaka od ovih skripti može da se koristi za više različitih jezika. Svi karakteri treba da budu prikazani bez dodatne informacije o jeziku. Jezička informacija je predmet protokola višeg nivoa.

"Protokol višeg nivoa" može biti XML, na primer. XML označavanje može da sadrži informacije o jeziku sadržaja. To zavisi od tipa XML aplikacije, odnosno kako će se obrađivati XML. Sa UniPad možete da izmenite takav XML fajl, ali bilo koja informacija o jeziku se ne koristi od strane UniPad-a.

Jezička podrška se može dodati predstojećoj verziji putem priključaka. To bi vam omogućilo da instalirate priključak koji je u stanju da obrađuje određeni jezik. Dodaci mogu nuditi jezik-specifičnu funkciju, proveru pravopisa i gramatike, rastavljanje reči, prepoznavanje granica reči, i tako dalje.

Zašto X skripta nije podržana?
Postoje dva moguća razloga: ili nije podržana od Unicode-a uopšte, ili nije podržana od UniPad-a. Molimo Vas da pogledate Unicode standard i vidite da li je određena skripta podržana. Alternativno možete da pregledavate na UniPad mapi karaktera.

Ako nije podržana od Unicode-a, nećemo je uključiti u UniPad. Ako nije podržana od UniPad-a, odgovor je: mi se zaista trudimo da podržavamo sve skripte. Moramo da pravimo razliku između jednostavnog uključivanja znakova u UniPad font i implementacije posebnih algoritama za obradu teksta.

Zašto X skripta nije pravilno prevedena?
UniPad ne podržava odgovarajuću interpretaciju nekih skripti. Molimo Vas da pogledate mapu karakteristika za pregled.

6. Tastatura

Za šta je dobar prozor rasporeda tastature u UniPad-u?
Prozor rasporeda tastature je vizuelni prikaz odabranog rasporeda tastera. UniPad vam omogućava da izaberete određeni raspored tastera na tastaturi nezavisno od Windows sistema.

Različiti dostupni rasporedi tastera na tastaturi u UniPad-u su predviđeni da budu od pomoći za ljude koji znaju više rasporeda tastera. Zamislite, na primer, Grk koji živi u Nemačkoj i neko vreme koristi nemački raspored tastature, ali on i dalje zna grčku tastaturu. Ako koristi UniPad za pisanje grčkog, može da se prebaci na grčki raspored i biće u stanju da kuca. Ako zaboravi neke tastere, može uključiti prozor rasporeda tastature.

Šta je "sistem" rasporeda tastature u UniPad-u?
To je trenutni raspored tastature operativnog sistema. To zavisi od vaših trenutnih lokalnih postavki (npr. nemački / švajcarski ili engleski / američki). Normalno, ako ne koristite strane rasporede tastera na tastaturi nema potrebe da ih menjate.

Sistem rasporeda tastature nema vizuelnu prezentaciju, jer je praktično nemoguće da se izvede vizuelni prikaz sa Windows drajvera tastature.

Nedostaju mi neki znakovi na rasporedu. Gde se nalaze?
Svi podržani rasporedi su (bolje: trebalo bi da budu) apsolutno identični rasporedu tastera na tastaturi u operativnom sistemu Windows. Nekim rasporedima nedostaju znakovi koje nekim ljudima veoma često trebaju. Takođe, ovi rasporedi nisu namenjeni za dvojezičnu ili čak više-jezičnu upotrebu.

Svi rasporedi tastera na tastaturi su namenjeni prvenstveno za jedan jezik. Nema posebnih rasporeda tastera za dvojezične osobe ili za posebne namene. Ne možemo da izmislimo mnogo eventualno korisnih varijacija rasporeda. Međutim, možete da kreirate sopstvene tastature lako.

Zašto ne radi sa svim hardverskim tastaturama?
Obično radi sa najdostupnijim hardverskim tastaturama. UniPad pruža imitaciju tastature. Postoje dva moguća rešenja: mapirati sve znakove iz američke tastature (podrazumevano) za ciljni raspored, ili da se u potpunosti prespoji drajver tastature. Neke dostupne višejezičke aplikacije koriste prvi metod. On ima glavnu manu. Korisnici izvan SAD-a moraju da eksplicitno izaberu američku tastaturu za rad sa aplikacijom. Još gore, ALTGR kombinacije ne rade.

UniPad koristi drugi metod i prespaja drajver tastature. UniPad direktno tumači kodove skeniranja fizičkih tastera da bi ih mapirao sa posebnim karakterom. Ovo, takođe, ima manu. Kodovi skeniranja zavise od tipa tastature. Odlučili smo da podržimo PC / AT Enhanced Keyboard (poboljšanu tastaturu), jer se najčešće koristi. U ovom trenutku UniPad ne može da podrži druge tipove tastatura.Published (Last edited): 26-05-2013 , source: http://www.unipad.org/faq/