Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Scratch, programski jezik za decu

Scratch je besplatan edukativni programski jezik za decu, koji je dostupan na 50 različitih jezika i radi na skoro svakom savremenom računaru: Linux, Macintosh, ili Windows. Novi vodič za upotrebu, Super Scratch Programming Adventure!, je napisan od strane The LEAD projekta (Learning through Engineering, Art, and Design) u Hong Kongu, da učini Scratch pristupačnijim deci širom sveta učeći ih kako da ga koristite.

Scratch je razvijen pre nekoliko godina od strane Lifelong Kindergarten Group na MIT Media Lab-predvodi profesor Mitchel Resnick-uz finansijsku podršku Nacionalne fondacije za nauku, Microsoft-a, Intel Fondacije, MacArthur Fondacije, Google-a, Iomega, i MIT Media Lab istraživačkog konzorcijuma.

Knjiga objašnjava Scratch-ove alatke i funkcije u deset kratkih poglavlja, živopisno ilustrovanih sa pratećim crtežima. Deca će naučiti o sprajtovima, sceni, kao i kako da kreiraju petlje pomoću blokova, vizuelne elemente Scratch programskog jezika.

Bilo mi je drago da vidim da od svih igara opisanih u ovoj knjizi nisu samo igre pucačkog žanra. Knjiga sadrži lavirint igru i igru u kojoj se voze kola pod nazivom Desert Rally Race. Knjiga takođe objašnjava kako da dodate svoje snimljene zvuke Vašim Scratch programima.

Scratch je namenjen deci od 8 i više godina, ali nekoliko dece mojih prijatelja su počela da ga isprobavaju kada su bila i mlađa. Jedan veoma zanimljiv aspekt Scratch-a je da se može koristiti za jednostavne animacije i digitalno pripovedanje, tako da apeluje i na programere i na vizuelne dizajnere/pripovedače.

Na Scratch Day događaju pre nekoliko godina naišao sam na blizance u 8. razredu. Jedan blizanac je bio odličan Scratch programer, drugi blizanac je bio odličan Scratch animator. Oba blizanca su odala priznanje Scratch-u što ih je zainteresovao za tehnologiju.

Ova knjiga će biti od velike koristi za nekoga ko već zna malo o Scratch-u i želi da postane veštiji. Treba napomenuti da je izgled knjige vizuelno veoma privlačan, a tekst je sažet i precizan. Neko je proveo dosta vremena radeći na ovoj knjizi-i trud se pokazao.

Izdavač knjige, No Starch Press, nudi štampano izdanje i e-knjigu za $ 24.95, i nudi samo e-knjigu za $19.95. Zadovoljstvo je držati štampanu verziju ove knjige u ruci, i svakako je više preporučujem. Takođe je korisno napomenuti da je ova knjiga pokriva Scratch verziju 1.4. A Scratch 2,0 će izaći uskoro, ali to neće učiniti ovu knjigu zastarelom.

Related content

  • Python for Kids pomaže odraslima da predaju programiranje mladima
  • Program Otvoreni mozak ima za cilj da unapredi našu radnu memoriju
  • Državni standardi, otvoreni izvor, i Univerzalni dizajn za učenje
Published (Last edited): 12-02-2013 , source: http://opensource.com/education/12/10/scratch-programming-language-kids