Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

SCSI standardi & kablovi

SCSI standardi & kablovi za "normalnu"* osobu.

 

SCSI standardi & kablovi za "normalnu"* osobu.


SCSI uslovi i osnove!

Za super “geek-ove”, evo pravog SCSI "specs" linka Hej,provalićete ga!

SCSI Izgovor:

SCSI se izgovara "scuzzy" kao u, "taj kompjuterski “geek” je sigurno izgledao scuzzy, kao da se on/ona nije okupao ili promenio veš nedeljama!" Hej,biti istinski SCSI “geek” vas stavlja u “viši ešalon” kompjuterskih “geek-ova”,tako da ako kupanje nije “vremenski efikasno” tokom vaše indoktrinacije u SCSI,neka bude tako.Više novca kasnije! SCSI Guru status se može postići samo nakon uzastopnog postavljanja poruke za pomoć tokom najmanje godinu dana u usenet newsgroup-u "comp.periphs.scsi". Dobar način za pretragu o tome i pronalaženje odgovora na vaša pitanja o SCSI-u jeste korišćenjem Google Groups:

Google groups

SCSI Istorija i budućnost:

SCSI znači "small computer systems interface"(“interfejs malih kompjuterskih sistema”) ili neka takva besmislica. Apple i neki proizvođači Server-a su to učinili onim što jeste.To jeste i uvek je uspevalo da bude bolji interface za hard drive-ove i CDROM drive-ove nego IDE i njegove razne verzije, čak i novi ATA66/100/133 (Ultra DMA66/100/133),iako "IDE" nastavlja da se popravlja i sebe održava prilično bliskim u performansi na mnogo načina.SCSI je takođe uspeo da podrži brojne druge instrumente pored hard drive-ova i CDROM drive-ova, za razliku od IDE-a. SCSI podržava skenere, i druge periferne delove (one koji ga podržavaju) i godinama je bio NAJBOLJI kompjuterski periferni interface što se brzine tiče.Danas,firewire (IEEE-1394) i sada USB i USB 2, pokušavaju da ga unište kao periferni interface, i verovatno će uspeti u tome. Kao Server i interface visoke performanse za skladištenje (hard driv-ovi, RAID, itd.) , SCSI je i dalje daleko ispred ovih novo-pridošlih i verovatno je da će tako nastaviti još neko vreme.

SCSI Osnove:

SCSI je "paralelni" interface.** To znači da šalje čitav “komad” (byte) informacije u jednom mahu, pre nego da šalje stvari po jedan “delić” u jednom mahu.Ovo mu može dati veliku brzinu,ali takođe ima tendenciju da prouzrokuje probleme sa dužinom uključenih kablova.To takođe znači da će kabl imati puno žica u sebi,umesto nekoliko,što u osnovi stvara čitavu problematičnu situaciju u dužini sa SCSI-em.Situacija sa dužinom može biti problem sa SCSI-em, ali sa "IDE"-om problem dužine je ZAISTA gadan. Svaka IDE spec teži da bude 18 inča kao maksimalna dužina kabla. *** SCSI ima daleko veće dužine kao 12 metara danas.To je kao 36 stopa za nas Amerikance koji nismo metrički tipovi!IDE je takođe vrlo ograničen što se broja uređaja po “kanalu” tiče.Dva uređaja (hard rive-ovi,CDROM-ovi) i to je to! Svaki "moderni" IDE kontroler ima dva kanala, dakle četiri uređaja,maksimalno. SCSI ide daleko preko toga. Zavisno od tipa SCSI-a,možete imati 7,15 ili čak i više povezanih uređaja.Ovo se u velikoj meri može redukovati time koji tip SCSI-a imate,koje tipove uređaja ste povezali i koja su dužine njihovog kabla.

Ovde je link za SCSI cable length guide. (Uputstvo za dužinu kabla SCSI-a). Možda će vas malo zbuniti.

Glavna stvar koju sada treba da upamtite je da u osnovi postoje dva tipa SCSI-a za prosečnog korisnika SCSI-a. "Single ended"(“Sa samo jednim krajem”) i "Low Voltage Differential" (LVD) (“Diferencijalni za nisku voltažu”). Sve pre Ultra2 i Ultra 160 SCSI (ne Ultra SCSI-2, ili Ultra SCSI-3, oni su bili pre Ultra2) je "Single ended, ili "SE". Ovi uređaji imaju manje brzine, i mogu eventualno da uspore "LVD" (Ultra2/Ultra160) uređaj kada su povezani zajedno sa njima. Takođe mogu biti strogo ograničeni dužinom kabla dopuštenom prilikom konektovanja sa LVD (Ulra2/Ultra160) uređajima. Shvatili ste? Mislim da niste... OK, dakle,recimo da imate novu sjajnu Ultra160 ili čak Ultra320 SCSI kontroler karticu konektovanu na neke neverovatno brze Seagate Cheetah 15K (15000 RPM za vas koji ste potpuni “ne- geek-ovi”, to je stvarno ludački brz hard drive) drive-ove i želite da zakačite skener ili zip drive,ili možda neki CD rezač na isti kabl ili eksterni konektor. BAM! Mogli biste da usporavate “propusnost” hard drive-ova (usporavajući brzinu prenosa podataka). Neke SCSI kartice imaju različite konektore “segmentovane” ili izolovane jedan od drugog,tako da neće biti problema sve dok ove sporije uređaje ne povezujete na isti kabl. RTFM! (read the "friendly" manual? (pročitajte “prijateljski” priručnik)). Još jedan vrlo pogrešno shvaćeni problem je "High Byte Termination" problem.

High-byte termination:

Kada se široka SCSI šina ili uređaj mora konektovati na uzanu SCSI šinu ili uređaj, treba povesti računa da osiguramo odgovarajući završetak (termination) “bajta visokih podataka” (high data byte). Šta je high data byte? Dakle, "široki SCSI" znači SCSI od 16 bita ili 2 "byte-a" (8 bita čini jedan byte). Uzani SCSI je SCSI od 1 by-a (8 bita) . Normalno će uređaji širokog SCSI-a raditi sasvim dobro koristeći samo prvi byte,i stoga se može koristiti na uzanoj šini (kablu).Problem nastaje ako drugi ili "high byte"(“visoki bajt”) prosto,na neki način,samo nestane,onda neće biti završen (terminated) kako treba i mogu se pojaviti sve vrste probelma.Takođe,dok su široki drive-ovi iz prošlosti (ne LVD) bili savršeno “srećni” što su direktno povezani na uzanu šinu bez završetka na samom drive-u,čini se da većina LVD (Ultra2 ili Ultra160) drive-ova zahtevaju da ovaj high byte bude završen na drive-u.

Važnije informacije o SCSI-u:

Stranica o SCSI konektorima, Slike konektora i koji tipovi SCSI-a se za to koriste.Takođe i informacije o dužini SCSI-a,i razne SCSI specifikacije.
SCSI konekcije FAQ: Dijagrami o tome kako konektovati različite SCSI drive-ove i periferne delove.

* Da ste zaista normalni,gledali biste TV i zaboravili da ste ikada čuli za ovu "SCSI" stvar!

**Postoje nove forme "serijskog SCSI-a" ,ali u to nećemo ulaziti. Kupite knjigu.


SCSI specifikacije “geek-ova”:

SCSI Termini & Terminologija-- aktuelne specifikacije:

SCSI-1

SCSI-1 je kompletan dokument sa svim fizičkim i protokolarnim Slojevima,to je zastarelo.SCSI od 8 bita, Single-ended driver-i otvorenog kolektora sa Asinhronim prenosom za sve komande i prenose podataka.Bipolarna tehnologija za driver-e i receiver-e, šina DC učitava veliku važnost,pasivni završetak.Konektori su male gustine 50 pin interni i eksterni konektori,eksterni konektor male gustine je takođe poznat kao Centronics konektor,u Cable (kabl) terminima, SCSI-1 Connector.

SCSI-2

SCSI-2 je kompletan dokument sa svim fizičkim i protokolarnim Slojevima. SCSI asinhrone komande sa Sinhronim prenosom podataka se ocenjuje na Brzih 10 megatransfera u sekundi ili 20 megabyte-ova u sekundi. Bipolarna tehnologija sa Otvorenim kolektorom ili single ended šinskim primopredajnicima aktivne negacije,pasivnim ili aktivnim završetkom,i Diferencijalnim (sada nazvanim HVD - High Voltage differential) šinskim primopredajnicima baziranim na EIA 485 dopuštenim u SCSI-2. A konektori su male gustine 50 pin interni konektor, Centronics eksterni konektor male gustine i eksterni konektor Velike gustine. U terminima vezanim za kabl, SCSI-2 konektor je velike gustine 50 pin. B konektori za široku šinu nisu bili praktični,jer su tražili drugi kabl Velike gustine 68 pin.

SCSI-3

SCSI-3 menja strukturu dokumenta, SCSI-3 nije dokument sa svim različitim slojevima i električnim interface-ima, već kolekcija dokumenata koja pokriva fizički sloj,bazni protokol specifičan za taj električni interface, sloj podešen na primarnu komandu (primary command set layer) (SPC) i sloj specifičnog protokola. Sloj specifičnog protokola sadrži Hard Disk interface Commands (Komande za interface hard diska) u Block Commands (SBC), Steam Commands (Komande za snagu) za tape drive-ove (SSC), Controller Commands za RAID nizove (SCC), Multimedia Commands (MMC), Media Changer Commands (MCC) (Komande za promenu medija) i enclosure services commands (SES) (komande za priložene usluge),na primer. Postoji sveobuhvatan arhitektonski model (overall architectural model) (SAM). Svaki dokument ima sopstveni nivo revizije, ovi se normalno nazivaju SCSI, -3 je ispušten. .

SCSI Parallel interface (SPI) definiše Paralelne šinske električne konekcije i Signale. SCSI Interlock Protocol (SIP) definiše skup paralelnih komandi. SIP je uključen u SPI-2 i SPI-3 revizije. SPI definiše P konektor Velike gustine 68 pin primarni kabl za široku šinu u pojedinačnom kablu. Ovaj kabl Velike gustine 68 pin se naziva SCSI-3 konektor. SPI uključuje ubrzanja do Fast (brzi) SCSI-a (Široki Fast SCSI je 20 MegaByte-a u sekundi), električni interface-i su definisani u CMOS terminima, sa završetkom specifikovanom na 0.2 volti, umesto 0.5 volti. A kabl je standardizovan na SCSI-2 ,ali nije ukjlučen u SPI.

Fast-20 ,opšte poznat kao Ultra SCSI je duplo brži od SPI dokumenta koji dopušta Fast-20, 20 megatransfera u sekundi ili na širokoj šini 40 megabyte-a u sekundi. Ovo nije kompletan standard, samo ima odeljke koji se traže za Fast-20, svi ostali odeljci koriste SPI standard.

SPI-2 udvostručuje brzinu ponovo do Fast-40,opšte poznatog kao Ultra2 SCSI, 40 megatransfera u sekundi na širokoj šini 80 megabyte-a u sekundi sa novim električnim interface-om,diferencijalom niske voltaže, LVD SCSI. Single ended se ne može koristiti za brzine iznad Fast-20. SPI-2 standard je uključio SIP, Single Connector Attachment (SCA-2) (Priključak pojedinačnom konektoru) 80 pin Host swap (razmena “domaćina”) konektor i 68 pin Very High Density Connector (VHDCI) (Konektor veoma velike gustine). SCSI-2 A i SPI P konektori su uključeni u SPI-2.

SPI-2 je kompletan dokument i ne odnosi se na starija dokumenta, jedna referenca svih paralelnih interface-a sve do Fast-40 brzina.

SPI-3 udvostručuje brzinu ponovo do Fast-80DT,opšte poznatog kao Ultra160 SCSI, 80 megatransfera u sekundi na širokoj šini 160 megabyte-a u sekundi. Ima mnogo promena sa SPI-3; Diferencijal visoke voltaže (High voltage differential) (HVD SCSI) i šina podataka od 32 bit-a sa Q kablom su zastareli, određivanje vremena je definisano na LVD podjednako na uspinjućim i padajućim ivicama REQ/ACK sata - Dupla tranzicija (Double Transition) (DT) definisana samo za široku šinu, definisana Provera ciklične redundancije (Cyclic Redundancy Check9 (CRC), Validacija domena (Domain Validation), definisani deo validacije domena će biti u SPC-x, definisane Paketizirane komande (Packetized Commands) i Poruke i definisana Brza arbitracija (Quick Arbitration Defined) **

SPI-3 je kompletan dokument i ne odnosi se na starija dokumenta , edna referenca svih paralelnih interface-a sve do Fast-80DT brzina, ali čini zastareli HVD i šine podataka od 32 bit-a.

EPI (Enhanced Parallel Interface)(Pojačani paralelni interfejs) Tehnički izveštaj opisuje kako dizajnirati SCSI sisteme. Dužine kablova i učitavanja su definisani elktričnim parametrima,dopuštajući dizajnu sistema da iskoristi prednost bržih kablova i redukuje učitavanja.Tehnički izveštaj opisuje kako raditi sa širokim (68 Pin) i uskim (50 pin) uređajima na istom sistemu. EPI uključuje dokumentaciju Expanders-a, Bridging expanders-a, Switches-a(zamene) i uobičajenih konektora koji nisu dokumentovani u standardima.

Brza referenca za kablove

SCSI-1 Eksterni A kabl je 50 pin Centronics konektor kabl. (C50M) 85 mil (2.16 mm) Rastojanje

SCSI-2 Eksterni A kabl je Velike gustine 50 pin konektor kabl. (MiniD50M) 50 mil (1.27mm) Rastojanje

SCSI-3 Eksterni P kabl je Velike gustine 68 pin konektor kabl. (MiniD68M) 50 mil (1.27mm) Rastojanje

SCSI SPI-2 konektor veoma velike gustine (very high density connector) (VHDCI) eksterni P kabl se ponekad pogrešno naziva SCSI-4 ili 5 kbal 68 pin VHDCI konektor kable. (.8mm 68M) *

SCSI-1, SCSI-2 Interni A kabl je 50 pin konektor Trakasti kabl. 100 mil (2.54mm) Rastojanje

SCSI-3 Interni P kabl je Velike gustine 68 pin trakasti kabl. 50 mil (1.27mm) Rastojanje

* SCSI-4 i SCSI-5 nisu standardi, SCSI-3 je standard podelio na odvojene standarde, svaki je samostalni dokument.

** Ultra160/m je specifična implementacija Ultra3 koji uključuje Fast-80DT, CRC i Domain Validation. Ultra160/m je razvila grupa SCSI dobavljača i korisnika; to nije STA priznati termin.


Published (Last edited): 21-03-2013 , source: http://www.ramelectronics.net/scsi_cables__.aspx