Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Dashboard Insight

Vizuelizacija podataka na Smart telefonima

Napisao Alexander Chiang, www.dundas.com18. februar 2011

Uvod

Ovaj članak će biti o tome kako da efikasno vizuelizujemo i upravljamo podacima na smart telefonima. Publika kojoj je namenjeno ovo delo su dizajneri korisničkog interfejsa i programeri softvera za mobilne telefone čiji je zadatak izgradnja tabli, izveštaja i rešenja vizuelizacije podataka za mobilne uređaje u kontekstu poslovne inteligencije.

Veoma je važno razdvojiti mobilne tablet uređaje kao što je iPad od tradicionalnih smart telefona kao što su Blackberri i iPhone. Najkritičnija razlika među njima je prostor ekrana koji je na raspolaganju, pošto smart telefoni imaju značajno manji prostor za rad u odnosu na tablete.

Zahtevi i razmatranja

Postoje uslovi i zabrinutosti koje treba ispitati pre nego što se zađe u projektovanje interfejsa vizuelizacije podataka za smart telefone:

  • Zbog male veličine ekrana i nekonzistentnog korisničkog interfejsa smart telefona, vazno je da podesite očekivanja da podaci trebaju samo biti prikazani za gledanje, međutim, za one ambicioznije, biće prezentovane ideje kako korisnik može analizirati i raditi sa svojim podacima na ovoj vrsti mobilnog uređaja.
  • Ljudi obično žele pristup informacijama u cilju bržeg preduzimanja akcije. Dakle, ima više smisla da sistem obaveštava korisnika da potraži određenu vizuelizaciju podataka, nego da stalno pretražije informacije na njihovom mobilnom uređaju.
  • Vizuelizacija bi trebala biti ograničena na jednostavne grafikone, instrumente i tabele (da, tabele su vrste vizuelizacije). Mape i drugi teški oblici vizuelizacije su neprikladni za ove vrste uređaja pošto će biti dosta teški za čitanje. Pored toga zumiranje može biti dosta nespretno za različite mobilne uređaje kao što su Blackberry Bold serije.

Imajući u vidu ove stvari koje smo istakli, počnimo dizajniranje vizuelizacije interfejsa.

Navigacija

U srcu interfejsa su vizualizacije poslovnih pokazatelja. Brojke sa desne strane prikazuju neke primere trendova, poređenja pojedninačnih vrednosti i kategoričkih poređenja predstavljenih na vizuelan način.

Zbog male veličine ekrana najbolje je prikazati ove grafikone, instrumente i tabele pojedinačno i ograničiti njihovo kombinovanje. nazovimo ove individualne vizuelizacije "visblock-ovima" ( slične su prirode sa DashBlock-om nađenim u Dundas Dashboard-u, dashboard software rešenje platforma ). Sledeći korak je da se razmotri kako će neko upravljati svim ovim visblock-ovima.

Najlakši bi bio način da se preduzme carousel / album cover / coverflow pristup sličan onom na iPhone / iTouch-u kao što je predstavljeno na slici ispod :

iPhone Data Visualization
2.1 Album cover navigacije vizualizacije


Ovaj tip navigacije je u redu, ali ponekad jednostavno želite rezime onoga što se dešava. Interfejs koji je idealan za ovu situaciju je scorecard. Slika 2.2 prikazuje primer scorecard-a koji se može koristiti da bi se dobio brz uvid u rad Vaših poslovnih pokazatelja.

 

Vrste Vizuelizacija
Line Chart Trend
Sl. 1.1 TrendBullet Graph
Sl. 1.2 Komparacija jedne vrednostiЈедан вредност поређење (метак grafikon))

Horizontal Bar Graph
Sl. 1.3 Namensko poređenje

 

Data Visualization Drilldown
Sl. 2.2 Udubljivanje u grafički prikaz

Za dodatne informacije o scorecard-ovima i pravilnim pokazateljima merenja pogledajte "Šta nedostaje vašem Scorecard-u" članak (Mark Brown, 2009).

Interakcija sa Visblock-ovima

Jedna od glavnih gore postavljenih pretpostavki je bila ograničavanje analize koju bi korisnik izvodio na visblock-ovima. Pošto sam to pomenuo, hajde da razgovaramo o osnovnoj interaktivnosti koja je potrebna za ostvarivanje neke obične analize, počevši sa nečim praktičnim.

Prikazivanje vrednosti kao oznaka tačaka na grafikonu ( bilo da oslikava trend ili poređenje ) nije praktično na mobilnom uređaju. sa malom veličinom ekrana, oznake koje predstavljaju vrednosti ili će biti previše male ili će preklapati jedne druge. sa druge strane, vizualizacija pojedinačne vrednosti neće imati taj problem jer postoje samo jedna ili dve vrednosti za prikazivanje. Najlakši način za nekoga da vidi vrednosti je da se prebaci na tabelarno predstavljanje podataka, a najbolji način da se prebacite na tabelarno prikazivanje je da kliknete na dugme slično onom prikazanom u gornjem desnom uglu slike 3.1br>
Ovo bi bio način korisnikčke interakcije sa visblock-ima, ali spoljašnji sistemi moraju takođe sa njima da rade. Kao što smo naveli u delu sa zahtevima i zabrinutostima, efikasnije je da spoljni sistem pošalje obaveštenje na telefon korisnika da im kaže koji visblock(ove) da pogledaju. Ikona obaveštenja treba da se pojavi na početnom ekranu mobilnog telefona slična onoj sa primljenom tekstualnom porukom. Ovo je prikazano na slici 3.2

Interaktivna analiza

data chart Sl. 3.1 Тabelarni prikaz vizuelnog podatka.

Mobile alert notification

Sl. 3.2 Obaveštenje o upozorenju (primeti ikonu levo od vremena)

Ovaj deo je namenjen onima od vas koji su dovoljno ambiciozni da probaju i sprovedu analizu podataka na smart telefonima.
Obično postoje tri vrste analize interaktivnosti povezane sa poslovnim pokazateljima::

  • filteri- se koriste da bi se videli određen presek podataka (npr. odabirom vremenskog intervala ili određenog proizvoda )
  • Drill downs (precizirati) - koristi se da bi se videlo šta stvara određenu vrednost (npr. poslovni pokazatelji koji pokazuju mesečni prihod, što vam omogućava da idete u detalje i vidite dane meseca )
  • Proširene tool tip-ovi - koristi se da pokaže od čega je sačinjena određena vrednost (npr. poslovni pokazatelji koji prikazuju mesečne prodaje, sa tool tip-ovima koji prikazuju pad po proizvodu)

Filteri

Najjednostavnija i verovatno najbolja stvar da uradite bi bila da proikažete dijalog filtera i da omogućite korisniku da odabere ono što mu je potrebno. bilo bi korisno da prikažete vrednosti filtera u tekstu na vrhu visblock-a.

Drill down

Jedini način da ovo radi je da se graf bar koristi u visblock-u (postojanje bar-ova omogućava lakši odabir tačke podatka koju želite da bolje istražite). Kada se klikne bar, sledeći nivo podataka koji bi se prikazao je visblock, i tako dalje, i tako dalje. Caka ovde je u tome da se implementira “bread crumb” navigacija da bi bilo lakše korisniku da se vrati na prethodni ekran :

Mobile Performance Dashboard
Sl. 3,3 Drill down (primetite tačkicu na dnu kružnog grafikona)

Unapređeni Tool Tip-ovi

Tooltip-ovi su veoma teški sa smart telefonima. Najbolja stvar da uradite je da iskoristite drill down operaciju od jednog nivoa kao što je prikazano na slici 3.3.

Zaključak

Moraju se pažljivo doneti odluke da se efikasno koriste smart telefoni prilikom vizualizacije i interakcije sa podacima. Glavni izazovi su veličina ekrana i nekonzistentni korisnički input interfejsovi. Uzimajući u obzir najmanji zajednički imenitelj ovog dizajna i principa sprovođenja će Vam pomoći da izgradite praktičniji interfejs vizualizacije podataka.

O Autoru

Alexander Chiang je pod predsednik Product Management-a sa Dundas Data Visualization i vodi grupu menadžment proizvoda za Dundas Dashboard. On je nekad vodio Dundas Consulting Group-u, gde je savetovao niz Fortune 100 kompanija o tehnološkim platformama i alatima koji najbolje odgovaraju njihovim zahtevima dashboard-a . Mnogo njegovih godina dizajniranja korisničkog interfejsa i njegova stručnost u tehnikama vizualizacije podataka omogućila mu je da ustanovi efikasna softverska rešenja za širu BI zajednicu.On trenuttno vodi poslovna inteligencija blog pod nazivom www.alexsandy.com

Published (Last edited): 26-02-2013 , source: http://www.dashboardinsight.com/articles/digital-dashboards/fundamentals/data-visualization-on-smart-phones.aspx