Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Белешки за AstroShed:

Source: http://www.snark.org/feedback.htm#AstroShed

 Август 26, 2003

Првично наменета како кратка белешка за потеклото на поттикне Telson, оваа хронологија се зголеми за да го вклучите сметка на нашите потег на сол Пролет Ајленд, следните болест жена ми Ketty, градењето на нашиот нов дом, а неколку тирадите. Јас не ја научија оваа најавите, бидејќи ние се пресели во новата куќа минатата година. (А печатени копија беше испорачана на време капсула во кујната, заедно со придонесите од оние кои работеле на куќата. По овој обред на премин, јас не ја чувствувал повеќе склони да се ажурира на сметката.) Меѓутоа, како одговор на голем број на барања од оние во посета на овој сајт, а бидејќи тоа е во не мал дел одговорни за окупаторската моето време во текот на изминатата година, се решив да додадете неколку белешки на AstroShed.

За изминатата година, Ketty е среќно планирање и работат на нејзината градина, а тоа е постепено земајќи облик. (. На земјиштето, сепак, ќе се земе уште една година или така) Јас, пак, се игра со мојата играчка, на "AstroShed"(т.н. за да се нагласи компатибилност на неговиот дизајн со градинарски Ketty е): Roll-топ опсерваторија во куќата на мојата телескоп - една мала, кратко-фокус рефрактор наменет строго за обичниот ѕвездите, а не за сериозни набљудување или astrophotography. Структура на 10'x10' беше завршен минатото лето, но завршувањето допира дури неодамна е додадена. По се линкови до неколку променета JPEG слики на фотографии на Ketty, заедно со линкови до главните производители на опрема кои се вклучени. (За листа на други аматерски астрономски опсерватории, главно Американци, видете сајт Бил Arnett е, Кафе Птоломеј. Бил Roll-топ, се вклучени во неговиот оглас, се чини, исто така, да се дизајнирани со загриженост за "компатибилност", и навистина служи како инспирација за AstroShed.)

На првата слика, донесена на 25 јануари минатата година, покажува на footings се истури. Вториот беше донесена околу две недели подоцна, по положување на бетонска плоча која служи како подот на опсерваторијата. Основа за телескоп столб е видлива во центарот на плочата. Како што споменавме погоре, на база на е изолиран од подот.(На структури во позадина се едно растение кафез, а зад неа, на комунални услуги барака, сеуште во изградба во тој момент.)

Минатиот петок, Ketty зеде слика за завршен AstroShed, со врата и покривот затворена. Структурата е ориентирана север-југ. Пати од југоисточна и југозападна покаже опсерваторија со покривот стркала назад на север. Иако на хоризонтот кон запад е трае со дрвја (кои служат за екран од светлата на Ганг), погледот на југ е отворен.

Како да се отвори и да го затворите покривот беше нешто на ова прашање, бидејќи тоа е доста тешки. Ханс Hazenboom, кој го изградил нашата куќа и AstroShed, излезе со елегантен решение што избегна проблеми (и трошок) на автоматизиран систем. На покривот почива на десет најлон тркала кои се тркалаат долж превртен-V шини. Тоа може да се премести лесно со едноставен чудак и макара, со користење на долго велосипед синџир. Од структура е доволно цврсти да го издржат вртежен момент, ова е монтиран на западната страна на објектот.

Телескопот е Теле Vue ТВ-101, што е прикажано тука посочи север во својата паркирани позиција, со противтежа вратило надолу. Поради висината пречка, потребно е да се подигне телескоп во височина за празнување и за да ја намалите пред затворање на покривот. (Ова може да изгледа невообичаено за една кратка-фокус инструмент, но ќе биде запознаен со оние со сличен сместен долго-фокус refractors.) На планината е Losmandy Г-8 германски екваторијалниот, опремени со Близнаци Losmandy за астрономски систем за позиционирање.

Телескоп и планината се поддржани на Ле Sueur Астро Пјер, прикажана овде во поглед низ вратата. Мојот верен помошник, Гема, се одмара на бетонска плоча пред себе. Во текот на ноќта, кога Gemma е поинаку ангажирани, плочата може да послужи како платформа за статив монтирани пар на Fujinon 16x70 двоглед.

За понатамошни информации, ве молиме контактирајте Ханс Hazenboom (hazenboom@saltspring.com).

PJ
Ноември 4, 2007
Мојот возљубен сопруга Ketty ненадејно почина на 2 ноември. Нејзиниот дух останува во нејзината градина и во оваа куќа.
PJ

 

Published (Last edited): 12-03-2012