Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Spalite sve GIF-ove


Burn all GIFs.

Spalite sve GIF-ove

Free the web!  Burn all GIFs!  Free the web!  Burn all GIFs!
Besplatan Web! Spalite sve GIF-ove! Bay Area Web developeri zahtevaju reformu softverskog patenta

GIF-ovi su sada oslobođeni patenata, ali možete učiti od fijaska sa GIF-ovima i zaštititi digitalne informacije koje kreirate od napada patenata. Evo šta možete:

  1. Stavite svoj sadržaj u formate koji nisu ograničeni softverskim patentima. The Xiph.org Foundation je neprofitna korporacija posvećena zaštiti temelja internet multimedija. Posetite njihov site da biste videli informacije kako da sačuvate svoje audio i video sadržaje neopterećene patentima.
  2. Suprotstavite se ekspanziji softverskih patenata u svojoj zemlji, ako takvi patenti trenutno nisu dostupni.
  3. Insistirajte na tome da standardi organizacije u kojoj učestvujete zahtevaju "innovation compatible" licencu patenta, koja omogućava implementaciju u Free/Open Source softverima.
  4. Razvijajte i podržavajte softver koji radi u nepatentiranim formatima datoteka i mrežnim protokolima, umesto u onima koji su opterećeni patentima, kad su raspoloživi.

Molimo vas da ljudima koji održavaju ovaj site ne šaljete mail-ove sa pitanjima da li je LZW patent još uvek na snazi u određenoj zemlji. Mi ne pružamo savete u vezi sa zakonom o patentima. Ako ste zabrinuti za svoj rad zbog patentne dozvole, molimo vas da podržite reformu patenata.

Potpišite peticiju protiv patenata za softvere u Evropi.

 

Koji pretraživači podržavaju PNG? Većina, uključujući Netscape Navigator i Microsoft Internet Explorer.

Jednostavno ću koristiti GIF-ove bez licence i baš me briga za patente!
Prebacivanjem svog site-a na PNG podstičete korisnike da nadograde svoje pretraživače zbog PNG-a i dokazujete da site-ovi s velikim budžetima ne moraju da plate milionske patentne naknade Unisys-u. Pomoć da Unisys izgubi ugovor o licenciranju GIF-a predstavlja bolji način, od same upotrebe GIF-ova na svom site-u.

Unisys goni samo prodavce softvera, zar ne? Web site-ovi sa GIF-ovima nemaju čega da se plaše, je li tako?
Dve reči. Utaja poreza. Jesmo li vam sad skrenuli pažnju?

Apple ima patent i nad PNG-om, zar ne?
Ne. "PNG alpha je identična verziji opisanoj u članku “SIGGRAPH” Porter-a i Duff-a iz 1984, što je bilo 8 godina pre Apple-ovog podnošenja." -- Greg Roelofs, PNG Group

Forgent tvrdi da ima patent koji pokriva JPEG, zar ne?
Da, ali to ne bi uvažili na sudu. Ignorišite Forgent-a. "Ovaj JPEG patent neće proći ni test vremena, niti nadzor nekih dobrih advokata za patente. Sveka briga oko toga je suvišna. Mnogo buke ni oko čega." -- Greg Aharonian

 

 

Zašto su web stripovi bez GIF-ova? "Prelazak na PNG format smanjio mi je veličinu panela za 4K." kaže Christopher B. Wright u Otvorenom pismu svim web karikaturistima. Takođe, pročitajte PNG Tips for Cartoonists koje je napisao Drake Emko i pogledajte neke web stripove u našem odeljku Site-ovi bez GIF-ova.

 

O organizaciji burnallgifs.org

Unisys, nekada dobro poznata kompanija za kompjutere, ima patent za metod kompresije podataka pod nazivom LZW. Ostale, mnogo bolje, metode kompresije podataka ne pokriva nijedan patent.

Unisys LZW patent u SAD-u ističe 20. juna 2003. Međutim, kako Unisys tvrdi, imaju LZW patente van SAD-a koji ističu 2004.

LZW se koristi u zastarelom grafičkom formatu pod nazivom GIF, koji mnogi web site-ovi koriste da bi bili kompatibilni sa starim web pretraživačima. Unisys naplaćuje $5000 ili više web site-ovima za korišćenje zastarele GIF grafike, ako softver koji je originalno korišćen za kreiranje GIF-ova nije bio pokriven Unisys licencom.

Unisys je tvrdio da su patenti za LZW na snazi u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i u Velikoj Britaniji.

Začkoljica se krije u tome što je, izgleda, teško ili nemoguće dobiti Unisys licencu za upotrebu LZW-a u slobodnom softveru koji je usaglašen sa Open Source Definicijom ili u vlasničkom softveru niske jačine. gd je primer paketa koji više ne može da podržava GIF zbog Unisys-ovih uslova za LZW licenciranje.

Sama činjanica da je Unisys mogao da patentira LZW proizilazi iz greške u američkom sistemu za patentiranje koji omogućava da se patentiraju proračuni napisani olovkom na papiru. Mogli biste da prekršite neke od američkih patenata rešavanjem zadataka iz radne sveske za matematiku ili informatiku! Ali, aktivnosti Unisys-a su legalne prema zakonima SAD-a, dakle jedina razumna alternativa plaćanju "Unisys takse" na web-u podrazumeva nadogradnju grafike sa GIF na PNG format, ili MNG format za animacije.

Uprkos naslovu, PNG Tips for Cartoonists predstavlja dobar uvod za sve web umetnike koji hoće da efikasno koriste PNG.

Istraživanje koje su sproveli James Bessen i Eric Maskin pokazuje da je:

Nizom sudskih odluka zaštita patenata za kompjuterske programe znatno ojačana. Pokazaćemo da su, daleko od oslobađajućeg naleta inovativnih aktivnosti, ova strožija pravila o imovinskim pravima najavila period stagnacije, ako ne i opadanja istraživanja i programiranja u industrijama i firmama koje su najviše patentirale.

Zar nisu to već sredili?

Unisys je promenio svoje stanovište kad je reč o GIF licenciranju (vidite dole) i mogu to da urade opet.

Unisys ne zahteva licenciranje, niti takse koje treba platiti za nekomercijalne, neprofitne aplikacije na bazi GIF-a, uključujući i one za upotrebu u online uslugama.

Kad je reč o programerima softvera za internet mrežu, važi isti princip. Unisys neće tužiti prethodna nenamerna kršenja od strane programera koji su pravili verzije softverskih proizvoda za internet pre 1995. Kompanija ne traži licencu, niti plaćanje takse za nekomercijalne, neprofitne ponude na internetu, uključujući i "Freeware".

Unisys 1995
kategoričko tvrđenje dodato

 Često su pitali Unisys da li je potrebna Unisys-ova dozvola za korišćenje LZW softvera dobijenog preuzimanjem sa interneta ili iz drugih izvora. Odgovor je jednostavan. U svim slučajevima, pisani ugovor o licenci ili izjava potpisana od strane ovlašćenog Unisys predstavnika potrebna je za svaku upotrebu, prodaju ili distribuciju bilo kog softvera (uključujući i takozvani "freeware") i/ili hardver koji pruža mogućnost LZW konverzije (na primer, preuzeti softver korišćen za kreiranje/prikazivanje GIF slika).

Unisys 1999
kategoričko tvrđenje dodato

Naslov veoma detaljnog članka o istoriji GIF-a glasi: The GIF Controversy: A Software Developer's Perspective

Site-ovi bez GIF-ova

Chiral Software dinamički pretvara web slike za mobilne telefone i, osim ako telefon može da prikaže samo GIF, konvertuje ih u JPEG ili PNG.

The Dolphin's Encyclopedia pruža informacije o delfinarijumima u svetu, taksonomiju svakog člana familije delphinidae i vesti.

Omni Graphics Ltd. nudi brzo štampanje svih mogućih zamisli.

The Freedom Technology Center je objekat za IT obuku u Mountain View-u, u Kaliforniji.

Free World Syndicate je mreža za razmenu političkih komentara za pisce i karikaturiste da bi izložili svoj rad izdavačima i široj publici.

Green Crescent Translations nudi kvalitetan prevod za španski, portugalski, francuski i haićanski kreolski jezik po pristupačnoj ceni.

Political Hell je politički site o Sjedinjenim Američkim Državama.

Web Colors Homepage je vizuelni vodič pri odabiru boja za web stranice, uključujući interaktivne palete za eksperimentisanje bojama. Naučite kako da spakujete 65,536 različitih boja u sliku od 678-bajta, i upoznajte se sa drugim prednostima PNG formata. Manje datoteke su tek početak.

SCO vs IBM je pregled najčudnije pravne parnice informacione tehnologije.

Anti-Marketing pruža jedinstveni strateški marketing i usluge web dizajna.

Zaštitite svoju privatnost svojim omiljenim alatom za filtriranje web-a i dugačkom listom Ad server IP adresa.

Edoceo je tehnička kompanija za konsalting i sve usluge za mala preduzeća iz Sijetla, u Vašingtonu.

file-insider.com online alat koji analizira i prikazuje strukturu i sadržaje PNG datoteka. Besplatan.

Urban Forest Craftsman - Ručno pravljen nameštaj od recikliranog drveta koji bi inače bio spaljen, zakopan ili bačen na deponiji.

Winicur Consulting pruža stručnu dokumentaciju i istraživačke usluge tehnološkim kompanijama.

The Moss Piglets igraju "freaky folk funk" u Minesoti.

Eric's home page ima beleške o podešavanjima TV-a i VCR-a, Java koda za crtanje, savete za konvertovanje uvezenih televizora na Novom Zelandu i JavaScript calculator koji vas može poštedeti odlaska u prodavnicu otpornika.

CodeCon 2002 (San Francisco, Februar 15-17) je radionica za programere realnih aplikacija koji podržavaju individualne slobode.

Got Phonebooks? je verovatno najveća kolekcija telefonskih imenika na Internetu. Uključuje kompletan tekst prvog objavljenog telefonskog imenika na svetu (New Haven, Connecticut, USA, 1878).

wApua (u procesu razvoja) je WAP pretraživač napisan u Perl-u/Tk-u.

Fat Chuck's Corrupt CDs lista CD-a koji su namerno oštećeni da bi vas sprečili da ih pustite na kompjuteru ili DVD player-u. Pogledajte pre nego što kupite.

TnT's Buttonstampede pravi tastere i magnete za sve prilike.

Hackles (zahvaljuje Jen-u Brodzik-u za "Web comics are going GIF-free" grafiku)

The Web Prestige Project traži od webmastera da ne koristi grafike drugih site-ova bez dozvole.

pngart.com poseduje 50,000 besplatnih PNG slika.

Fling dizajniran je tako da je nemoguće pratiti informacije provajdera i korisnika, niti ih prisluškivati.

Annie's Artistry: fini kožni predmeti, ručno rađeni (bez GIF-ova).

Free Fonts at Kris' Haven

Bargain hunters: Pogledajte sedam najpopularnijih online aukcija na AuctionBeagle. (I pogledajte animirani film na PNG beagle.)

Visit beautiful Carlsbad, California, USA.

Smokey Bear poručuje vam da ugasite GIF-ove pre nego što napustite kamp: Yosemite National Park nema GIF-ove. (Zaobiđite link amazon.com, ljudi -- SVI patentirani softveri su bezvezni.)

Visoka tehnologija: Andrй's 8-bit pages, u glavnoj ulozi GeckOS/A65, sposoban da u isto vreme obavlja više poslova, osposobljen za internet, operativni sistem za Commodore 64. Evo još jedne GIF-free C64 page stranice jer je Commodore 64 najbolji.

Niska tehnologija: Oxford City Campaign for Real Ale. Reforma za patentiranje softvera je težak posao.

Graphics Envy: CAVE sistem virtuelne realnosti.

Naš softver je licenciran. Osim, možda, ako ga koristite na web-u. Hm, pitajte naše advokate.
Ako koristite Jasc Software proizvod za rad na web serveru, internet serveru ili na oglasnoj tabli, mogu postojati neka ograničenja za upotrebu ili ukoliko ste online prodavac koji koristi softver za obavljanje svojih online usluga. Ako imate pitanja u vezi s tim, molimo vas da se obratite našoj pravnoj službi na [ADRESA]. Hvala vam što koristite Jasc Software proizvode!

"Unisys License Information" stranica na: Jasc Software

Drugim rečima, čak i ako platite licencu za softver, ipak vam je potreban advokat da biste koristili GIF.

Ministarstvo odbrane SAD-a planira da spali (skoro) sve GIF-ove

Ministarstvo odbrane SAD-a nedavno je odobrilo obaveznu upotrebu PNG-a umesto GIF-a za slike koje zahtevaju kompresiju bez gubitka, osim u slučaju animacija:

Za razmenu velikih, rasterskih slika koje nemaju geoprostorni kontekst i gde je prihvatljiv gubitak prilikom dekompresije, obavezan standard glasi:
* JPEG File Interchange Format, Verzija 1.02, Septembar 1, 1993, C-Cubed Microsystems.

Za razmenu drugih pojedinačnih rasterskih slika koje nemaju geoprostorni kontekst i gde gubitak prilikom dekompresije nije prihvatljiv, obavezan standard glasi:
* PNG (Portable Network Graphics ) Specifikacija, W3C Preporuka REC-png.html <http://www.w3.org/TR/REC-png.html>.

Za razmenu rasterskih slika bez gubitaka, koje nemaju geoprostorni kontekst i gde se nijedan od navedenih slučajeva ne primenjuje, kao što je razmena statičkih slika koje se posmatraju u nizu (nazivaju se i animacijama), obavezan standard glasi:
* Graphics Interchange Format (GIF), Verzija 89a, 31. Jul 1990, CompuServe Incorporated.

Izvor: U.S. Department of Defense Joint Technical Architecture (JTA), verzija 3.0, 15. Nov. 1999, poglavlja 2.2.2.2.1.4.2.

Registrujte se da biste preuzeli citirani dokument kao PDF zip datoteku.
 

Nemojte da spalite Unisys
Molimo vas da ne spaljujete Unisys. Unisys je imao oko 14 godina da razvije svoje gledište o LZW licenciranju i još jedna vatrena bitka neće promeniti ništa. Pređite na nepatentirane grafičke formate, spalite svoje GIF-ove da biste privukli pažnju na ono što radite i u budućnosti izbegavajte minska polja u vidu patenata.

Kad je reč o web-u, Unisys nije propustio da se ukrca u čamac, promašili su celu luku, čak i okean. Propustiće još jedan veliki zalogaj. Slobodni i otvoreni standardi pobeđuju. Pobeđujte i radujte se! Dan za spaljivanje GIF-ova (Burn All GIFs Day) stavlja u prvi plan probleme patentiranja, a ne propagira vatrene sukobe.
 

Burn All Gifs Softver

gif2png je besplatan, Open Source softver za konvertovanje GIF slika u PNG slike u Linux-u, Unix-u, MS-DOS-u ili Microsoft Windows-u. Gif2png distribucija takođe uključuje skripte, web2png koji automatski može konvertovati ceo website, uključujući reference za krpljenje konvertovanih slika na HTML i PHP stranicama. Microsoft Windows verzija gif2png-a je raspoloživa.

SolidCapture je aplikacija za Microsoft Windows koja vam omogućava da koristite hot key da biste lako snimili sve što se nalazi na ekranu i poslali sliku ekrana u spremište, datoteku ili u vašu omiljenu aplikaciju za uređivanje slika. SolidCapture koristi PNG kao podrazumevanu vrednost. (Shareware.)

Pogledajte konverzije na file-insider.com, gde su prikazane PNG strukture i sadržaji. (isključivo online pristup; besplatan)

EZ Optimizer za Microsoft Windows konvertuje grafiku na lokalnom drajvu ili FTP serveru, takođe, poporavlja i prilagođava HTML. (Shareware)

SlowView za Microsoft Windows pretvara animirane GIF-ove u MNG-ove. Besplatan je, raspoloživ za neograničenu upotrebu i nekomercijalnu distribuciju.

eMNGma je Microsoft Windows aplikacija za stvaranje MNG animacija. (Shareware)

PNG/MNG Construction Set Professional je Microsoft Windows aplikacija za kreiranje i upravljanje PNG transparentnim slikama i MNG animacijama. (Shareware)

pngcrush je optimizator za PNG (Portable Network Graphics) datoteke. Može se pokrenuti iz komandne linije u MSDOS prozoru ili iz komandne linije UNIX-a ili LINUX-a. Osnovna namena mu je smanjenje veličine PNG IDAT protoka podataka različitim nivoima kompresije i PNG filter metodama. Takođe, može se koristiti za uklanjanje neželjenih pomoćnih delova, za dodavanje određenih delova, uključujući gAMA, tRNS i tekstualne delove. (Free Software/Open Source)

Irfanview prikazuje slike za Microsoft Windows, može da otvori, sačuva i iseče mnoge formate slika, uključujući pretvaranje GIF-a u PNG. (besplatan za nekomercijalnu upotrebu)

Aplikacije za konvertovanje slika sa PNG podrškom: ostale konverzije.

Aplikacije sa PNG podrškom: spisak pretraživača i grafičkih programa koji podržavaju PNG.

Aplikacije sa MNG podrškom: lista pretraživača i grafičkih programa koji podržavaju MNG.

Notes on how to configure Microsoft IIS for PNG napisao je Mike Schinkel iz vbxtras.com. Microsoft IIS webmasteri: pročitajte ovaj dokument ako se PNG slike na vašem site-u vide sa Microsoft Internet Explorer-a, ali ne i sa Netscape pretraživača.
 

 

Published (Last edited): 28-03-2013 , source: http://burnallgifs.org/archives/