Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Spiralni model: Prednosti i mane

Šta je spiralni model?

Životni ciklus spiralnog modela je vrsta iterativnog razvoja modela softvera koja se obično sprovodi u visoko rizičnim projektima. Prvi put ga je predložio Boehm. U ovoj metodi za razvoj sistema, mi kombinujemo karakteristike oba, model vodopada i prototip modela. U spiralnom modelu možemo organizovati sve aktivnosti u obliku spirale.

Svaka petlja u spirali predstavlja razvojnu fazu (i možemo da imamo različit broj petlji u zavisnosti od projekta). Svaka petlja ima četiri dela ili kvadranta:
1. Za određivanje ciljeva, alternativa i ograničenja. Trudimo se da razumemo ciljeve proizvoda, alternative u dizajnu i ograničenja nametnuta zbog cene, tehnologiju, raspored, itd.
2. Analiza rizika i procena alternativa. Ovde pokušavamo da pronađemo druge pristupe koji se mogu sprovesti da bi se ispunila određena ograničenja. Operativna i tehnička pitanja se nalaze ovde. Ublažavanje rizika je u centru pažnje u ovoj fazi. I procena svih ovih faktora određuje buduće akcije.
3. Izvršenje te fazi razvoja. U ovoj fazi mi razvijamo planirani proizvod. Vrši se i testiranje. Da bi se izvršio razvoj, vodopad ili inkrementalni pristup može biti realizovan.
4. Planiranje sledeće faze. Ovde ćemo razmotriti napredak i to radimo uzimajući u obzir sve parametre. Pitanja koja treba rešiti su identifikovana u ovoj fazi i preuzimaju se neophodni koraci.

Naknadne petlje spiralnog modela uključuju slične faze. Napori analiza i inženjeringa se primenjuju u ovom modelu. Veliki, skupi ili komplikovani projekti koriste ovu vrstu životnog ciklusa. Ako se u bilo kom trenutku pokaže da je rizik koji je uključen u ovaj projekat mnogo veći od predviđenog, možete ga prekinuti. Prikazi različitih faza mogu lično da se urade kući ili da ih uradi spoljni klijent.

Zašto se spiralni model naziva meta model?

Spiralni model ima naziv i meta-model, jer se na neki način sastoji od drugih modela SDLC-a. I vodopad i prototip modeli se koriste u njemu. Ovde radimo sistematski razvoj softvera preko petlji (pridržavajući se vodopad pristupa), a u isto vreme da pravimo prototip i pokazujemo to korisniku posle završetka različitih faza (samo u slučaju prototip modela). Na ovaj način smo u mogućnosti da smanjimo rizike, kao i da pratimo sistematski pristup.

Sada ćemo detaljno razgovarati o prednostima i manama spiralnog modela.

simple spiral model, spiral model diagram, spiral lifecyle wikipedia wiki
Dijagram spiralnog modela

Prednosti spiralnog modela

1) Životni ciklus spiralnog modela je jedan od najfleksibilnijih SDLC modela. Razvojne faze može odrediti rukovodilac projekta, u zavisnosti od složenosti projekta.
2). Mnitoring projekta je veoma jednostavan i efikasan. Svaka faza, kao i svaka petlja, zahteva pregled od dotičnih ljudi. Ovo l čini ovaj model transparentnijim.
3). Upravljanje rizikom je jedna od ugrađenih mogućnosti modela, što ga čini dodatno atraktivnim u odnosu na druge modele.
4). Kasnije se takođe mogu uvesti promene i u životni ciklus. I nošenje sa ovim promenama nije velika glavobolja za menadžera projekta.
5) Projekat se procenjuje u vidu rasporeda, troškovi i drugo postaju sve više i više realaniji dok projekat napreduje i petlje u spiralama postaju komplikovanije.
6) To je pogodno za projekte visokog rizika, gde poslovne potrebe mogu biti nestabilane.
7) Visoko prilagođeni proizvod može da se razvija pomoću ovoga.

Nedostaci spiralnog modela

1) Troškovi uključeni u ovaj model su obično veliki.
2) To je komplikovan pristup, posebno za projekte sa jasnim SRS-om.
3) Potrebne su veštine da bi se procenio i pregledao projekat s vremena na vreme, potrebno je znanje.
4) Pravila i protokoli bi trebalo da se redovno prate radi efikasne primene ovog modela. Pridržavajući se ovoga, tok raspona ovog projekta je težak.
5) Zbog različitih prilagođavanja odobrenih od strane klijenta, korišćenje istog prototipa u drugim projektima, u budućnosti, je teško.
6) Nije pogodan za niskorizične projekte.
7) Održavanje budžeta i zakazivanje zahteva je teško, ako se prati ovaj proces razvoja.
8) Količina potrebne dokumentacije u prelaznim fazama projekta čini upravljanje projektom veoma složenim poslom.

Nadam se da ćete nakon čitanja o pogodnostima(prednostima) i nedostacima(manama) spiralnog modela moći da bolje zaključite koji model najviše odgovara vašim potrebama.

Published (Last edited): 28-05-2013 , source: http://www.ianswer4u.com/2011/12/spiral-model-advantages-and.html#axzz2TszTTNUD