Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Šta je Euforija?
 Šta korisnici Euforije kažu?

Euforija je znatno povećala moju produktivnost znatnim smanjenjem vremena razvoja!

Vincent H. - Oregon, USA

Razgovarao sam sa momkom na forumu za programiranje igara o Euforiji i trebala mu je neka pomoć, pa sam brzo proverio dokumentaciju da bih popravio njegove kodove, i otkrio sam da je Euforija veoma, veoma dobar jezik. Ona ima moć i dobar ALGOL/BASIC kao sintaksu koja me je od tada jako privukla.

Derek Newhall - Falmouth, Massachusetts

Koristio sam PowerBASIC nekoliko godina, i bio zadovoljan sa DOS verzijama. Prvim Windows verzijama na PowerBASIC-u, bio sam nezadovoljan, ali nisam našao neki drugi jezik koji bi bolje zadovoljio moje potrebe. U to vreme sam čitao o Euphoriji na comp.lang.basic.powerbasic. Nakon isprobavanja Euforije, podlegao sam tom visokom potencijalu zavisnosti. :-)

Juergen Luethje - Berlin, Germany

Izabrali smo programski jezik Euforija, kao jezik za podršku u toku naših laboratorijskih vežbi. Jezik je izabran zbog jednostavnosti komandi i moćne svestranost. Naš cilj je da razvijemo koncizne i tačne algoritme (setove koraka) koji rešavaju matematičke probleme. Mi ne želimo da postanemo preplavljeni programskom paradigmom koja zamagljuje naš glavni cilj. Mi ćemo pokušati da primenimo KISS princip.

Prof. Kuntz - Mathematics Department,

Monmouth University (New Jersey)

Kada sam otkrio Euforiju 2000. bio sam veoma zainteresovan, jer nisam imao potrebe da odredim tip za svaku promenljivu (što je novo za mene). Druga stvar je da je kod *veoma čitljiv* i nisam imao nikakav problem sa shvatanjem tuđih kodova. Naučio sam za nekoliko dana. Odmah sam obavestio svoje prijatelje o jeziku koji sam otkrio. Nakon toga, sve što je bilo potrebno da znam je kako rade nezavisne biblioteke. U Euforiji ne postoje komplikovane sintakse ili izuzeci.

Randy Sugianto - Indonesia

Dogodilo se da upravo pravim nešto u JavaScript-u, a zatim sam napravio u Euforiji, i završeno je mnogo brže. Onda sam pravio nešto u C + +, takođe je mnogo brže (brže vreme razvoja). Ista priča sa VB, i još nekoliko drugih. I ja sam voleo da se igram u DOS-u, kao i Windows-u, a sve to je bilo skupa u EU, da skratim priču, tako sam postao zavistan, a rehabilitacija (svi moji C prijatelji čak su pravili intervenciju) me nije očistila. Mislim da sada ne mogu odustati. Korišćenje C je otrežnjujuće iskustvo, EU može da se koristi, a da ne zahteva pedantno obraćanje pažnje na detalje, tako da prelazi u naviku, kao govor..

Daniel Kluss - Las Vegas, Nevada

Postao sam svestan programiranja u kasnim četrdesetim, i naučio sebe osnovama KBASIC-a iz radoznalosti i interesa, sa kojima sam napisao nekoliko malih, jednostavnih programa za ličnu upotrebu. Onda sam počeo da učim osnove C/C++. Saznao sam da najbolje što sam mogao da uradim, ja da samo kopiram jednostavne uzorke programa iz "nauči sam" knjiga koje sam čitao.Nisam bio u stanju da završim, bez grešaka, bilo koji program koje sam mogao da koristim. Pretraživao sam Web za alternativnim programskim jezikom, i naišao na Python, Perl, Java i tako dalje - i na Euforiju. Mislio sam da ako je Euforija zaista "jednostavnija nego Basic", "moćnija nego C + +", a besplatna, onda to može biti samo dobro za mene. Na početku, bio sam privučen, naizgled, perifernim stvarima - dokumentacija je jasna, sažeta i precizna; govorilo se o fleksibilnosti i jednostavnosti jezika, činilo je da se bude ponosan na jezik, činilo se nesebičnim ono što se dobija besplatno. Mnogo mi je pomogao "Vodič za početnike u Euforiji" Dejvid Gej-a, to je zaista pomoglo da bolje razumem i cenim jezik. Ostali Euforičari - i vi - ste bili velikodušni, prijateljski nastrojeni, i strpljivi kad sam postavljao trivijalna pitanja. Ovo podstaklo moje poverenje, i ohrabrilo me da istrajem sa jezikom. Moja veza sa Euforijom je "zapečaćena" kada sam počeo da pišem pune, ispravne, ne-trivijalne programe. Oni su bili složeniji od mojih prethodnih napora sa KBASIC-om, jednostavniji u konceptu, ali ne nužno teži za napisati. Sve u svemu: moji programi su radili, i bili su bez greške! Uživam koristeći Euforiju, i volim programiranje sa njom. Pomogla je da razumem, razmišljam, i koristim puno programskih koncepata (čak i OOP!), i nisam morao da zaboravim ništa što me je Euforija naučila. Na kraju dana (pa... dve nedelje), mogu napisati program koji je ispravan, bez grešaka, i koji radi svoj posao. Još uvek sam oduševljeni registrovani korisnik, i potpuno nameravam da kupim nadogradnje. Hvala za "srećno iskustvo u programiranju ". :)

Alex Caracatsanis - Mildura, Australia

Published (Last edited): 29-08-2012 , source: http://www.rapideuphoria.com/hotnew.htm