Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Šta je ograničenje zadovoljstva?


Brzo uputstvo, EdvardTsang


Ogranicenje zadovoljstva je u pravljenju odluka. Radi se o pravljenju velikog broja odluka, zadovoljavanju složenih ograničenja. Resenja problema se mogu naci svuda, retko su ona bez ograničenja. Zato je ograničenje zadovoljstva sveprisutno. Na primer, avio kompanija mora da odredi avione i osoblje koje ce služiti na svakom njihovom letu, sto zahteva ispunjavanje fizičkih ograničenja i pravila. Fabrika mora da rezervise svoje mašine i radnike za proizvodnju različitih proizvoda u različitim vremenskim periodima, upoznavajuci proizvodna ograničenja. Kompanije za dostavu moraju rasporediti svoje timove za isporuke koji bi mogli da izadju u susret zahtevima kupaca i ograničenjima odluka.

To je tezak problem, jer postoji mnogo mogućih kombinacija prilikom odlucivanja. Ovo se zove kombinatorna eksplozija .To je osnovni problem u računarstvu. Kombinatorna eksplozija je vrlo tezak problem koji čini lozinke teško salomljivim. To je takođe problem koji zadaje mnogo posla računarskim naučnicima (bez ovog problema, računari bi pobedili čoveka u šahu odavno).

Ako problem ima fiksni broj odluka, od kojih je svaka ograničena u svojim izborima, onda se mogu razviti specijalizovane, pametne tehnike koje ce iskoriste ove karakteristike. Neke od ovih tehnika su zasnovane na konceptu ograničenja prosirivanja. Na primer, ako smo dodelili pilotu da usluzi let F, onda isti pilot ne može da usluži još jedan let koji se preklapa sa vremenom F leta . I ako ta ideja možda zvuči jednostavno, iz nje mogu biti izvedene moćne tehnike. Ostale tehnike uključuju hijerarkiju koja ce ubrzati istraživanje rešenja.

Da biste saznali više o ovoj oblasti, uzimite moj modul ogranicenja zadovoljstva za odlučivanje ,ili studiju EPK Tsang, Temelji ogranicenja zadovoljstva , Academic Press, London.Published (Last edited): 10-10-2012 , source: http://www.bracil.net/CSP/tutorial.html