Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Луто експлозија: Алатка за проучување на темпераментот Аномалии

Source: http://www.musanim.com/mam/tantrum.htmlОпис луто експлозија

Бидејќи музички теренот класи се повторува на октава, на спектарот на теренот класи може да биде во склопот облечени околу еден круг. Каде што, токму, на кругот на теренот класи треба да биде поставена со цел точно да ги претставуваат своите подесување? Тоа зависи од темпераментот се застапени. За еднаков темперамент, на 360 степени на кругот се поделени еднакво на дванаесет 30 ° делови, секој дел го претставува дванаесеттиот коренот на две (2 до една дванаесетина моќ) - на еднаков-темпериран полутон.

За само-наместени интервали (оние во кои фреквенции на терени се поврзани со целото број стапки), сепак, на аглите не се прецизни множители на 30 °. А само-наместени голема терца (фреквенција односот на 5:4), на пример, не е 120 °, туку за 115,8 °. А само-наместени чиста квинта (фреквенција односот на 03:02) не е 210 °, туку за 210,58 °.

Замислете геометриска конструкција содржи агли претставена од само-наместени интервали. Овде гледаме три краци зрачи од еден заеднички центар. Еден зборуваше претставува корен. На други краци претставуваат терени во периодите на голема терца и чиста квинта од тоа корен:


Сега, ајде да додадете вториот сет на краци, со исти интервали како прв, но со коренот на овој вториот сет усогласена со совршена петтина од првиот сет:

Повторување на овој единаесет повеќе пати, се враќаме на почетна точка - скоро. Разликата помеѓу само-наместени чиста квинта (210,58 °) и еднаков-темпериран чиста квинта (210 °) е множи дванаесет пати, ние сме сега околу 7 ° исклучени. Ова несовпаѓање одговара на из-на-tuneness на конечниот совршен петти во темпераментот Питагоровата (еквивалент на околу 23 центи, познат како ditonic запирка).

Горенаведеното геометриска конструкција е основната метафора се користи во луто експлозија, софтверска алатка за Macintosh, наменета за студирање темперамент аномалии. Во оваа програма, позицијата на крајните точки на краци се прикажани во зголемен приказ и на краци одговара на коренот и на само-наместени интервали како што се мери од тој корен може да се пресели како збир, чување на агли (интервали) константа.

Во луто експлозија дисплеј, сликата подолу, многу карактеристични обележја на темпераментот се видливи на прв поглед.


Во овој темперамент, на пример, можеме да видиме дека на големи и мали тријади изградена врз Е, А и D се сите совршено во мелодија. Во секоја од тријади изградена врз C, F, и Б-стан, на голема терца е совршено во склад, но мала терца е многу рамна.

Подесување на елементите може да се пресели со глувчето. Кога глувчето се кликнува на подесување елемент, кој елемент и сите други случаи на кои теренот класа се истакнат. Во примерот погоре, на глувчето е кликнато на малолетникот 3-ти на Б тријада, кој е на теренот класа Д Како резултат на тоа, ова подесување елемент, како и коренот на D тријада, петтата на Г тријада и главните 3-ти на Б-рамни тријада, станаа истакнат. Ако глушецот е повлечен, сите четири случаи на оваа теренот класа ќе се движат. На овој начин, целата ефект на retuning Д може да се види; сите четири тријади од кои што теренот класа е член ќе бидат погодени.


Published (Last edited): 21-03-2012 , source: http://www.musanim.com/mam/tantrum.html