Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Usaglasite vaše CSS kolone sa JavaScript

20. oktobar 2007. godine, verzija broj 3. Integrisali smo text resize detector script (automatizovanu proceduru za detektovanje redimenzioniranih tekstova) koju su izradili Lawrence Carvalho i Christian Heilmann, i preradili našu funkciju uz pomoć “someerror” provere kako bismo bili sigurni da se na stranici nalazi svaki “div” (tako da na čitavom sajtu možete koristiti istu automatizovanu proceduru, čak i ako se broj kolona menja). Apdejtovali smo CSS, koji nije bio prerađivan još od 2005 – a koji sada sadrži “YUI font/reset”, kao i naše tipografske vrste zasnovane na “Yellow Pencil”.

28. avgust 2006. godine, verzija broj 2.1. Malo smo olakšali primenu procedure tako da sada koristi mnogo bolji način za pozivanje. U suštini, ništa se nije promenilo osim što se promenio naziv u datoteci, u slučaju da treba rešiti neki problem, ljudima je na raspolaganju “Dreamweaver” i druge automatizovane procedure tipa “onload”(), a osim toga ovo je i mnogo bolja verzija. Mesecima unazad planiram da ovo apdejtujem, ali….pa znate…imam dnevni posao.

HTML/CSS colone

Ovo je uobičajen slučaj. CSS fajl za ovu stranicu definiše tri kolone, koje se nazivaju #left, #right i #center. Možete koristiti trikove kao što je pozadina stranice, iste širine kao leva kolona koja čini da izgleda kao da se stranica nastavlja prema dole, čak iako je sadržaj zapravo ne “gura” ka dnu. Međutim, ako imate promenljivu širinu sa dispozicijom, ovo ne možete da radite obzirom da nije moguće promenljive širine predstaviti grafički.

Javascript

Javascript nam omogućava da čitamo informacije o elementima naše stranice i da primenjujemo vrednosti na “CSS properties”. To je prilično zgodno, naročito zato što možemo obe stvari da radimo u isto vreme.

Obraćanjem DOM-u (Document Object Model), možemo da tražimo visinu najviše kolone. Zatim to možemo reći drugim dvema kolonama kako bismo dobili stilsku vrednost te visine. To bi otprilike bilo sve što se ovoga tiče. Ovde imate fajl...

Kako da ovo dodate na Vaš sajt

 1. Shvatite šta ID nazivi kolona koje želite da usaglasite predstavljaju
 2. Potražite ovu liniju na vrhu “column.js”
  var divs = new Array('center', 'right', 'left',
  'other');

  zamenite te ID nazive sa nazivima koje koristite u vašem HTML i uklonite one koje ne koristite
 3. Ne treba da editujete ništa osim toga
 4. Povežite “column.js” na heder vaše stranice:
  <script type="text/javascript"
  src="(pathto...)/column.js"></script>
 5. To bi bilo to

Zaključak

Bio bih vam zahvalan za feedback .

Svi se mi trudimo da budemo pametniji.

Ovde imate zip za JS, CSS i HTML: Balance your Columns

Ako mislite da vam može biti od pomoći, slobodno koristite CSS

Published (Last edited): 02-04-2013 , source: http://www.paulbellows.com/getsmart/balance_columns/