Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Uvod php-tutorial


PHP je skraćenica za "PHP: Hypertext Pre-processor". Interesantna skraćenica prati skup stilova Ričarda Stallmann-a kada je osnovao GNU :GNU nije Unix! Kao što samo ime kaže, to je pre procesor za hipertekst, koji je samo druga reč za ono što većina ljudi zovu veb stranice. Pošto je pre-procesor, on radi na udaljenom veb serveru i obrađuje veb stranice pre nego što su poslate pregledaču. To ga čini takozvanim jezikom skriptovanja na serverskoj strani.Činjenica da se radi na serveru ima prednosti i nekoliko nedostataka. Uzmimo prvo prednosti:
  • Na serveru možete imati pristup stvarima poput baze podataka. To znači da možete napraviti skriptu koja sortira kroz velike količine podataka, bez toga da ih klijent prvo preuzme.

  • To je samo izlaz iz skripte koja se šalje klijentu, a ne sama skripta. Znači da možete da napravite skriptu nevidljivu za krajnjeg korisnika. To čini php- pregledač skripti neutralnim, oni ne zavise od sposobnosti nekih pretraživača. Takođe, ne morate da brinete da će neko drugi ukrasti vašu pažljivo izrađenu skriptu. Nije kao kad pravite JavaScript - svako je u stanju da ga pročita u izvoru veb stranice. Mora da bude ovako sa skriptovanjem na klijentskoj strani, inače klijent neće moći da dobije izvor skripte, i zbog toga neće moći da uradi bilo koje skriptovanje.

  • Možete napraviti sopstvene programe za korišćenje u vašim skriptama. Možete implementirati deo skripte u C, a zatim pozivati program iz vaše skripte da bi se brže pokretao. PHP je izvšni jezik, što znači da ne postoje sastavljeni binarni fajlovi. Svaki put kada neko traži stranu sa PHP-kodom, parser gleda kroz stranice i izvršava sve PHP izjave koje može naći. Srećom, ovo je veoma brz proces, ali možda ćete želeti da ubrzate stvari ako imate veoma komplikovanu skriptu.

  • Kada pravite C-program, kompajlirate izvor, a zatim pokrenite rezultat . Ovo čini PHP sporijim nego ekvivalentni C-program.
Kao što sam rekao, postoje i neki nedostaci:
  • Po izvršenju svega na serveru, možete staviti veći pritisak na njega. Sa mnogo istovremenih zahteva, i velikih složenih skripti, server možda neće biti u stanju da se izbori sa tim. Ali to nije pravi problem, jer je PHP parser veoma brz. Ako vaš server i dalje ne može da se nosi sa brojem posetilaca, onda bi trebalo da uzmete prihod od banera na vašem sajtu i kupite veći server :-)

  • Stranice ne mogu da urade ništa same - treba vam server da uradi magiju. To znači da će stranice izgubiti neke od svojih funkcionalnosti ako vaši posetioci odluče da ih sačuvaju u svom računaru.

    Mogli biste, naravno, staviti još neki JavaScript u vaše stranice. Ovo je veoma moćna kombinacija između servera i skriptovanja sa klijentske strane. Možete da koristite PHP da uzmete neke vrednosti iz baze podataka, a zatim podesite promenljive u JavaScript-u na te vrednosti :-)
Po mom mišljenju, prednosti jasno nadmašuju mane - to je razlog zbog koga ja koristim PHP i nisam jedini – sve veći broj sajtova korist iPHP .

Neke osnovne informacije
PHP je zapravo prilično jednostavan jezik, uprkos njegovoj velikoj moći. To je mlad jezik, tako da su programeri su imali priliku da uče iz grešaka prethodnih jezika i realizuju svoje prednosti. Veći deo sintakse je pozajmljen iz C. Ovo se ogleda u različitim uslovnim izjavama, strukturama petlji, logičkim operatorima, kao i u dodeljivanju promenljivih. Pošto je C verovatno najčešće korišćeni programski jezik današnjice, ovo bi trebalo PHP da lako pokupi. Čak i ako nemate nikakvo prethodno iskustvo sa C-om trebalo bi da PHP lako naučite.

Druga stvar koja čini PHP lakim za učenje jeste opušten način suočavanja sa tipovima promenljivih. Jednostavno je: Ne morate da mislite o tipovima promenljivih uopšte! Ako dodelite neki broj promenljivoj, onda to radi. Kada kasnije pokušate da izbacite promenljivu u pretraživač, I to takođe radi. PHP brine o pretvaranju promenljive iz integer-tipa u string-tip, u hodu i automatski. Da bi stvari bile još jednostavnije, vi ni ne treba da deklarišete svoje promenljive - samo dodelite vrednost za njih, i onda su spremne. Ako ste iskusan programer (a pogotovo ako normalno programirate u snažno-kucanom jeziku kao što je Pascal) možete reći: "Ovo ne može biti stvarno! Nema sintakse u ovom jeziku. ! Kada samo deklarišete promenljive kao da nemate nikakvu kontrolu - ne znate ni kakavog tipa je promenljiva" Sve što mogu da kažem da je ovo: To stvarno nije bitno - većinu vremena vi se bavite vrednošću promenljive, a ne njenim tipom. A ako zaista želite, onda možete saznati kog tipa je data promenljiva. To bi moglo biti korisno ukoliko želite da proverite da li je parametar u funkciji zaista datog tipa.

S obzirom da je PHP trebao da se koristi sa veb stranicama ima mnogo funkcija koje se bave sa tekstom, tako da ćete vaš posao uraditi brzo i efikasno. Zbog toga, većina ugrađenih funkcija su jednostavna i jasna za korišćenje.

Biti ​​veb orjentisan, PHP takođe sadrži sve koje vam trebaju da uradite stvari na Internetu. Postoje funkcije za povezivanje udaljenih veb servera, proveru pošte preko POP3 ili IMAP ili url kodirani nizovi zaštite specijalnih znakova.

Zajedno sa dobrim priručnikom, imate svu pomoć koja vam je potrebna. A ako se zaglavite - onda možete računati na zajednicu. Dosta je pisano o PHP-u na netu (upravo čitate jednu takvu stvar sada :-)) a tu je i bezbroj mailinig-lista na koje se možete upisati.

Instalacija
Molimo pogledajte uputstva za instalaciju data u PHP priručniku.

Sada imate, nadam se, instaliran PHP, i rečeno vam je koliko je lak i koliko stvari možete da uradite sa njim. Onda se vidimo u akciji !
Published (Last edited): 16-12-2012 , source: http://mgeisler.net/php-tutorial/introduction/