Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web servers, web development, networking and security services. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Uživanje u Arduinima i njihovim klonovima


Pomoć oko hardvera
Pomoć oko programiranja


Niste sigurni šta je Arduino? Pogledajte moj predgovor "Zašto ćete verovatno uživati u Arduinu" :


Instrukcije za Arduino i projekti Veoma kratke i razumljive stranice, neke od njih o kompletnim programima baziranim na Arduinu, druge o specifičnim Arduino veštinama i tehnikama, tj. alatkama koje ćete koristiti za izgradnju vlastitih projekata.

Kurs o Arduino programiranju: Serije stranica. Ako ih čitate po posebnom redosledu, bićete provedeni kroz mnoge aspekte programiranja Arduina u njegovoj verziji C. Stranice su predstavljene po pažljivo razmotrenom redosledu. Taj redosled je tako odabran da Vam omogući da prvo hodate, a zatim i trčite kada za to budete spremni. Ne zbog toga što Vi ne biste mogli da uronite u tematiku nasumice, već ako ste tek početnik u programiranju, korišćenje ovakvog redosleda može, na duge staze, biti bolji izbor.

Ne morate platiti za kompilator: vodič se može pratiti i preko besplatnog online softvera koji se koristi uz Arduino. Softver radi u Windows XP-u, a može se koristiti i u Linux-u (uraa!) i Mac-u. Prema tome, dragocen svima i potpomognut od strane široke zajednice korisnika.

Dobrodošli ste da koristite vodič u toku programiranja, ali cenio bih i pominjanje "SheepdogGuides.com"-a.Mene je Arduino zainteresovao početkom 2008. god. Ako Vam smeta što on koristi C-jezik, neka Vas to ne brine. To je samo još jedan visokostepeni jezik. Ako možete programirati u Javi ili Pascal-u itd, možete programirati i u Arduino jeziku. (Ljudi sa Pascal osnovom mogu da se pozdrave sa za prste dosadnim ":=", ali tačka sa zarezom i dalje ostaje “mala radost”...).

Ja sam veoma opsežno koristio Arduino softver za programiranje u Windows-u i uspešno (!) izvršio “probnu vožnju” u Linux-u (Ubuntu 7.04). Na Ubuntu se lepo instalirao; na Arduino sajtu postoje uputstva za instalaciju . Jedan ljubazan čitalac mi je pisao, u avgustu 2011, da on koristi verziju 0022 u Windows 7 bez problema.

Takođe, imam i alternativni vodič za “brzi početak” . Аlternativni vodič je pisan za one koji već znaju ponešto o programiranju.

Možete posetiti glavni Arduino sajt www.arduino.cc ako do sada niste.


Šta ja znam?


Ovaj odeljak se nekada zvao “Opšte Arduino upozorenje”. U njemu sam imao običaj da kažem da nisam dugo koristio Arduino, a da sam već bio oduševljen. Sada sam (pocrveneo sam) pričalica “napast” na Arduino forumu ... što ima više veze sa beskrajnim postovima nego sa mudrošću, ali u januaru 2011. mislim da mogu da dam preporuku za Arduino bez poricanja “ja sam nov u tome”? Moje stranice o Arduino programiranju otpočele su u februaru 2008. god.

Od početka sam verovao da je Arduino odličan proizvod. Sviđa mi se podrška koju je imao, godinama, i nadam se da će od prilično velikog stići do još većeg uspeha.

Ovo kažem kao neko ko sa kompjuterima radi još od 1968. i ko podučava već dvadeset godina.

(Ako smatrate da su mikrokontroleri dobri, a niste sigurni da je baš Arduino ono što Vam treba, moj uvod u mikrokontrolere može biti od pomoći).


Drugi moji Vodiči, koji nisu obuhvaćeni u navedenom:


Korišćenje “Baze”, modula baze podataka za “Open Office”, besplatan office paket.
Korišćenje paralelnog porta sa opštim informacijama i programima napisanim u Delphi i drugim jezicima.
Korišćenje serijskog porta, plus nekoliko beležaka o USB i drugim portovima.
Uvod u Dallas 1-Wire Pregled i vodič sa izvornim kodom za pristup 1-Wire uređajima (kao što je iButton), kreiranje MicroLan-ova. Dallas je sada deo Maxim-a (“1-Wire” je zaštićena marka. Arduini mogu, u najmanju ruku, da pristupe 1-Wire uređajima sa nekoliko metoda).
Vodič za Delphi programiranje Izuzetan programski jezik opšte namene za Windows. Preteča Linuxovog otvorenog koda Lazarus.
Pascal za one koji poznaju Basic... ali koji nisu puno radili sa Pascal-om (udarac iz prošlosti, ako je ikada i postojao!).
Stranice za programere.


Urednička filozofija


Ne sviđaju mi se “fensi” sajtovi koji vode veću brigu o lepom izgledu nego o dobrom sadržaju. Ako hoću lepu sliku, otići ću na umetničku galeriju. Naravno, atraktivan sajt SA sadržajem zaslužuje pohvalu... sve dok lep izgled ne oduzima puno vremena kod preuzimanja. U svakom slučaju...

Pokušavam da predstavim ovaj materijal u obliku koji će Vama biti lak za UPOTREBU.

Pre nego što se okrenem fensi stvarima, evo jednostavne ideje za koju mislim da će Vam biti od koristi. Ove stranice su naklonjene pretraživačima. Ako promenite veličinu prozora Vašeg pretraživača, ove stranice će se same lepo ponovo upakovati. Sa njima se mnogo lakše radi, ako suzite kolonu teksta koji pokušavate da pročitate. (Pogledajte moju stranicu Moćno pretraživanje za više ovakvih saveta).

________


Offline upotreba...

Većina nas ima HTML word procesor. Moje stranice ne rade “pametne” stvari. Možete ih sačuvati iz pretraživača, i kasnije ih ponovo učitati u pretraživač sa Vašeg hard diska, offline (u nastavku je ovo detaljno opisano). OpenOffice (odličan, BESPLATAN, office paket za Windows I Linux, sa www.openoffice.org) koristi HTML u svom hodu. Sa WordPerfect-om možete učitati .html fajl, selektovati sve, kopirati u međumemoriju (clipboard), pokrenuti novi WordPerfect dokument, zatim ga prekopirati u tekst, većinom netaknut i pročišćen HTML .

Trebalo bi da budete u stanju da čitate vodiče online bez teškoća. Ipak, TAKOĐE bi trebalo da Vam bude lako da ih “zarobite” za offline upotrebu, uključujući i njihovo editovanje za sopstveno korišćemke. Ovo bi trebalo da funkcioniše. Predložio bih da napravite folder za vodiče tako da možete da zadržite moja imena fajlova bez rizika od sudaranja. Zapamtite, ipak, ako povučete vodiče u offline, i koristite ih tamo, nećete imati beneficije uvida u izmene u online verziji koje nastaju nakon Vaše “ževe”.

Online, koristite Vaš pretraživač da vidite vodič koji želite da sačuvate.

Upotrebite komandu pretraživača File/Save as kako biste sačuvali web stranicu na disku. Tada se možete izlogovati ili posetiti druge stranice i možda i njih sačuvati.

Kada se izlogujete, samo upotrebite File Vašeg pretraživača! Učitajte komandu da vidite materijal. Ako želite da menjate fajlove, pokušajte da koristite uobičajeni word procesor. Ako to ne uspe, pokrenite Notepad (ili Wordpad ili šta god drugo, ali tada ste sami u tome). Učitajte fajl koji ste sačuvali. Uključite opciju prelamanja teksta (word-wrap). (Notepad: Edit|Word-wrap).

Odsecite html gornje i donje zaglavlje (header & footer). Ponovo sačuvajte dokument, menjajući ekstenziju u .txt ili .doc. Zavisno od vodiča, biće manje ili više HTML koda u telu teksta. Uz malo sreće, Vaš word procesor će se izboriti sa ovim. Ukoliko ne uspe, pokušajte sa OpenOffice-om! Inače možete upotrebiti globalnu pretragu i zamenu da uklonite većinu tagova prilično brzo.

________


Izgleda da je ovo mesto za priključak za Textpad. On je mnogo više od Notepad-a i mada nije sve što je word procesor..., IMA osobine koje ćete brzo zavoleti ako mnogo radite sa tekstualnim fajlovima... naročito programiranje ili HTML kodiranje. Sve moje web stranice su njime napravljene i mnogo drugih tekstova koje radim je takođe njime napravljeno. Ima opciju provere slovnih grešaka. Ima opciju označavanja sintakse. Svom word procesoru se okrećem (OpenOffice Writer, ooWriter) samo kada želim da napravim format pisma jer opcije fonta nemaju veliku podršku u TextPad-u. Ipak, ima mnogo, mnogo veoma jasnih poteza koji zaista upotrebu čine radošću. Meni se posebno dopada njihov odgovor na “autotext” i činjenica da korisnik može da podešava kako će se prikazivati različite vrste dokumenata. Evo linka ka njihovom sajtu . Javno dostupan: možete ga besplatno probati, a i registracija nije skupa ako ga želite kontinuirano koristiti.

________


Imena fajlova...

Pokušao sam da budem organizovan: Imena počinju sa “aht” za "Arduino How To essays" (esej o instrukcijama za Arduino). Zatim sledi cifra za nivo. Zatim sam koristio slova, jedno za drugim, npr. aht1a, aht1b, aht1c. Slovo ne znači puno...ono samo pokazuje kada konačno stignem do te određene teme! Nažalost, ima fajlova sa nesistematizovanim imenima. Oprostite!Published (Last edited): 12-09-2012 , source: http://sheepdogguides.com/arduino/artut.htm