Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Vizuelizacija Particle Swarm Optimizacije (PSO) (ili "PSO" Vizuelizacija)


Poslednje ažuriranje: 14 April, 2004.


U dnu ove stranice se nalazi jednostavan Java aplet koji vizuelno demonstrira particle swarm (roj čestica) u potrazi za maksimalnom vrednošću u 3-D pejzažu. Java Aplet se isporučuje kao 45KB jar datoteka koja je testirana sa Microsoft JVM instaliranim pod IE6, ali bi trebalo da radi sa bilo kojom verzijom JVM 1.1 ili iznad.

Kratak uvod u Particle Swarm Optimizaciju

Particle Swarm Optimizacija je pristup problemima čije rešenje se može predstaviti kao tačkom u n-dimenzionalnom prostoru rešenja. Određen broj čestica je nasumično postavljen u kretanje kroz ovaj prostor. Na svakoj iteraciji, one posmatraju svoju i svojih suseda "sposobnost" i "imitiraju" uspešne komšije (one čija je trenutna pozicija bolje rešenje za problem nego njihova) krećući se prema njima. Razne šeme za grupisanje čestica u konkurenciji, polu-nezavisnih jata mogu da se koriste ili sve čestice mogu da pripadaju jednom globalnom jatu. Ovaj veoma jednostavan pristup je bio iznenađujuće efikasan u različitim problematičnim oblastima.

PSO je razvijen od strane James Kennedy i Russell Eberhart 1995, nakon što su bili inspirisani studijom ponašanjem jata ptica od strane biologa Frank Heppner. Ovo se odnosi na razvojno-inspirisane tehnike rešavanja problema, kao što su genetički algoritmi.

Resursi Slobodno kontaktirajte Project Computing da razgovarate o aplikacijama za PSO

O ovom apletu

PSO se obično koristi za rešavanje problema sa mnogo nepoznatih (sa mnogo “dimenzija”). Ova vizuelizacija je relativno veoma jednostavna i krajnje banalna: swarm (roj) pretražuje kroz 2 nepoznate (ili "dimenzije"), a vrednost svake tačke u ove dve dimenzije je iscrtana u 3 dimenziji.

Ovaj aplet je uradio Kent Fitch Project Computing, izradom i kombinovanjem modifikovanih verzija ova dva programa: Šta ovaj aplet radi Kako koristiti ovaj aplet Stvari koje treba pokušati PSO Vizuelizacioni Aplet:

Zip koji sadrži sve izvore informacija: backup11apr04psovis.zipPublished (Last edited): 27-09-2012 , source: http://www.projectcomputing.com/resources/psovis/index.html