Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Vodič za programiranje Delphi i Pascal jezika А sada i Lazarus!


Predlog: Vaš pretraživač ima opciju “Pronađi na ovoj stranici”...verovatno vredno korišćenja, ako tražite nešto posebno.
Sledeća alatka za pretraživanje pretražiće ceo ovaj sajt, ne samo ovu stranicu.


Tražite pomoć za korišćenje određenih stvari u Delphiju, Pascalu ili Lazarusu? Pronašli ste pravi sajt! Slobodno koristite ove vodiče za programske kurseve, mada bismo cenili pozitivnu ocenu izvora. Kad smo već kod toga...sledeće je bilo od velike pomoći za moje sopstveno programiranje: 'Uputstvo za Borland Delphi' iz Waite grupacije, autori Frerking, Wallace i Niddery, ISBN 1-57169-019-0. Ovaj pristup je odgovarao mojim potrebama i pomogao da se inspiriše oblik ovih vodiča: Većina su nezavisna objašnjenja o tome kako ispuniti određeni zadatak ili upotrebiti posebnu komponentu jezika.

Prvo uhvatite svoj Delphi...ili Lazarus! Dobijanje kopije Delphija danas nije tako lako kao što je nekada bilo, ali ipak možete uspeti, i vredno je truda. Lazarus je, s druge strane, besplatan i kreira aplikacije za višestruke platforme.

Sjajne vesti! Dok sam Vas ohrabrivao da pokušate da pronađete kopiju Delphija i upotrebite je, 26. jula 2011. sam konačno duboko udahnuo i probao Lazarus, o kojem sam već dugo vremena čitao. Izgleda da je veoma sličan Delphiju. Možete raditi u Windowsu ili Linuxu. Možete kompilovati svoj kod kako biste napravili aplikacije za Windows ili Linux. I da, u principu, možete prodati tako napravljen kod. (Pogledajte sajt Lazarusa za “pisano sitnim slovima” o tome). Toliko sam zadovoljan i impresioniran onim što sam video, da sam startovao određene Lazarus vodiče za Vas. Počeo sam temeljno da radim na svojim Delphi vodičima, komentarišući ih usput označavanjem svega što je različito od Lazarusa. Ako pokušate da uradite Lazarus s jednim od mojih Delphi vodiča, i ne ide Vam kako treba, molim Vas pišite mi i recite s kojim vodičem radite...taviću to na vrh svoje “prokomentariši” liste! Takođe sam pokrenuo i određene Lazarus specifične vodiče .

Cilj mi je da moje stranice budu prepoznatljive za pretraživače. Učinite prozor Vašeg pretraživača onoliko širokim koliko Vi to želite. Tekst će lepo teći. Lakše je čitati u užem prozoru...a ostatak ekrana će Vam biti slobodan za rad sa Delhijem ili Lazarusom! Pritiniste “control” tipku (ctrl), držite i pritisnite znak plus, minus ili nula da promenite veličinu teksta u Firefoxu i drugim dobrim pretraživačima. Ovaj, kao i ostali korisni saveti, objašnjeni su na mojoj Power Browsing stranici.

Postoji još napomena o ostalim ponudama i mojoj izdavačkoj filozofiji na dnu stranice, kao i taster za mejl i mehanizam za pretraživanje koji će Vam pomoći da pronađete stvari na mom sajtu.

Za malo zabave, pogledajte moju demonstraciju Pisanje aplikacija sličnih Delphiju samo uz pomoć Open Office-a .

Dozvolićete mi malu drskost? Ovde ste, nadam se, zbog Delphi Vodiča. Pre nego što pređete na njih, pozivam Vas da pregledate pojedine stranice koje sam napravio pokušavajući da Vas ubedim da je baza podataka ugrađena u Open Office, pod nazivom Baza ili ooBaza, vredna pažnje.

Pogledajte takođe: Delphi Kurs:


Pored mojih dugogodišnjih Delphi vodiča (sledi Sadržaj), takođe imam i seriju eseja koji će Vam pomoći da postanete dobar Delphi programer, ako ne žalite vreme da ih dobro proučite. Vodičima se može pristupiti u bilo kom delu koji Vam odgovara. Ovi eseji Delphi kursa su najkorisniji ako se čitaju po datom redosledu. Sadržaj Delphi kursa .


Sadržaj, Vodiči za Delphi i Pascal:

Delphi.....


Nivo nula:


Pascal kurs: Ako niste početnik samo u Delphiju, već i u programiranju uopšte, možda bi trebalo prvo malo da prostudirate Pascal! Postoji besplatan proizvod, Pascalite, koji biste mogli da iskoristite. Ono što sa njim budete naučili, doprineće lakom snalaženju u Delphiju. Prethodni rad u Pascalu omogućava Vam da prvo ovladate jednom grupom problema (koja će biti važna i u Delphi programiranju) pre nego što uđete u borbu s njima I nekim problemima koji su deo bilo kog Windows jezika. Stranica o mom kursu takođe Vam govori kako (6/2007) da dobijete Borland Turbo Pascal, koji će odgovarati pojedinim potrebama.

Želite malo zabave? Ako imate odličan, besplatan, Open Office instaliran u Vašem Windowsu ili Linuxu, možete pisati aplikacije slične mnogim aplikacijama opisanim u ovom vodiču! Napravio sam mali demo, koji se sastoji iz jedinstvenog “dokumenta” za Open Office procesor - ooWrite. Ako imate Open Office, i preuzmete moje demonstracije , videćete “stranicu” “word procesor” materijala sa tasterom, okvirom za editovanje, dva okvira sa dvosmernom kontrolom (spin box) i neke oznake, za učinak. Videćete manipulaciju teksta, okvir za poruke i aritmetiku. Skoro kao da je napravljeno uz pomoć Delphija! Zabavno! (Prikazani su i detalji o tome kako su kontrole “oživljene”). (Demo je pisan za OO verziju 2. Verujem da su iste stvari bile moguće i u verziji 1.)


Vodiči Nivoa 1:


Prva klasa počinje ovde: Ali nemojte se iznenaditi ukoliko se nađete u Lazarus vodiču! Na ovom nivou Delphi i Lazarus se skoro ne mogu razlikovati. Vodič za Lazarus je napisan u julu 2011, dugo nakon što je moj sajt-vodič za Delphi sazreo. Delphi “Počinje ovde” je napisan pre nego što sam znao ono što sada znam!
Nastavite ovde Opet, nemojte se iznenaditi ako se nađete u Lazarus vodiču! Kao što je bio slučaj i sa prethodnim vodičem, ovaj vodič za Lazarus napisan je u julu 2011, dugo nakon što je moj sajt-vodič za Delphi sazreo. Vodiči za Delphi početnike napisani su pre nego što sam znao ono što sada znam! (Trenutno postoje neke stvari iz nivoa 1 u vodiču za nivo 2, pod nazivom ‘Dodavanje na jedinicu’).
Druga klasa “Počinje ovde”: Ovaj vodič apsolutnog početnika vodi kroz prvi projekat, obrađuje tačke koje su primenljive na svaki projekat, kao i određene tačke o konvencijama iz drugih vodiča.
Cela slika: Pregled delova bilo kog Delphi projekta. Ovo je najviše ‘filozofski’ i najmanje ‘praktični’ od svih mojih vodiča.
Podprogrami: Procedure i funkcije. Suštinski gradivni blokovi. Ovo je važan vodič, napisan u maju 2007, kada sam prestao da činim greške prisutne u ranijim vodičima!
Učiniti da radi: Saveti o pronalaženju grešaka. Takođe više ‘filozofski’, manje ‘praktični’ od većine mojih vodiča. (Vidi i informacije o pronalaženju grešaka u Pascalu u odeljku o Pascalu u nastavku).
Upravljač OnChange promena kod okvira za editovanje Nemojte se uspaničiti ako koristite ovaj link i odjednom se nađete u zemlji Lazarus. Osim ukoliko ne grešim, ono što vidite u vodiču funkcionisaće isto tako dobro kao i u Delphiju i pomoćiće Vam da shvatite događaje i njihovo upravljanje.


Vodiči nivoa 2:


Kako ... Napraviti ‘bip’ ili drugi zvuk .
Kako ..... Zatamneti monitor njegovim isključivanjem .
Kako ..... Reagovati na korisničke pokrete mišem.

____________________________________
SPECIJALNO! >>> Pročitajte ovo kad Vam već postane laka upotreba Delphi-ja, bar za pravljenje malih stvari. To je vodič koji objašnjava kako nastaviti vladanje aplikacijama koje razvijate. On predstavlja “blok dijagram” za okruženja koja pokreću događaji: Dijagram stanja . Ima izvorni kod. Obrađuje važne veštine koje će Vam omogućiti da napredujete ka pravljenju stvari prema projektu, umesto po principu “udri i nadaj se”. Te veštine Vam omogućavaju da izvršite veće, pouzdanije projekte. Usput se razvija i praktična primena što se lako može razviti u nešto korisno.

А sada, “obični” vodiči nivoa 2 ....

Probaj ovo ... Ovo sam napisao u maju 2011. … nakon mnogo godina upotrebe Delphija i pisanja ovih vodiča. Da li su moji rani vodiči bili “savršeni”? Ne! Jednog dana ću pokušati da ih izmenim, da pročistim malo neke stvari za koje sam kasnije saznao da i nisu bile baš tako pametne. Ovaj vodič Vam govori kako da uradite nešto... Stići ću i do toga...ali takođe ima i nekih opštih saveta kako koristiti Delphi i uopšte kako programirati. Predmet vodiča je stvaranje male aplikacije koja iznosi slučajno izabrane citate iz tekstualnog fajla između navodnika. Vodič dolazi sa punim izvornim kodom, kopijom završenog .exe fajla i sa uzorkom citata za korišćenje. (Oni su u .zip arhivi, a link za preuzimanje se nalazi u vodiču).
Čuvanje zadovoljnog kupca ... Kako Vaš program može odrediti želje korisnika (Deo 1. Vidi i Deo 2 , u nivou 3). Ovaj vodič je “preporučen”. Proverite ga, molim Vas, čak iako utvrđivanje želja korisnika nije glavna stvar koju ste tražili?
Меni, stranica "О tome" i opcija odustajanja u meniju... Kako ih dodati projektu?
Rukovanje fajlom podataka... čitanje/pisanje fajla podataka sa izvornim kodom. Prvi deo. Ako ste zadovoljni materijalom iz ovog vodiča, na nivou 3 postoji njegov nastavak. Atipično ostalim ovdašnjim vodičima, oslanja se više na razgovor o gotovom proizvodu nego na pokazivanje njegove izgradnje iz temelja.
Rukovanje fajlom... Kako čitati podatke iz fajla na disku i pisati u takve fajlove (dugačak vodič).
Ponovna upotreba projekta... Kratak vodič za izgradnju novog projekta iz prethodnog, sličnog.
Dodavanje u jedinicu... Gde staviti stvari. Važne stvari. Pitanje opsega. Ovaj vodič je pun dobrih stvari...one su, međutim, trenutno veoma neuredne i neorganizovane. Probaću da ih složim, ali za sada: upozoreni ste!
Napomena o sintaksi... Kako čitati važne stvari. Iz Borlandovih “pomoćnih” fajlova naučićete više kada budete ovladali informacijama iz ovog vodiča.
Dijagrami stanja... Predlažem da pročitate ovu kratku opštu napomenu o korišćenju dijagrama stanja. Pomoćiće Vam da stvorite jasnu ideju o onome što pokušavate da napravite. Blok dijagrami su dobri za manje projektne uglove, ali s obzirom da Windowsom (i Linuxom) upravlja događaj, blok dijagrami su ograničeni u svojoj korisnosti za upravljanje opštom slikom.
Kompletan primer... Ovaj je pisan u maju 2007. i više je uglancan od drugih vodiča. Ima spor start, ali kada započne, prilično brzo Vas provede kroz kreiranje nečeg većeg od tipične aplikacije nivoa 2. Nije poenta u tome šta on radi... Poenta je u tome kako je aplikacija izgrađena, iz praznog oblika, preko osmišljenih faza do završne kreacije. Aplikacija manipuliše nizom znakova.
Parametri komandne linije ... МОLIM VAS pogledajte.. prilično je kratko. Videćete način kako da postignete određene beneficije .ini fajlova i registra...bez tendencije pisanja stvari na Vašem korisničkom sistemu.
Upotreba TTimer komponente... Ovaj ne samo da Vam omogućava da počnete koristeći važnu komponentu, već bi trebalo da Vam pomogne i da proširite svoje veštine za rad sa osnovnom događajnomm prirodom Windowsa. Ovaj vodič je uveliko izmenjen 5/07 i a) uređen je, b) obrađuje suštinske aspekte pisanja Delphi programa. Nije lak ni kratak, ali je visoko preporučen, ako ste voljni da uložite trud kako biste napredovali! Ne radi se samo o Tajmer komponenti.
Primer - praktičar veštine čitanja... Ovaj dolazi sa kompletnim izvornim kodom koji ćete pažljivo iščitati. Ilustruje OnChange događaj u okviru za editovanje za odgovor na input korisnika. Takođe koristi i tajmer kako bi na ekranu prikazao listu reči za mogućnost vremenski ograničenog čitanja. Jednostavna proba... Samo što se blokovi takođe vide u radu sa EConvertError exception-om.
Principi programiranja, linija za pomeranje teksta (scrollbar), GetTickCount funkcija i dr... Ovaj takođe dolazi sa kompletnim izvornim kodom za pregledanje. Pokazuje aktivnost (bočne) linija za pomeranje teksta, ali se i “udaljava” kako bi obradio brojna opšta pitanja kao što su deklaracije o proceduri (ili funkciji) grupisanja, korišćenje Tab funkcije i drugo. Pominje se i korisna GetTickCount funkcija.
Koristite događaje, Luke... Ovaj vodič je započet kao uvod u StringGridi i u njih i uvodi. Ipak, dok sam radio na njemu, “otkrio” sam više nego što sam znao o korišćenju događajnog operatvinog sistema. Vodič takođe dobro ilustruje rastući razvoj. Preporučeno svima, ne samo onima kojima je potrebna pomoć oko mreže StringGrid. Nije preterano dugačak. Takođe vodi i na još važniji vodič nivoa 3


Vodiči nivoa 3:


Prilično mnogo stvari dodeljenih ovom nivou nije komplikovano, ali su svejedno ovde smeštene jer nisu suštinski važne za opšte Delphi programiranje. I neke druge stvari su prilično jednostavne, ali su date bez mnogo propratnog pomoćnog materijala.

Penošenje podataka na i iz potprograma. Spoljne jedinice. Upotreba korisnički definisanih zapisa kako bi se određen broj vrednosti “spakovao” u jedan “paket”. Sa dodatkom o tome kako se kod može spakovati u samostalne spoljne jedinice, radi ponovne upotrebe između višestrukih projekata (Ne... ne mislim na kreiranje komponenata... nešto jednostavnije, sa manje grananja). Napisan u maju 2011, sažetije, vrednije od ostalih, ako su Vam potrebne navedene veštine. Vi ćete “preživet” bez njih... ali ako počnete da koristite ovde objašnjene tehnike, Vaše programiranje može postati snažnije i moći ćete brže da zvršite projekte.
Malo ovog, malo onog… Jednostavna aplikacija, sa izvornim kodom. Ne radi ništa posebno pametno, ali ilustruje kako jednostavna i “čista” aplikacija može biti. Ova aplikacija je izgrađena za stvarne potrebe stvarnog sveta, što je povezano s mojim učešćem u Pachube Internt-Of-Things projektu trgovine podacima. No, ima i drugih aplikacija i stvari za podučavanje čak i ne-Pachube korisnika. Napisan u januaru 2011, i vredan barem da bacite pogled, ako smem to kažem!
Оvо >>> ** Preporučujem!... ne samo za informacije o višestrukim oblicima, pametnoj upotrebi događaja za upravljanje promenom stanja i o informacijama za prenošenje kontrole na parametre, već i stoga što je napisan dugo nakon većine materijala na ovom sajtu i obrađuje opšte tačke koje bi trebalo da Vam pomognu da pišete bolje aplikacije. (Objavljeno 9/06).
Čuvanje zadovoljnog kupca... Kako Vaš program može odrediti želje korisnika? (Deo 2. Vidi i Deo 1 , u nivou 2).
Fajlovi podrške... stvaranje veze između njih i Vaših programa. (Kratak vodič). (Ja koristim HelpScribble za kreiranje svojih .hlp i .chm fajlova.Imam i stranicu za pregled fajlova podrške.
Raspoređivanje okvira za editovanje... Ovde objašnjeni trikovi bi bili od pomoći i za druge komponente.
Stvaranje nečega što će moći da se upotrebi u više programa.... Pokazuje Vam kako da ponovo upotrebite kod. Napišite nešto jednom, a koristite u mnogo aplikacija. Vodič Vas ne vodi sasvim do registrovanja komponente tako da postane deo palete Delphi komponenata, ali Vam pokazuje kako da napravite nešto što optimizira razvoj brojnih programa, kojima je potreban zajednički element, na primer okvir za poruke s autorskim pravom i informacijama o modifikaciji. Postoji još jedan vodič o ovoj važnoj temi, na nivou četiri, gde se koriste i dodatne osobine Delphija.
Аlternativno ”stvaranje nečega što će moći da se upotrebi u više programa... ^ ^ Pogledaj prethoni vodič ^ ^.. Ovaj “alternativni” vodič je star, ne tako dobro predstavljen kao noviji (objavljen oko 1/04). Ipak, opisuje stvaranje tabele visokih rezultata. Pokušajte da ignorišete elemente koji navode “za korišćenje u više programa”...oni su bolje objašnjeni u prethodnim vodičima, ali ako je tabela za visoke rezultate ono što Vam je potrebno, onda je ovo vodič za Vas!
Јoš jedan vodič za rad sa datotekama Ima ih dosta na ovom sajtu. Ovaj je sažetiji i noviji od većine, s obzirom da je napisan u julu 2011. Koristi dopise. Jedan od njih za drži fajl kojem program šalje dopis, drugi kao međumemorija u koju se ugrađuje rezultat. Takođe obrađuje i koričšćenje OpenDialog-a i SaveDialog-a...hmm... dijalozi! Vodič se može koristiti i kao značajno sredstvo koje će pomoći da se uspešno prevaziđe pisanje velikog broja aplikacija za rukovanje fajlovima. Kod je prilično “uredan”, vredan brzog pregleda radi drugih, usput korišćenih “trikova”.
Upravljanje datotekom plus upotreba dijaloga Čitanje iz i pisanje podataka u fajlove. Drugi deo, iako možete početi i odavde. (Počnite odavde ukoliko Vas zanima smo materijal o dijalozima). Prvi deo je na nivou 3. Objašnjene su Delphi komponente OpenDialog i SaveDialog. (Dobre vesti, nije preterano teško). Takođe je obrađeno: kreiranje sopstvenih oblika dijaloga. Izvorni kod dostupan za preuzimanje. Atipično ostalim ovdašnjim vodičima, oslanja se više na razgovor o gotovom proizvodu nego na pokazivanje njegove izgradnje iz temelja.
Kviz program... Ilustruje raznovrsne ideje, koristi TMemo objekat, pokazuje Vam kako da implementirate “Da li želite da sačuvate podatak pre zatvaranja?”. Kviz program pamti prethodno izvođenje, na principu pitanje po pitanje. Izvorni kod dostupan za preuzimanje.
Program za unos podataka... verovatno, sam po sebi, Vama beskoristan. Ipak, ilustruje neke korisne trikove, može pomoći da lakše prepoznate prilike koje stvara događajno okruženje. Izvorni kod dostupan za preuzimanje.
Početak kucanja TUTOR igrice... Trenutno nedovršen. Ilustruje razvoj aplikacije.
Kako da pristupite datotekama... Izuzetno je lako napisati program u Delphiju koji Vam omogućava da vidite i editujete fajlove deljene uz pomoć Paradox, dBase, Access i dr. Saznajte kako ovde!
Puštajte .WAV fajlove preko MediaPlayer-a Bilo da želite da Vaš program KAŽE “Imate novi mejl...” ili Vam je samo potreban bolji “Zapp!” zvuk, evo kako ćete to dobiti. A ono što ovde naučite verovatno važi i za puštanje i na drugim medijima.
Čitanje džojstika... radi se u Delphiju 2 i na višim nivoima. Revidirano i prošireno u maju 2004. Program štoperice je napravljen kao ilustracija. Pogledajte i vodič za džojstik nivoa 4. Izvorni kod obezbeđen.
Disekcija kontrolnog programa... Analizira se program s okvirom s opcijama (checkbox) i logičkim (bulovim) varijablama koje zajedno rade. Obezbeđeno preuzimanje izvornog koda.
Upotreba DLLs. uvoda... Kako koristiti funkcije i procedure iz tuđe dinamički priljučete biblioteke (DDL - dynamic link library). Jedna je obezbeđena. Postoji opciono i drugi odeljak o tome kako napisati sopstvenu DDL. Vodič dolazi sa izvornim kodom i već napisanom DDL koju koristite za učenje. Pogledajte i moj vodič za nivo 4 ako želite da saznate više o DDL.
Štampanje linije po linije... Ovaj vodič Vam pokazuje kako da pošaljete tekst na štampu liniju po liniju. Ne postoje složeni koncepti, ali potreba nije univerzalna, a pomoć je minimalna.->
Program za traženje reči... Neće Vam biti potreban program, ali moža će Vam neke od tehnika, upotrebljenih za njegovo kompletiranje, biti interesantne! Obezbeđen izvorni kod i .exe. Malo “držanje za ruku” u tome kako da pokrenete Delphi, komentari o i u završenom proizvodu.
Izaberi ćeliju, bilo koju ćeliju... Navodno, u ovom vodiču se radi o korišćenju koda da bi se izabrala StringGrid ćelija za vreme rada. Usput, javlja se neki još uopšteniji važan materijal koji se tiče korišćenja referenci za objekte napravljene u Delphiju, npr. objekat u sender-u koji se javlja izDelphijevog upravljača događajima.
---------
Crtanje ili pregledanje slika/grafike, I TAKO DALJE: Kako bih Vam pomogao da pronađete stvari, grupisao (*) sam zajedno sledeće vodiče nivoa tri. Dok se deo svakog bavi crtanjem slike i pravljenjem grafike u Delphiju, skoro svi obrađuju i druge teme, tačke, usputne probleme...
*Uvod u grafiku... MoveTo(100,10);DrawTo(300,300), izgleda jednostavno...ali nije dovoljno da se napravi linija koja će još uvek biti tu kada spustite, a zatim ponovo otvorite prozor. Ovo Vam govori kako da napravite trajnu grafiku i kratko govori o učitavanju bitmapa.
*Još jedan vodič za crtanje sa dodatnim bitovima! ... Ovaj je jedan od mojih pažljivije urađenih vodiča. Dovršen je u maju 2007, a tada sam ga pisao već neko vreme. On proširuje rad iz prethodnog vodiča (“Uvod u grafiku”), a takođe pokazuje i nešto o izgradnji lako promenljivih programa. Proizvedena grafika je samo malo zabavne aluzije na one koji su mislili da će DRM pristupni kod moći da ostane tajna. Takođe se govori o i bazama sa različitim brojem ("Hex", itd.).
* Slike i pristup fajlovima... Prikažite .bmp sliku na Vašem obrascu. Pristupite svakom fajlu u datom folderu na disku, koristeći to kao bazu za “Možete li prepoznati...” vežbu. Vodič nije lepo uređen, ali daje potpuni izvorni listing radnog programa (Delphi verzije 4 i 7, barem, dozvoljavaju prikazivanje JPEG formata). Ja ne znam koja verzija Delphija je došla uz ovu funkcionalnošću ...napišite mi mejl ako znate...i tražim i komponentu besplatne programske opreme sa izvornim kodom (ili iz pouzdanog izvora kao što je sourceforge ili Tucows ) za komponentu koja bi omogućila prikazivanje JPEG formata u Delphi 2 aplikaciji...opet, pošaljite mi mejl ako možete da pomognete. Povezana misao: Delphi 4 (standardan) se može instalirati na PC-ju samo uz pomoć serijskog broja i autorizujućeg koda. Nije Vam potrebna “dozvola” od Borland (ili druge korporacije...kao što je Microsoft (!)) servera. Da li zaista mislite da će korporacija g. Gejta da Vam dozvoli da se doveka igrate svim tim alatkama koje su nedavno dali kao “besplatne”? (pre-5/07). I da li će ostale korporacije uvek biti tu da ponovo omoguće ono što prenosite na Vaš novi PC? Dajte mi proizvode koje mogu da instaliram bez web-a, svaki put!
*Grafikoni za matematiku... Ovaj idei sa izvornim kodom i kompilovanim .exe. Ovo je malo duži vodič, jer Vas provodi kroz razvoj stvarne, korisne aplikacije. Ovde nema posebno teških koncepata, osim možda upotrebe jednog potprograma za OnChange za nekoliko okvira za editovanje.

Napravite skrinsejver: Skrinsejver se ne razlikuje mnogo od drugih Windows aplikacija. Mark R. Džonson je pripremio izvrsnu raspravu u istom stilu kao što su moji vodiči, i ne vidim razlog za ponovnim pronalaskom tog točka (on je čak učinio izvorni kod dostupnim). Ovo sam stavio u nivo tri zbog nekih mučnih neslaganja i završetaka koje morate referisati. Ono što želite da Vaš skrinsejver radi, može biti veoma jednostavno.

Usput, ako tražite samo proizvodni program za zaštitu ekrana, koji će prikazivati Vaše slike, napravio sam komparativnu analizu nekih stvari...mnoge besplatne...može biti interesantno.

Usluga, molim? Ako znate dobar Windows skrinsejver, koja ispunjava sledeće uslove, molim da mi javite. (Potreban mi je samo .exe, ne i izvorni kod):
      Shareware, registracija manje od 20 $
      Prikazuje rotirajuću kocku
      Korisnik definiše sliku na kocki...ako je moguće
       nekim VEOMA JEDNOSTAVNIM sredstvom. Najbolje od svega: Skrinsejver koristi
        samo šest slika na poznatoj lokaciji. U mom savršenom
       svetu, promena sadržaja jednog od fajlova
promenila bi i sliku na kocki.
       Ne smeta mi da budem ograničen na fiksna imena fajlova sa slikama.
Mejl adresa urednika. Predlozi su dobrodošli!
Мoja zahvalnost ljubaznom čitaocu koji mi je skrenuo pažnju na Xara skrinsejver sa rotirajućom kockom. On je na mom računaru već nekoliko meseci, bez ikakvih problema. Čak ispunjava i moj zahtev “Promeni prikaz menjajući sadržaj fajla”, mislim. Osenčava strane pri okretanju...verujem, suštinski “volan” za postizanje najboljeg efekta. Informacije i program na Xara's sajtu.


Vodiči nivoa 4:


Najveći i najsavremeniji: Povezuje višestruke uređaje: Arduino postavka "gospodar/sluga": sa programom koji radi u PC “gospodaru” i Arduino “slugom”, sa LED-om i “zvoncem” koje se može “upravljati”/pratiti. Prozor na Windows PC ekranu Vam govori, s vremena na vreme, da li je “zvonce” koje je povezano s Arduinom, pritisnuto i postoje dva tastera: “UKLJUČI LED”, “ISKLJUČI LED”. Klikom miša na gospodaru, PC-ju, LED na Arduinu se može uključiti ili isključiti. Ova dva su povezana jednostavnom serijskom vezom. Ne TREBA Vam Delphi da izvuče korist iz materijala u vodiču, iako je deo o PC-ju formulisan u Delphi terminima.

Korišćenje serijskog porta...Deo jedan: Slanje poruka sa PC-a preko serijske veze, npr. RS-232...ali samo u jednom pravcu.

Korišćenje serijskog porta...Deo dva: Dvosmerna komunikacija, slanje poruka u oba pravca, između dva uređaja povezana serijskim kablom ili virtuelnom serijskom komunikacijskom vezom. Ovo ima elemente za Hiperterminalni klon (Vidi "PuTTY" (upotrebite Google) ako želite dovršen “Hiperterminal”).

Korišćenje serijskog porta...Hiperterminalni klon: Nije tako dobar kao Hiperterminal ili PuTTY, pomenuo sam ga samo kako bih Vam dao ideju o tome šta program radi. Šalje iz dopisa, znak po znak, onoliko brzo koliko ih unosite, prima podatke preko serijskog toka i prenosi stvari u dopis. Ovaj vodič je trenutno skoro potpuno neobrađen, ali Vam nudi mnogo koda. Program je u jednom trenutku transformisan u gore opisani “Najveći i najbolji”.

STOP ŠTAMPI!!! Ja sam, nakon mnogo godina pokušavanja, konačno shvatio osnovni šablon za Hiperterminal klon. Program, izvorni kod i kompilovani .exe su dostupni u gore pomenutom “Korišćenju serijskog porta 2”. Ako radite na povezivanju uređaja serijskim vezama, može Vam koristiti i stranica Moje Arduino serijske komunikacije.

Mehanizam “pokušaj...osim...” za pronalaženje grešaka Ovo je jedna od stvari koje Vam nisu “potrebne”, ali je veoma korisno kada ovladate njima. I pruža Vam način da kontrolišete šta se događa kada se, na primer, Vaša aplikacija susretne sa greškama prilikom unosa podataka (range check error). Ovaj esej takođe obrađuje i brojna pitanja Dobre programerske prakse. On neće, nažalost možda, samo tek tako “reći odgovor”. Prvi nacrt nastao je u julu 2011, kada sam koristio Delphi i pisao ove vodiče već više od decenije.

Hardver za pristup portu... Ovaj vodič Vam govori o besplatnoj DLL opremi za slanje poruka sa i ka Vašem PC-ju preko paralelnog ili serijskog porta. Vodič uključuje i pomoć za njeno korišćenje. Možete, po sopstvenoj zamisli, pokrenuti elektroniku prikačenu za Vaš PC. Ako ste sveži korisnik DLL-a, za Vas je Vodič za DLL nivoa 3 . Ako Vam priključivanje sopstvene elektronike zvuči interesantno, posetite moјu stranicu o korišćenju portova na Vašem kompjuteru .

Prilagođavanje standardne kontrole... Dovršite Vodič nivoa 3 “Kreiranje poretka okvira za editovanje” pre ovoga.

Modifikacija fajla... Nije složeno, ali pokazano pretpostavljajući određeno znanje od strane učenika. Zamenjuje fajl svojom modifikovanom verzijom. Podrška originalnom fajlu.

Razrada zadatka... Program za dekodiranje jednostavnih kodova zamene. Ovaj se nadograđuje na prethodni vodič.

Navigacija pomoćne memorije... Ponovo stvara delove Windows Explorer-a. Takođe ilustruje višestruke prozore. Koristi FileListBox, DirectoryListBox i DriveComboBox.

Korišćenje jedinica.. Ovaj je pisan u maju 2007, tako da ima određene prednosti u odnosu na druge vodiče. Govori o prilično složenoj temi, ali vrlo korisnoj: stavljanje potprograma u jedinice koje se mogu upotrebiti i onda ponovo koristiti. U ovom vodiču idemo dalje nego što smo išli u prethodnoj verziji iste teme . Preporučeno...ako ste raspoloženi za izazov!

Grafika boja. Dinamička promena veličine... Kako crtati u boji koju sami izaberete. Kako da učinite da stvari na Vašem obrascu promene veličinu ako se promeni veličina prozora.

HTML generator ... Početak programa koji će generisati onlajn foto albume.

Ugao displeja... Mali krug sa strelicom u njemu. Strelica može pokazati bilo koji od 16 pravaca. Originalno razvijen da pokaže pravac koji je pokazivao vetrokaz. Nema “suštinskih” veština u ovom vodiču...ali je dobar, sa lepim, elegantnim delićima u kodiranju. Ilustrovane su neke tehnike za rukovanje posrednim događajem. Takođe ilustruje i upotrebu tag (metadata) svojstva.

Druga razrada zadatka... Ovaj je veći i kreće se brže od nekih drugih moji vodiča. Pokazuje kako sam izvukao podatke za određeni dan iz gomile fajlova, od kojih svaki ima evidenciju o mnogo dana.

Windows poruke, džojstik i štoperica... Ovaj pokriva nekoliko tema, uključujući i odgovor na poruke koje se generišu na nekom drugom mestu u kompjuteru, poruke iz Windows API-ja. Postoji i jednostavniji način za čitanje džojstika koji je objašnjen u vodiču nivoa 3 . Uz njega ide i izvorni kod.

Kako osigurati da ... samo jedna instanca aplikacije radi u određeno vreme. Koristi muteks.

Spoljne jedinice... Jednostavan način da se preradi kod koji ste napisali, bez dodatnih uobičajenih komponenata.

DDE klijent... Ograničeni uvod u prikupljanje podataka iz DDE servera koristeći 1-Wire/ MicroLan primer.

Nizovi koji se transformišu... Dve funkcije. Prva uzima nizove koji sadrže dvosmislene znakove...kao “0”. Da li je to nula ili “oh”... prebacuje ih u nizove bez dvosmislenih znakova. Druga ima obratan proces. Korisno ako ćete, na primer, dati korisnicima nizove za registarsku šifru. Vodič takođe uvodi i neke koncepte koji su od opšte upotrebe programerima.


Vodiči nivoa 5:


Početak sa TCP/IP Postoji mnogo toga čime treba ovladati pre nego što uspete u komunikaciji između mašina i LAN-a, a kamoli u okviru interneta. Ovaj vodič, koji dolazi sa kompletnim izvornim kodom, gleda na određene osnove. Usput stvara male korisničke aplikacije. Na kraju septembra 2011, to je možda moj najbolji vodič za pitanja TCP/IP...Najbolji za otpočinjanje, u svakom slučaju.
Internet i još dalje od njega! Možete pisati aplikacije koje pristupaju stranicama kroz Vaš LAN ili internet! Ovaj vodič Vam otvara vrata za svet TCP/IP-a. Konkretno, govori Vam kako da napravite aplikaciju koja može gledati, recimo, http://bbc.co.uk i preneti HTML sa tog sajta naTMemo komponentu unutar Vaše aplikacije. To je teži deo! Šta ćete zatim raditi s tim - to je Vaša stvar... Verujem da su Vam jasne brojne mogućnosti koje to otvara? (Pogledajte i sledeći vodič).
ТCP/IP: Problem “blokiranja” Pre nego što odmaknete sa ICS i TCP/IP programiranjem, čak i uz pomoć prethodnog vodiča, potrebno je da počnete da ovladavate veštinom programiranja na način da ono bude ne-blokirajuće. TCP/IP stvari zaista treba da budu izvršene kako bi se omogućila asinhrona komunikacija preko interneta... Ovaj vodič pokušava da Vam pomogne sa tim konceptima.
Manje prilagođavanje ICS demoa U ovom vodiču smo malo prilagodili osnovni demo iz kolekcije dobijene iz ICS-a (Internet Component Suite) Fransoa Pietea. Cilj je početak razumevanja komponenata i TCP/IP programiranja. Prilagođavanje je minimalno, ali ako ste početnik u korišćenju TCP/IP-a, zaista mislim da treba da proučite ovaj vodič.
Sedim na laktovima... dok pišem program koji je veći od mog uobičajenog Vodiča. Izvorni kod dostupan za preuzimanje. Ilustruje razvojnu fazu. Ilustruje upravljanje fajlovima i grafičko programiranje.
Beležnik temperature... Zapisivanje i pravljenje grafikona sa podacima o temperaturi (i vlažnosti) sa senzora. Dolazi sa izvornim kodom. Vodič takođe obrađuje privlačenje XML-a sa web servera, jer je napisan u komunikaciji sa Poseidon SNMP / XML LAN / internet "termometrom" (iz HW grupe), ali može se revidirati tako da čita i sa drugih senzora (Delphi 2 plus besplatna komponenta treće strane, ICS. To je rad klijenta/servera).
RS-232 komunikacije (serijski I/О) … ZASTARELO: Postoji bolji vodič ("...Deo jedan") uz ove pomenute redove... ali i ovo stavljam ovde kao sekundarni izvor ako Vam se ne sviđaju ostali. Početak na kućno pomešanom jednostavnom Hiperterminalu. Može samo slati, za sada, ali ne zahteva bilo kakvu komponentu treće strane (Delphi 2).
RS-232 komunikacije (serijski I/О) za uređaje za registraciju podataka... ZASTARELO: Postoji bolji vodič ("...Deo dva") uz ove pomenute redove... ali I ovo stavljam ovde kao sekundarni izvor ako Vam se ne sviđaju ostali. Jednostavan terminal program nalik Hiperterminalu, konfigurisan tako da bude interaktivan sa bilo kojim od dva uređaja za prikupljanje podataka (Anderson TM#128 / WeatherDuck). Može se prilagoditi za druga okruženja. Program ima neke formalne greške, ali “radi”. Koristi besplatnu opremu, sa izvornim kodom, TComPost komponentu iz Dirk Claessens-a (Delphi 2).
Difrencijalni termostat .. Prilično “grub” “vodič”, jer pretpostavljam - ograničena publika...ali nekome može biti korisno! Dolazi sa izvornim kodom. Pogledaj Beležnik temperature , gore, za info kako privući XML sa web servera...kod u njemu je bolji. Napisan vezano za Poseidon SNMP / XML LAN / internet "termometar" (iz HW grupe), ali može se revidirati da čita i sa drugih senzora Koristi SNMP za uključivanje i isključivanje priključnog LAN uređaja (Dehi 2).

Moji vodiči o programiranju za Dallas Semiconductor 1-Wire (tm) čipove, kao što je upotrebljeno na MicroLan-u (tm), premešteni su ovde . Takođe zadržavam i stranice koje uvode MicroLan i objašnjavaju hardver .
-------------------

Pascal .......


(Ako ste zainteresovani da vidite linkove ka drugim radovima, obeležite ovu stranicu tako da možete da joj se vratite, i posetite moju stranicu sa linkovima. Naravno, skoro sve što je svako ikada želeo da zna nalazi se već na webu, u izuzetnim “često postavljanim pitanjima” (FAQ) prof. Salmija...ako možete da ih nađete!!! Ovi odlični izvori su vredni traženja. Januara 2009. bili su dostupni ovde. Uzmite tsfaqp50.zip, odzipujte ga, pogledajte u TSFAQP.IDX za FAQ sadržaj.

(Ova pitanja izgleda da se kreću! Bila su prvo na ftp://garbo.uwasa.fi/pc/link/tsfaqp.zip, zatim na ftp://garbo.uwasa.fi/pc/ts/tsfaqp36.zip. Sada se opet kriju? Probajte da potražite u Google-u "timo salmi pascal faqs". Zahvalan sam što ih nije napisao Džo Smit!

Jednom sam morao da pitam: “Ne znaš kako da odzipuješ?”, i rekao: “Vreme je da naučiš!”. Nadam se da danas nemate problema sa .zip arhivom?

Ako na ono što želite da znate ne nalazite odgovor na mojim stranicama (!), tada biste mogli da prođete i gore nego samo sa posetom stranici About.com . Oni imaju alatke za pretraživanje. Uđite u "Delphi listbox" ako želite pomoć za implementaciju ListBox-a u Vašu aplikaciju. Inače, upotrebite grupe ili forum.

Jedan način da nađete grupu je preko Google's Groups Service.


Pascal vodiči:


Pascal za one koji poznaju Basic... Neke zabeleške za one koji poznaju Basic, a koji nisu mnogo radili u Pascalu.

Učiniti da radi... Pomoć oko traženja pogrešaka...i sprečavanje potrebe za istom...Takođe korisno i za Delphi programere.Urednička filozofija


Ne dopadaju mi se “fensi” web sajtovi koji više brinu o sjajnom izgledu nego o dobrom sadržaju. Ako želim lepu sliku, otići ću na umetničku galeriju. Naravno, atraktivan sajt SA sadržajem zaslužuje pohvalu...sve dok lep izgled ne oduzima puno vremena za preuzimanje. U svakom slučaju...

Pokušavam da predstavim ovaj materijal u formatu koji će Vam biti lak za UPOTREBU. Postoje dva aspekta: Način na koji je razdvojen i način na koji je postavljen.

Način na koji je razdvojen...


Pokušao sam da ga razdvojim u delove “veličine zalogaja” i da ukažem koji delovi su osnovni i od opšte važnosti, a koji govore o specifičnijim i složenim problemima, ili zahtevaju razumevanje osnovnijih stvari. Drugim rečima, pokušao sam da Vam pokažem kako da hodate pre nego što se zabrinete kako ćete trčati. Vodiči “nivoa 1” pokrivaju osnove. Ako nemate nikakvog iskustva, počnite sa vodičima nivoa 1. Ako odlučite da uskočite u napredniji nivo, a stvari Vam nisu baš jasne, možda je dobra ideja da pregledate teme nivoa jedan, čisto kako biste videli kakav je moj način prikazivanja koncepata. Takođe pogledajte, u nastavku, “razliku” između Delphija i Pascala.

Način na koji je postavljen...


Ovaj arhiv vodiča se proteže unazad do prvog pojavljivanja interneta. Sada, većina nas ima HTML osposobljene procesore, a HTML kod je korisniji novijim vodičima starijim. Da li je to problem? Možete sačuvati stranice i iz pretraživača, zatim ih ponovo učitati u pretraživač sa Vašeg hard diska, oflajn. OpenOffice (odličan, BESPLATAN, office paket za Windows I Linux, sa sajta www.openoffice.org) lako preuzima HTML. Sa WordPerfect-om možete učitati .htm fajl, selektovati sve, kopirati na međumemoriju (clipboard), pokrenuti novi WordPerfect dokument, zatim ga preneti u tekst, uglavnom netaknut i očišćen od HTML.

Trebalo bi da budete u stanju da pročitate vodiče online, bez teškoća. Ipak, TAKOĐE bi trebalo da Vam bude lako da ih “zarobite” za oflajn upotrebu, uključujući editovanje za Vašu sopstvenu srvhu. Sledeće bi trebalo da funkcioniše: Predložio bih da napravite folder za vodiče tako da možete da zadržite moja imena fajlova bez rizika da će se sudariti:

Obratite pažnju da, ako radite u oflajn kopiji, mećete imati uvid u sva ažuriranja i revizije.

Onlajn, koristite Vaš pretraživač da pregledate vodič koji želite da sačuvate.

Koristite File|Save As pretraživača...za čuvanje web stranice na Vašem disku. Tada se možete izlogovati, ili posetiti druge stranice, a možda i njih sačuvati.

Kada se izlogujete, samo upotrebite File Vašeg pretraživača! Unesite komandu za pregled materijala. Ako želite da izmenite fajlove, pokušajte da upotrebite običan word procesor. Ako to ne uspe, pokrenite Notepad (ili Wordpad, ili bilo šta slično, ali tada ste sami u tome ). Unesite fajlove koje ste sačuvali. Uključite opciju za otpakivanje (Notepad: Edit|Word-wrap).

Uklonite html donje i gornje zaglavlje. Ponovo sačuvajte dokument, menjajući mu ekstenziju u .txt ili .doc. Zavisno od vodiča, biće manje ili više HMTL koda u telu teksta. Uz sreću, Vaš word procesor će izaći na kraj s time. Ako ne uspe, pokrenite OpenOffice! Inače možete upotrebiti globalni pretraživač i zamenu da uklonite većinu tagova prilično brzo.

Izgleda da je ovo mesto za priključak za Textpad. Mnogo je sličniji Notepad-u, mada nije baš sve isto kao kod “word procesora”...ali IMA osobine koje ćete ubrzo zavoleti, ako mnogo radite sa ovakvim tekstualnim fajlovima...naročito ako programirate ili kodirate HTML. Sve moje web stranice su napravljene u njemu, kao i većina drugih tekstova koje radim. Ima opciju provere slovnih grešaka. Ima opciju označavanja sintakse. Okrećem se svom word procesoru (Ami Pro, u svrhu baštine i OpenOffice Writer za nove radove) samo kada želim da napravim formu pisma, jer opcije fonta nisu posebno podržane u TextPad-u. Ipak, ima mnogo, mnogo veoma preciznih nagoveštaja koji čine da njegovo korišćenje bude pravo zadovoljstvo. Posebno mi se dopada njihov odgovor na “autotekst” i činjenica da korisnik može da konfiguriše kako će se prikazivati različite klase dokumenata. Ovde je link za njihov sajt . Za deljenje: Možete probati besplatno, a ni registracija nije skupa ako želite kontinuiranu upotrebu.

Imena fajlova: Pokušao sam da budem organizovan: Imena počinju sa Pt ili Dt za Pascal/ Delphi vodič. Sledeća je cifra, za nivo, zatim sam upotrebio slova, jedno za drugim, npr. eg Dt1a, Dt1b, Dt1c. Slovo ne znači mnogo...ono samo pokazuje kada dođem do te određene teme! DST fajlovi su neki od onih koji su povezani sa Dallas MicroLan-om.

Molim Vas da zapamtite da je ovaj materijal zaštićeni autorskim pravima. (TK Bojd, 2006 i naknadni). Opisane procedure se predlažu samo za prigodnu ličnu upotrebu materijala, ipak...

Slobodno koristite ove informacije za kompjuterske kurseve itd, mada bi se pohvala izvora, navodeći URL, cenila. Ako samo kopirate stranice na drugu web stranicu, učinićete medveđu uslugu Vašim korisnicima: Vaše kopije neće ostati aktuelne. Mnogo je bolje povezati se s tim stranicama i tada će Vaši čitaoci videti ažurirane verzije. Za one kojima je stalo - hvala vam - postavio sam stranicu sa više informacija , kojih se još delova autorskih prava odričem i predloge za one koji žele da stave ovaj materijal na CD itd. (postoji bar jedan zatvor koji koristi materijal za obrazovanje zatvorenika. Razumem da spornih situacija ima tamo gde internet veze nisu moguće!).


Razlika između Delphija i Pascala... i obećanje Kylix-a ili Lazarus-a....


Delphi je baziran na Pascalu. Služi za pisanje programa za Windows, korišćenje Pascala...sa mnogo poboljšanja, zahvaljujući tim divnim ljudima iz Borlanda. Ako ste sasvim novi u programiranju, brže ćete napredovati ako počnete sa ne-Windows Pascalom...ima besplatnih, detalji o jednom takvom mogu se naći u mojim besplatnim vodičima za Pascal , koje bih preporučio Delphi korisnicima sa malo iskustva u Pascalu.

U ovdašnjim Delphi vodičima bi trebalo da nađete sve što Vam je potrebno za Delphi programiranje. Ipak, iako nikad niste nameravali da programirate za nešto drugo osim za Windows, ako ste programer početnik, pregled nekih nižestepenih vodiča za Pascal bi moglo da Vam pomogne da dođete do važnih ideja za Vaš Delphi rad.

(Ova beleška je dodata u maju 2007): Kylix je proizvod koji je Borland izbacio pre više godina. Nikad se nisam “igrao” njime, ali je on, verujem, “Delphi za Linux”. Uzmete nešto napisano u Delphiju (ili napišete nešto ispočetka koristeći iste veštine), provučete kroz Kylix kompilator i - Hej! Brzina!... Dobijate aplikaciju da je pokrenete u Linuxu. Nadam se da je to istina, i nadam se da Kylix nije “umro”, jer osećam da sam sve bliži upotrebi Linux-a.

(Ova beleška je dodata u decembru 2008): Pa...već neko vreme koristim Linux...Ubuntu...i našao sam kopiju Kylixa na eBay-u. Ali ne mogu da ga instaliram. Uzdah. Možda je Java preko Netbeans-a način da se razvije aplikacija za Linux? Ili Lazarus ? (Otvoreni kod "Delphi-klon za Linux". Dopada mi se BesplatanPascal na kojem je izgrađen. Nisam probao Lazarus). Plašim se da je Kylix mrtav. Velika šteta. Ako ga ljudi lepo koriste kao Ubuntu, bio bih oduševljen da čujem nešto od njih . Smatram da su problemi instalacije iza mene.Published (Last edited): 17-09-2012 , source: http://sheepdogguides.com/tut.htm