Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Web razvojni alatiSledi zbirka nekih korisnih besplatnih alata za web programere.

Greška provere alatke

Ne bi objavili knjigu bez provere pravopisa, i ne bi trebalo da objavite web stranicu a da je prethodno ne potvrdite. Sledeće alatke će skenirati vašu stranicu i dati detaljan pregled grešaka koje pronadju.

CSS Potvrđivač

W3C CSS Validator(Potvrđivač), razvijen od strane iste organizacije koja je kreirala i standardizovala CSS jezik, je napouzdaniji i najviše korišćeni dostupan CSS potvrđivač. To je besplatan i javni, web-baziran alat koji će skenirati vaš CSS izvor i objasniti sve leksičke i sintaksičke greške koje pronađe.

W3C CSS Potvrđivač proverava usklađenost sa CSS 2 standardom po opštem standardu. U vreme pisanja ovog teksta, većina pretraživača cilja na predstojeću CSS 2.1 specifikaciju. Postoje neke dobro podržane karakteristike CSS 2.1 koje ne postoje u CSS 2, pa vam W3C CSS Potvrđivač može dati greške na njima.

Na stranici sa rezultatima, validator će vam često dati broj upozorenja, čak i ako nema greške. Ova upozorenja ne znače da je vaša stranica nevažeća ili loše napisana. Oni su u osnovi saveti za stvari kojih treba da budete svesni. Većina njih se bavi činjenicom da korisnici mogu da prilagode svoje stilove podrazumevanim, a ako se, na primer, odlučite da imate crnu pozadinu i beli tekst, a vaša stranica precizira samo svetlu boju pozadine, stranica vam onda može biti nečitljiva. Potvrđivač vam može preporučiti da odredite boju teksta, zajedno sa svojom pozadinom, da spreči ove potencijalne probleme.

HTML Validator

W3C HTML Validator,razvijen od strane iste organizacije koja je standardizovala HTML jezik, je najpouzdaniji i najviše korišteni HTML Validator. To je besplatan i javni, web-baziran alat koji će skenirati vaš HTML ili XHTML izvor i objasniti sve leksičke, sintaksičke ili strukturne greške koje pronadje.

W3C HTML Validator je pomalo neobičan u tome što određuje SGML profil (HTML naspram XML) stranice bazirane na DOCTIPE-u. Svi glavni web brauzeri koriste sadržaj tipa HTTP zaglavlja za utvrđivanje profila, dok se tip dokumenta obično koristi samo za elemente / setove entiteta i prebacivanje tipa dokumenta. Ovo znači da ako imate XHTML tip dokumenta ali koristite tipično Sadr\aj tipa: tekst / html HTTP zaglavlje (obično podrazumevano), W3C HTML Validator će ga analizirati kao XML iako će svi glavni web brauzeri da ga raščlane kao redovni HTML. Zbog toga, pretraživači mogu videti stranu kao nevažeću, iako W3C HTML Validator kaže da je važeća. Uopšteno postoji veliki broj drugih razloga da se čuvaju XHTML.

Link Checker

W3C LinkChecker,razvijen od strane iste organizacije koja je standardizovala HTML i HTTP jezik, to je besplatan i javni, web-baziran alat koji će skenirati vaš sajt prijavljujući sve pokidane veze koje nađe, kao i druge relevantne informacije. Možete navesti proizvoljan broj stranica da dublje proverite.

Firefox dodaci (ekstenzije)

Evo nekih korisnih web razvojnih dodataka za Mozilla Firefox web brauzer.

ColorZilla

ColorZilla je mala alatka koja čučii u vašem status baru i nudi vam očnu kapalicu, birač boja i rudimentarna podešavanja zumirane cele strane. To je korisno za brzo hvatanje i upoređivanje boja na sajtu. Podešavanja zumirane cele stranice premerava veličinu teksta i slike, ali pozadine i drugi stilistički aspekti su ostavljeni isti.

Ubuntu korisnici

Ako ste na Ubuntu i koriste Firefox iz spremišta Ubuntu-a, ColorZilla neće raditi standardno . Možete ili da koristite Firefox sa zvaničnog Mozilla sajta ili da primenite ovo rešenje:

1. Deinstalirajte ColorZilla-u ako je već instalirana.
2. Preuzmi Firefox sa zvaničnog Mozilla sajta (ne morate da ga instalirate)
3. Izvadite /firefox/ libkpcom * iz paketa na privremenu lokaciju.
4. Kao koren, kopirajte izvađene fajlove u vaš /usr/lib/Firefox,zamenjujući fajlove istih imena.
5. Pokreni Firefox i instaliraj ColorZilla-u. Kada restartujete Firefox, ColorZilla bi trebalo da radi ispravno.

Firebug (Piroman)

Firebug,napravljen od autora DOM Inspektora, je moćan i jednostavan alat za korišćenje za ispravljanje grešaka To uključuje tri glavne karakteristike: konzola koja prikazuje greške i omogućava vam da izvršite bilo kakvo proizvoljno JavaScript kodiranje u bilo kom trenutku u okviru same web stranice; debager koji vam pokazuje sve, JavaScript izvor sa istaknutim greškama; inspektor koji omogućava da se krećete DOM stranicama, stilovima elemenata, kompjuterizovanim rasporedima i pratećim događajima.

HTML Validator

HTML Validator dodatak koristi lokalnu HTML validacionu alatku za proveru svake stranice koju posetite, sa rezultatima prikazanim kao ikona na statusnoj traci sa rezimeom i vrhuncima u ViewSource prozoru. Ovo može da vam pomogne da identifikujete jednostavne greške u oznake, bez potrebe da se konsultujute svaki put sa W3C Validator-om. On je dostupan i za Windows i za Linux i ima veoma mali uticaj.

Verzija 0.7.x koristi lokalnu instalaciju HTML Tidy kao svoju pozadinu, koja je manje pouzdana od W3C Validatora. Međutim, od verzije 0.8 (još uvek u beta fazi u vreme pisanja ovog teksta), postoji opcioni SGML režim koji koristi isti bekhend kao W3C Validator i proizvodi vrlo precizne rezultate.

Web Developer (razvijač)

Web Developer ekstenzija je obavezna za web programere. Ona nudi preko stotinu različitih alata koji pomažu web programerima da dobro urade posao, sve iz pogodnog i dobro organizovanog konteksta menija ili prepreke sa alatima, u zavisnosti od svojih želja. Neke naročito korisne karakteristike uključuju: uživo CSS i HTML editovanje; opcije za onemogućavanje slike, skripte, kolačiće, ili broj drugih stvari; prikaz zaglavlja odgovora servera; lenjir koji pokazuje piksel koordinate kursora i odabranih elemenata; razne obrise alata, brz pristup velikom broju alata za proveru valjanosti, uključujući one za skrivene strane; i uvid u generisani izvor, da vidimo kako je strana izmenjena po skripti.

Dodaci za Internet Explorer

Ovde su neki korisni dodaci za web razvoj Internet Explorer-a, Web pretraživača.

Razvojna traka sa alatima

Razvojna traka sa alatima Internet Explorer, razvijena od strane Microsoft-a, najbliža je stvar koju ćete dobiti na Firefox-ovom Web Developer proširenju i DOM inspektora u Internet Exploreru. Bilo je jasno da je dizajniran da bude upoznat sa ljudima koji su koristili Web Developer ekstenziju, sa većinom istih karakteristika organizovanih na isti način. To još uvek ne nudi uživo CSS i HTML editovanje, verovatno najkorisniju funkciju u ekstenziji Web Developer-a, ali ima i DOM inspektora (takođe po uzoru na Firefox ekvivalentu) i jednu kap oka birača boje , iako još uvek nemaju odabirač spektra boja. Razvojna traka sa alatima je dostupna samo za Internet Explorer 6 i 7 bez troškova. U vreme pisanja ovog teksta, ovaj dodatak je još uvek beta.

Internet Ekplorer na Linux-u

Sledeće alatke će vam pomoći da pokrenete Internet Explorer na Linux desktopu.

IEs 4 Linux

IEs 4 Linux je možda najpogodniji instrument za pokretanje Internet Explorer-a na Linux-u. Samo pokrenite skriptu koja vas automatski pita koje verzije želite da instalirate (6 SP 1 5.5, i 5,01, sa grubom implementacijom Internet Explorer-a 7, trenutno kao skrivenu beta opciju), i preuzme i postavi sve na svoju ruku. Nema troškova uključenih u proces.

IEs 4 Linux radi pomoću Wine-a, Windows kompatibilnog sloja za Linux. Jer, ovo je u suštini pijuk, postoje neki poznati problemi koje treba imati na oku. Za garantovanu savršenu emulaciju, trebalo bi da koristite virtuelnu mašinu, iako IEs 4 Linux obično mnogo više odgovara zbog bržih performansi.

VMware Server

VMware Server je besplatan alat koji vam omogućava da pokrenete virtuelni računar u prozoru desktop-a. Na ovaj način možete da testirate samo Windows programe poput Internet Explorer-a sa Linux desktopa, bez potrebe za kupovinom dodatnih računara. Vi biste, međutim, trebali da kupite kopiju Windows-a da bi instalirali na svaku virtuelnu mašinu koju planirate da koristite.

Jer ovo emulira ceo radni računar, obično postoji primetan uticaj. Besplatni VMware paket sa alatkama, povoljno dostupan u meniju u VMware Server-u, pomaže ubrzanje osnovne komunalije kao što su miš i grafika, ali se ipak preporučuje da koristite moderan računar i isključite sve performanse koje utiču na efekte u virtuelnoj mašini.

Dodaci za Opera brauzer

Evo nekoliko korisnih web programskih dodataka za Opera web brauzer.

CSS Editor (uređivač)

CSS Editor omogućava uživo uređivanje stilove stranice. On takođe pruža neke tekstualne informacije o stilovima, kao što su tipovi medija i vlasnik čvora u DOM-u.

DOM Konzola

DOM Konzola je jednostavan alat za DOM inspektor koji nudi osnovnu DOM navigaciju za prikazivanje atributa, kompjuterizovanih stilova, imovina, geometrijskih elemenata .

DOM Snimak

DOM Snimak prikazuje generisan izvor web izvorne stranice, izvorni HTML kao pregledač vidi izmene iz skripti posle svake modifikacije.

Pokreni više verzija IE na jednom računaru

Internet Explorer nije dizajniran da omogući više verzija da se instaliraju na jednom računaru. Sledeći alati će pomoći na radu oko ovog ograničenja.

Evolt samostalno gradi

Evolt ima kolekciju samostalnih paketa Internet Explorera. To su hakovane raspodele koje koriste specijalne trikove da odvoje većinu programa iz centralne instalacije Internet Ekplorer-a. Postoje neke značajne greške sa ovom metodom, kao što su uslovni komentari,koje ne rade ispravno. Pogledajte Fiksiranje samostalne verzije Internet Ekplorer-a da biste rešili problem uslovnog komentara.

Microsoft je upozorio na oslanjanje na samostalne gradnje zbog grešaka koje su uključene. Za garantovanu savršenu emulaciju, trebalo bi da koristite virtuelnu mašinu,iako je zgodnije da sam nađeš samostalne gradnje zbog bržeg rada.

VMware Server

VMware Server je besplatan alat koji vam omogućava da pokrenete virtuelni računar u radnoj površini prozora. Na ovaj način možete da testirate više verzija Internet Explorer-a u njihovim odgovarajućim konfiguracijama, bez potrebe za kupovinom dodatnih računara. Vi bi, međutim, trebalo da kupite kopiju Windows-a i da je instalirate na svaku virtuelnu mašinu koju planirate da koristite.

Zato što ovo emulira ceo radni računar, obično postoji primetan uticaj. Besplatni alati ta VMware paket, povoljno su dostupni iz menija u VMware Server-u, pomažu ubrzanje osnovnih komunalija, kao što su miš i grafika, ali se ipak preporučuje da koristite moderan računar i isključite sve performanse koje utiču na efekte u virtuelnoj mašini.

Specifikacije

Ovde su stvarne jezičke specifikacije. To su dokumenti koje web brauzer programeri pokušavaju da prate kada dodaju podršku za ove funkcije. Oni su rezultat saradnje mnogih programera, web pretraživača i drugih vodećih ličnosti u Web standardima.

Budite sigurni da ste proverili status specifikacije pre nego što ste se oslonili na njega. Radni nacrt (WD(working draft)) je najraniji stadijum razvoja, kada se specifikacija može često menjati. Preporuka Kandidata (CR(candidate recommendation)) status je prva faza u kojoj bi pretraživači trebalo da počnu da rade na implementacijama. Specifikacija zatim prelazi na Predloženu Preporuku (PR(proposed recommendation)). Konačno, Preporuka (REC(recommendation)) je status kada web programeri mogu početi da ga koriste na svojim stranicama.

Brauzer informacije o podršci za ove specifikacije su dostupna na odeljku standradna podrška Web brauzer-a.

 • HTML

  - HTML 4.01
  - XHTML 1.0
  - XHTML 1.1

 • CSS

  - CSS 1
  - CSS 2
  - CSS 2.1
  - CSS 3 current work

 • DOM(koristi se u scripting-u)

  - DOM Level 1
  - DOM Level 2
  - DOM Level 3
  - Others

 • ECMAScript(standardizovana baza za JavaScript i JScript)

  - ECMAScript 3rd edition(PDF) • Published (Last edited): 14-10-2012 , source: http://www.webdevout.net/articles/webdev-tools