Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Xenu-ov Link Sleuth (“Link detektiv”)

Xenu-ov Link Sleuth (TM)
(“Link detektiv”)

Pronađite prekinute linkove na vašim veb sajtovima

Wikipedia članak o Xenu-ovom Link Sleuth-u

Opis

Xenu-ov Link Sleuth (TM) traži u veb sajtovima linkove koji ne funkcionišu. Provera linkova se vrši za “normalne” linkove, slike, okvire (frames), dodatke (plug-ins), pozadine, lokalne slikovne mape, CSS fajlove (style sheets), skripte i java aplete. Program prikazuje neprekidno ažuriranu listu URL-ova, koje možete poređati po različitim kriterijumima. Izveštaj može da se napravi u svako vreme.

Dodatne karakteristike:


Preuzimanje

Zahtevi u pogledu sistema: Microsoft Windows 95/98/ME/NT/2000/XP/Vista/7, potreban je WININET.DLL (uključen uz Internet Explorer). Ne, neće raditi na Windows-u 3.11, neće čak ni sa Win32-kama. Ne, neću napraviti Java, MacOS, Linux, Knoppix, Ubuntu, Beos, Palm, C64, SAP, AmigaOS, Blackberry, Symbian, iPhone ili Android verziju. Nemojte to ni da pitate! (Ipak, rečeno mi je da radi bezproblema pod sistemima Fedora 13, Red Hat 8, Ubuntu i OS X, preko wine-a, i pod Crossover-om na Mac-u :-))

Da bi vam bila mirna glava, preporučujem da koristite aktuelan antivirusni softver na svom računaru (ja tako radim!).

U redu, pročitao sam sve to, želim da preuzmem! (trenutna verzija: 1.3.8 od 4. septembra, 2010.)

Početak:
Raspakujte arhivu i instalirajte program gde god želite. Da biste proverili sajt, kliknite na ikonu sa leve strane - na traci sa alatima, i unesite WWW adresu. Ako adresa završava imenom direktorijuma, ne zaboravite da stavite / na kraju adrese, ili vam se može desiti da dobijete analiziran (“spajderovan”) ceo matični direktorijum.

Nepravilno:
http://www.host.com/user

Pravilno:
http://www.host.com/user/

Takođe možete upotrebiti dugme “browse” (pretraži) da proverite lokalni HTML fajl. Ukoliko ne koristite već IE za pregledanje, i sedite iza kompanijskog “firewall”-a, ne zaboravite da konfigurišete vaš proksi pre nego počne. Ako koristite lični “firewall” (kao što je ZoneAlarm ili Outpost) morate osposobiti Microsoft Internet Explorer pokrenuvši ga, unevši URL i zatim “dozvolivši” (allow) aplikaciju (možda ćete takođe morati da omogućite Xenu - pogledajte primer za Norton Intenet Security). Da biste saznali šta softver može da radi, jednostavno isprobajte opcije iz menija, traku sa alatima i desno dugme miša. Ili pročitajte ovo uputstvo za korisnike, nezavisnog autora, veće uputstvo, nezavisnog autora, sa mnogo slika, video, izveštaj treće strane (Kako proveravam više od 6000 linkova svakih sedam do deset dana), blog post jednog SEO momka, ili opis na nemačkom jeziku i još jedan, opis na francuskom, opis na holandskom, opis na španskom, русское описание, i Український опис.

Srećno! Ako vam se softver pokaže korisnim, molim vas kliknite ovde.

Sve proveravajte. Zadržite dobro.
(1 Solunjani 5:21)

Prijavite se na listu slanja obaveštenja o dopunama na Yahoo Groups-u! Za prijavu pošaljite prazan e-mail na linksleuthupdates-subscribe@yahoogroups.com.

Takođe se možete pridružiti korisničkoj grupi, slanjem e-maila na xenu-usergroup-subscribe@yahoogroups.com. Ukoliko želite da na svojoj veb strani koristite dugme za Xenu-ov Link Sleuth, postavite linkove ka ovoj strani koristeći ovu dugmad:
Ukoliko želite da na svojoj veb strani koristite baner za Xenu-ov Link Sleuth, postavite link ka ovoj strani koristeći ovaj baner:


Adresa ove veb strane je http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html


Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Ko je Xenu?

Pogledajte ovde.

2. Da li je Xenu-ov Link Sleuth (TM) bolji od Incontext WebAnalyzer-a?

Incontext WebAnalyzer više nije dostupan, od februara 2002., i nije ažuriran već godinama, tako da je ovo više istorijska napomena.

Odgovor na pitanje: i Da i Ne. Xenu-ov Link Sleuth (TM) nema grafičke mogućnosti Incontext WebAnalyzer-a 2.0 (“Wavefront view”). Ali evo nekih prednosti Xenu-ovog Link Sleuth-a (TM):

Proverite vaš sajt i ovim programom i nekim drugim softverom (Linkbot, LinkScan, LinkAlarm, Web Link Validator i InSpyder nude probne verzije, LinkExaminer je besplatan i čini se da je prilično dobar za SEO orijentisane zadatke), i odlučite šta vam treba i šta ste voljni da platite. Ako pronađete nešto bolje u vidu nekog drugog alata, recite mi, čak i ako me to zaboli :-)

3. Da li je Xenu bolji od veb-baziranog servisa?

Postoji besplatan, WWW baziran servis, nazvan “LinkTiger”, koji se čini prilično dobrim, mada nije potpuno besplatan, već samo za 100 linkova (počev od oktobra 2010.). Njihova veb stranica je vrlo lepo dizajnirana i tera me na razmišljanje da li je (generalno, nevezano za LinkTiger ili Xenu) takvo rešenje bolje, ili ne.

Prednosti serverskog rešenja:

Nedostaci serverskog rešenja:

Prednosti klijentskog rešenja:

Nedostaci klijentskog rešenja:

Još ideja za ili protiv jednog od ova dva rešenja? Kontaktirajte me. (Ako želite da prijavite grešku u programu, kliknite ovde).

4. Mogu li da podržim autora?

Ne šaljite mi vaš novac - ja i dalje imam svoj svakodnevni posao i preživeo sam finansijsku krizu 2008. godine :-) Ukoliko smatrate da vam je moj rad koristan, molim vas, donirajte novac za stvari koje ja podržavam.

Ukoliko imate profil na facebook-u, možete takođe kliknuti “like” ovde i ovde, da uvećate statistiku oko mog imena, ili oko ovog programa :-)

Ostale stvari oko kojih mi je potrebna pomoć: ako ste osoba čiji je maternji jezik engleski, a koja razume nemački jezik i zna kulinarski žargon, molim vas da proverite prevod od strane nezavisnog autora, ovog recepta za Xenu tortu od Ilse Hruby (Možete takođe probati tortu! Odličnog je ukusa!)

5. Zašto Xenu-ov Link Sleuth (TM) prijavljuje http://www.site.com/../page/index.html kao prekinut?

Ključ je u “../” delu. To znači da, na primer, imate stranicu najvišeg nivoa koja se povezuje na neku stranicu iz gore navedenog direktorijuma, koji pak ne postoji. Istina je da Mozilla neće imati problema sa takvom stranicom; ali ja sam manje tolerantan.

6. Kako mogu da konfigurišem proksi?

Proksi možete konfigurisati u kontrolnoj aplikaciji Windows-a. Kliknite dva puta na ikonu “internet”, zatim kliknite na “karticu” okvira nazvanog “Connection” (veza, konekcija). Može vam trebati proksi ako ste zaštićeni “firewall”-om. Obično je tako u velikim korporativnim mrežama.

Jedan korisnik, sa Windows-om 2000, uvek je dobijao vremensko prekoračenje (timeout), rešio je problem čekirajući opcije “Use HTTP 1.1” (koristi HTTP 1.1) i takođe “Use HTTP 1.1 through proxy connections” (koristi HTTP 1.1 za povezivanje preko proksija) u kartici “Advanced” (napredna podešavanja), u okviru “Internet Options” (internet opcija) kontrol panela. Međutim, ovo možda neće funkcionisati kod svakoga, jer neki veb serveri ne podržavaju HTTP 1.1.

7. Zašto Xenu-ov Link Sleuth(TM) prijavljuje URL sa razmacima u sebi?

Zato što imate razmak ili znak za novi red (carriage return) u URL-u. Iako Mozilla to toleriše, ja ne tolerišem.

8. Koristim Mozilla 3.0 Gold i ne mogu da se rešim file: URL-ova za slike. Šta da radim?

Ponovo otvorite stranu za uređivanje, kliknite dva puta na sliku, uklonite file: iz lokacije slike i postarajte se da od-čekirate opciju “copy image to document's location” (kopiraj sliku na lokaciju dokumenta) u okviru “properties” - svojstva (opcija se nalazi dole levo), pre nego snimite podešenja i izađete iz okvira za dijalog.

9. Koji je najveći broj URL-ova koji se mogu proveriti?

Nema fiksnog broja, ali izgleda da je to više od jednog miliona. Problem je u tome što maksimalna veličina Windows XP aplikacija može da bude 2GB.

Dostupna je i 64-bitna beta verzija, koja možda može, a možda i ne, da omogući veći broj URL-ova. Zasnovana je na razvojnom okruženju Microsoft Visual Studio 2010. (Preimenujte xenu.exe koji ste već instalirali). 64-bitni EXE fajl je oko 10 puta veći od 32-bitne verzije, za koju je korišćen dobri stari Visual Studio 1998. Microsoft je potvrdio ovaj problem.

10. Može li softver da proveri moj sajt lokalno?

Od septembra 1998. (1.0n), možete raditi to bez lokalnog veb servera (tada će vaša adresa biti http://127.0.0.1). Upotrebite dugme “Browse” (pretraži), u “New” (novo) okviru za dijalog.

Rezultati neće uvek biti isti kao kod “daljinske” provere:

Jedan korisnik IE 4.0 je prijavio da, kada nije na internetu, softver proverava svaki “daljinski” URL kao lokalni fajl. To je problem kod novije verzije WININET.DLL-a; verzija koja se koristi sa IE 3.0 umesto toga prijavljuje “no connection” (nema konekcije) ili “no such host” (ne postoji takav server), što je logičnije.

11. Da li program radi na Windows-u NT 3.51?

Jedan korisnik je rekao da program radi dobro, nakon što je kopirao verziju WININET.DLL-a sa obližnjeg Windows-a 95, i stavio je u direktorijum u kome je instraliran Xenu-ov Link Sleuth(TM).

12. Kako je tako prokleto brz?

Zato što koristi (možda patentiranu, pogledajte patente ovde i ovde) tehniku, poznatu kao preduhitrujuća višenitnost (preemptive multithreading). To znači da softver koji proverava linkove vraća nekoliko veb strana u isto vreme; moja konkurencija koristi istu tehniku. Najveći broj niti je inicijalno podešen na 30, ali možete zadati bilo koji broj između 1 i 100. Prevelik broj može rezultovati neuspešnim povezivanjima, ili vremenskim prekoračenjima, što znači da ćete morati ponovo da proveravate prekinute linkove. U vreme kada sam imao klasičnu modemsku (dial-up) vezu, dobijao sam dobre rezultate sa 70. Sada imam DSL vezu, i moram da podesim broj na 1 do 5. Sumnjam na to da je moj DSL provajder postavio negde “kočnicu” kako bi sprečio “komercijalne” klijente da koriste jeftine “lične” pakete usluga.

13. Mogu li da dobijem izvorni kod?

Hahahahahaha!

14. Mogu li da kupim izvorni kod?

Naravno, dajte mi “ponudu koju ne mogu da odbijem”.

15. Čisto iz zabave, proverio sam Tilman-ov veb sajt, i pronašao mnoge prekinute linkove. Zašto?

Svoj veb sajt proveravam svake sedmice, petkom. Uprkos tome, uvek ima prekinutih linkova:

16. Kako ispravljam prekinute linkove?

Popravljanje prekinutih linkova (tj. dobijanje ispravnih) je težak posao, koji oduzima vreme, ali vremenom ćete ga raditi sve brže.

17. Šta sa ftp i gopher sajtovima?

Počev od verzije 1.0k, primenio sam nov metod za ftp proveru, koji je 100% pouzdan. Na žalost, ovaj metod ne funkcioniše sa proksijima. Prethodni metod, koji sam koristio (i još uvek koristim za gopher), bio je nepouzdan, jer nije otkrivao određene greške.

Metod za proveru gopher sajtova je još uvek nepouzdan. Kada se preko proksija pristupa nekom ftp ili gopher sajtu, taj proksi kreira veb stranu. Na žalost, on ne daje uvek informacije da li određeni URL postoji, ili ne. Kada pristupate nekom gopher sajtu bez proksija, on vam daje poruku o grešci, ali ne i brojčanu oznaku (kod) greške. Čini se da je to programska greška u OpenURL() funkciji WININET.DLL-a.

Na izlazu se dobija lista ftp i gopher sajtova kao linkova, koji omogućavaju da izvršite ručnu proveru ovih sajtova.

18. Zašto ne mogu da pokrenem URL-ove?

Počev od verzije 1.0g (Božić 1997.), URL-ovi se pokreću pomoću DDE (“dynamic data exchange” - dinamičke razmene podataka, Windows metoda komunikacije između aplikacija), da bi se otvorio veći broj prozora pregledača, a da se spreči otvaranje nekoliko Netscape aplikacija. Ovo se radi uz pomoć Registry baze, traženjem HKEY_CLASSES_ROOT\http\shell\open. On sadrži putanju pregledača, ime DDE aplikacije (npr. “Netscape”, “IExplore”), predmet DDE-a (obično “WWW_OpenURL”), i šablon za DDE objekat (obično “%1”). Ukoliko ne možete da pokrenete neki URL, ne paničite - izvezite i pošaljite mi e-mailom segment vaše registry baze (pokrenite REGEDIT.EXE, i potražite “http”). Uz to, pošaljite mi fajl XENULOG.TXT, koji ćete naći u vašem %TEMP% direktorijumu.

Obično je uzrok to što niste pravilno instalirali vaš pregledač (možda ste samo preneli fajlove sa drugog računara). Rešenje: ažurirajte ili ponovo instalirajte svoj pregledač.

Počev od verzije 1.1b, prestao sam sa prikazivanjem poruke o grešci onda kada je registry baza nepotpuna, jer je bilo previše pritužbi. Umesto toga, pregledač će jednostavno biti pokrenut zajedno sa stranom. Ovo ima nedostatak što strana neće biti prikazana u novom prozoru trenutno aktivne pregledačke aplikacije.

Jedan korisnik sa operativnim sistemom Microsoft Vista 64 (onemogućen UAC) nije mogao da pokrene URL-ove (poruka: “Unable to open browser for 'URL': error 5: Access is denied” - Nije moguće otvoriti pregledač za ‘URL’: greška 5: Pristup je odbijen). Uzrok je bio COMODO Firewall Pro 3.0.25.378. Bez “firewall”-a, sve je dobro funkcionisalo. Molim vas, upamtite da su “Lični firewall”-ovi uglavnom sumnjivi. Umesto toga, postavite neki spoljni “firewall” uređaj - to je obično uključeno u vaš ruter.

18a. Zašto pregledač ne otvara novi prozor?

Ovo je problem sa Microsoft Internet Explorer-om. Otvorite vašu registry bazu i potražite HKEY_CLASSES_ROOT\http\shell\open\ddeexec. Ako je vrednost ključa "%1",,-1,0,,,, onda je promenite u "%1",,0,0,,,, (tj. menjate -1 u 0).

18b. Zašto se Link Sleuth koči kada se otvara izveštaj?

Ako se Link Sleuth koči onda kada se otvara izveštaj, a ne kada se dva puta klikne na URL, razlog može biti mapa sajta. Mapa sajta može biti OGROMNA ukoliko sajt ide mnogo “u dubinu” (visok nivo, pogledajte kolonu “level” - nivo, u prozoru Link Sleuth-a). Može se desiti da sajt bude vrlo “dubok” ako imate forum.

Rešenje: onemogućite mapu sajta u okviru sa opcijama, ili isključite “duboke” delove vašeg sajta (npr. forum) u inicijalnom okviru za dijalog.

Verzija 1.3 ima dijalog okvir za prekid izvršavanja.

18c. Zašto se Link Sleuth koči kada otvara izveštaj ili URL?

Ne znam zašto se ovo dešava, ali sam to lično iskusio sa Windows-om ME (ali ne i sa Windows-om XP), a dobio sam slične izveštaje i od korisnika. Problem nestaje ponovnim pokretanjem Windows-a, ali se kasnije vraća. Možete se takođe osloboditi ovog problema praveći izmenu u XENU.INI fajlu; ispod linije sa [Options], unesite sledeće:
UseDDE=0
Jedini nedostatak je što se ovako neće otvarati novi prozor u pregledaču.

19. Šta je sa “kolačićima” (cookies)?

Po “default”-u, “kolačići” su onemogućeni, i Xenu odbija sve “kolačiće”.

Ako su vam “kolačići” potrebni

onda možete omogućiti “kolačiće” u okviru sa naprednim opcijama.
(Ovo je dostupno od Verzije 1.2g)

Upozorenje:
Ne bi trebalo da koristite ovu opciju ako imate linkove koji brišu podatke, npr. bazu podataka ili prodavnicu - rizikujete da izgubite podatke!!!

20. Zašto su neki linkovi prijavljeni kao “prekinuti”, od strane Xenu-a, a mogu da se prikažu u mom pregledaču?

Neki serveri čitaju “User Agent”, tj. ime softvera koji pokušava da pristupi nekom veb sajtu. Neki veb sajtovi dozvoljavaju samo pregledače, neki čak samo Microsoft Internet Explorer, a sve drugo odbijaju. Neki čak mogu da odbijaju baš Xenu, zbog ranije zloupotrebe. Andi ima listu veb sajtova koji odbijaju pristup Xenu-u. Tom Boutell ima produženo objašnjenje o tome kako wikipedia odbija pristup. Korisnički-podesiv “User Agent” bi bio rešenje, ali to bi omogućilo zloupotrebu.

21. Zašto ne mogu da se povežem na “sigurne” (https) sajtove?

Ukoliko ste ispravno podesili svoj proksi, pokušajte da se konektujete pomoću IE-a. Ako to ne uspe, pročitajte ovaj post sa diskusione grupe, za pomoć. Ako ovo i dalje ne radi, a koristite Windows NT 4.0, instalirajte najnovije NT servisne pakete (zaključno sa SP5).

22. Ima li poznatih problema sa Windows-om 95?

Neki ljudi su prijavili padove sistema. Ovi problemi su obično rešavani instaliranjem IE 3.0 (ili kasnije verzije), ili sledećih servisnih paketa:

 • Microsoft DUN 1.4
 • Jedan momak je imao problema sa WININET.DLL-om (v. 4.70.1300), instaliranim sa OEM Windows-om 95 (v. 95 4.00.950 C). Zamena sa verzijom 4.70.1335 je rešila problem.

  Jednostavnije rešenje je da odete na http://windowsupdate.microsoft.com i instalirate šta god vam kažu (morate da imate IE 4.0, ili kasniju verziju, na vašem sistemu)

  23. Ima li poznatih problema sa Windows-om 2000?

  Iako sam dobio mnogo izveštaja da softver na ovom sistemu dobro radi, jedan korisnik je prijavio problem i rešenje za njega:

  Windows 2000 automatski podešava konfiguracionu opciju da koristi HTTP 1.1 za povezivanje na veb sajtove. Mnogi, ali baš mnogi veb sajtovi ne koriste tu verziju, već nastavljaju da koriste HTTP 1.0, tako da pomenuto automatsko podešenje može sprečiti povezivanje. To je razlog zašto mi Xenu nije radio. Kada sam onemogućio ovo podešenje, Xenu je funkcionisao normalno.
  Da onemogućite ovo podešenje: “Control Panel” -> “Internet Options” -> “Advanced” (kartica) -> “HTTP 1.1 settings” (naslov liste) -> “Use HTTP 1.1” (“kućica” za čekiranje: od-čekirajte je)

  24. Da li mogu da konfigurišem vremensko prekoračenje (timeout)?

  Unesite broj sekundi u segment [Options] u fajlu XENU.INI, kao na primer: timeout=120. Podrazumevana vrednost je 60. Imajte u vidu da ovo nije “savršeno”. Microsoft Windows ima programsku grešku, tako da se vremensko prekoračenje ne može podesiti kako bi trebalo. Ja koristim zaobilazno rešenje, koje je dao Microsoft.

  Međutim, primetio sam da ovo rešenje ne funkcioniše ako se vreme “probije” u trenutku kada softver pokušava da utvrdi da li neko ime servera postoji.

  Alternativno, probajte ovo:

  Neki korisnici su se žalili da, ako jedan URL “probije” vreme, ili mu ne uspe povezivanje, isto bude sa svim URL-ovima sa tog servera. Počev od verzije 1.2h, ovo ponašanje može se onemogućiti od-čekiranjem opcije “fail all URLs with same failed host” u okviru za napredna podešenja. (Podrazumevano ponašanje je “čekirano”)

  25. Šta je sa JavaScript-om?

  JavaScript je jezik programski jezik, a ne jezik za formatiranje. To veb stranice čini dinamičnim; one mogu zavisiti od tipa miša, veličine ekrana, itd... Molili su me da omogućim proveru jednostavnih JavaScript linkova, oblika javascript:function('address',param1,param2,...,paramN)

  Moje rešenje, koje je prvo bilo objavljeno u korisničkoj grupi, zahteva izmenu u XENU.INI fajlu. Treba vam osnovno razumevanje regularnih izraza (regexp). Morate da stavite vaš regexp u INI fajl, poput ovoga:

  [Options]
  Javascript=javascript:.*\(['"](.*(/|s?html?|gif|jpe?g|png|jsp|cfm|zip|exe|aspx?|pl|pdf|xml|ra|asx|ram|swf|php)(\?.*)?)['"](.*)

  U gornjem primeru, pod-string unutar prvih (....) mora da sadrži validni URL.

  Frank Visser je predložio poboljšan regexp:

  [Options]
  Javascript=[j|J]avascript:[_a-zA-Z0-9]+ *\( *['"]([^'"]+)['"]

  Frank Visser je takođe napisao bolji opis na svom sajtu.

  Napomena: ne sme biti razmaka unutar “javascript:function”, jer regexp neće raditi.

  26. Šta sa lozinkama upisanim u FORMu?

  Softver nije u stanju da upisuje lozinke u FORMu. Ja jednostavno ne vidim način da ovo postignem na lak način. Pretpostavljam da je to moguće, ako se iskombinuje neki skup imena promenljivih, vrednosti, i veb strana koja bi ih prihvatala putem http POST naredbe. Ali neke alternative bi mogle da odrade posao:

  Palo mi je na pamet jedno novo rešenje za ovaj problem, molim vas, dajte mi povratne informacije da li ono funkcioniše, ili ne. Prvi put je prezentovano u korisničkoj grupi, u aprilu 2009.

  Slanje FORMe nikad nije bilo tehnički problem za mene; Ovo sam već isprobao pre više godina, ali bez korisničkog interfejsa. Moja greška je bila što sam tražio generalni način da pohvatam FORMe na HTML stranicama, umesto da samo upotrebim url prijavne FORMe kao polaznu tačku. Pronašao sam donekle primenljivo rešenje na konkurentskom sajtu (WLV).

  Probna verzija Xenu-a (ovo možda nije najnovija verzija) sa prijavnim FORMama može se naći ovde

  Početni okvir za dijalog ima novu ”ček-kućicu” za POST i POST upit. Imajte u vidu da upit (upitni string) neće biti sačuvan u INI fajlu.

  Zamislite da želite da proverite (zamišljeni) lozinkom zaštićeni veb sajt https://www.host.com. Potražite FORMu u HTML-u:

  <FORM METHOD="POST" ACTION="https://www.host.com/scripts/login.php">
  <INPUT TYPE="text" NAME="User">
  <INPUT TYPE="password" NAME="Password">
  <INPUT TYPE="submit" NAME="Submit" VALUE="Login">
  </FORM>

  Prema tome, početni URL će biti https://www.host.com/scripts/login.php

  a ako je korisničko ime “Xenu”, a lozinka je “Secret”, POST upitni string će biti

  User=Xenu&Password=Secret&Submit=Login

  (POST upitni string postaje problematičan ako u parametrima ima razmaka, ili specijalnih znakova. On mora biti URL-kodiran)

  Važno:

  1. Morate dodati https://www.host.com u listu uključivanja. Ako to ne uradite, biće provereni samo URL-ovi koji počinju sa https://www.host.com/scripts/;
  2. Ne dozvolite da Xenu pogodi odjavni link! Da biste ovo izbegli, dodajte odjavni URL u listu isključivanja:
   https://www.host.com/scripts/logout.php
  3. Ako vaš server ne izvodi pravilno URL-prepisivanje kada su sesije onemogućene, onda morate omogućiti “kolačiće” u okviru sa naprednim opcijama;
  4. Ne dozvolite da Xenu pogodi bilo koji URL, koji briše ili menja nešto!

  27. Šta mislite o WAP verziji?

  Xenu proverava .wml fajlove od februara 2001.

  28. Šta mislite o brojčanim oznakama (kodovima) grešaka?

  Ja identifikujem samo podskup svih mogućih grešaka, u koloni “status”. Ako u prozoru Xenu aplikacije dobijete neki nepoznat kod greške, možete skrolovati udesno za tekst sa objašnjenjem.

  Više informacija:

  29. Zašto dobijam prekinute linkove za filelist.xml, editdata.mso i oledata.mso?

  Zato što Microsoft pravi te prekinute linkove :-( Ne opterećujte se njima, ili pročitajte članak Q219694 iz “Baze znanja”: Saving Office HTML File to a FrontPage Web Results in a Broken Hyperlink (Snimanje Office HTML fajla u FrontPage veb stranu će dati prekinut link). Ili probajte ovaj alat: Office 2000 HTML Filter 2.0.

  Takođe se možete rešiti ovog problema isključujući date linkove u okviru sa naprednim opcijama.
  Xenu će isključiti URL-ove koji završavaju sa /filelist.xml, /editdata.mso i /oledata.mso. (Ova funkcija je dostupna od Verzije 1.2g)

  30. Zašto dobijam poruku “file not found” (fajl nije pronađen) pri daljinskim proverama?

  Za ovo može biti nekoliko razloga:

  31. Mogu li da napravim verziju na stranom jeziku?

  Ne, molim vas, nemojte. Nema garancije da će bilo koji tekst poruke biti zadržan u sledećoj verziji. Drugi problem je što nisam napravio program tako da bude jezički-nezavisan. Mogao sam to da uradim - ali, mislim da većina ljudi na internetu razume engleski.

  32. Zašto Xenu ne otkriva nedostajuće URL-ove?

  Veb server bi trebalo da vrati HTTP grešku 404 za nepostojeće URL-ove. Neki serveri su loše konfigurisani: jedni preusmeravaju na neki postojeći URL (loše!), drugi prikazuju stranu sa obaveštenjem o grešci, ali server ne vraća grešku 404 (veoma loše!).

  Jedan korisnik je imao problem da njegov Microsoft IIS server ne vraća grešku 404. Pronašao je pomoć na ovoj strani, a zatim mi je poslao rešenje, koje funkcioniše samo za .ASP pod IIS:

  <%@LANGUAGE="VBScript"%>
  <% Response.Status = "404 Not Found"
  On Error Resume Next 'važan deo strane sa obaveštenjem o grešci, da bi se sprečila još jedna greška
  strTarget = Request.ServerVariables("QUERY_STRING")
  strReferer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
  <HTML><BODY>Strana ne postoji, žao mi je druže!<BR></BODY></HTML>

  Apache veb server ima drugačiji (i bolji) metod, da istu stvar radi koristeći nativni HTML kod za datu veb stranu. Jednostavno podesite ispravne konfiguracione stavke u http.conf fajlu na vašem serveru.

  Drugi korisnik sa Apache-om, dodao je neželjeno preusmeravanje u ovu liniju u .htaccess fajlu:

  ErrorDocument 404 http://www.host.com/404.html

  i rešio je stvar praveći ovu izmenu:

  ErrorDocument 404 /404.html

  Sada on dobija ispravan kod greške 404, koji uključuje posebno prilagođenu stranicu sa obaveštenjem o grešci, bez preusmeravanja. Čitao je o tome ovde.

  33. Rad Xenu-a sa programom Norton Internet Security

  Jedan korisnik je imao problema da koristi Xenu zajedno sa programom Norton Internet Security 7, i dobijao je grešku 12007 (ne postoji takav server). Nakon što je dodao Xenu, proradilo je. Evo šta je on uradio:

  34. Otkud vremenska prekoračenja?

  Na ovo je teško odgovoriti. Uzrok može biti preopterećenost mreže; može da pomogne ako se podesi manji broj niti, ili ako se fino podesi DoS detekcija vašeg”firewall”-a. Proverite dnevnik (logove) vašeg “firewall”-a da vidite da li je detektovao “SYN flood” DoS napad od strane vas. SYN je prvi paket podataka koji se šalje serveru, kada se počinje sa povezivanjem. Teoretski, Xenu bi mogao da pošalje do 100 SYN paketa na koje nije istog trenutka odgovoreno, tako da bi “firewall” (koji broji SYN pakete “bez odgovora”) mogao “pomisliti” da se dešava nešto “loše”. Moj “firewall” uređaj je jednom prilikom tvrdio da je detektovao SYN “navalu” kada sam otvorio veliki broj novinskih članaka u prozorima pregledača, u pozadini.

  35. Ima li u ovom softveru “Spyware”-a, “Adware”-a, “Malware”-a?

  Ovaj softver postoji od 1997. i nikada nije sadržao nikakav maliciozni kod (malware). On ne “telefonira kući”, niti meni vraća bilo kakve statistike. U HTML izveštaju postoje “reklame”, koje se pojavljuju slučajnim redosledom, za stvari koje podržavam; međutim, ja za to ne dobijam novac. Sve lozinke koje unesete u softver (npr. za traženje napuštenih fajlova) se ne “pamte”, nakon što zatvorite Xenu, niti se prosleđuju meni.

  Neke izlazne informacije, o programskim greškama, čuvaju se u fajlu XENULOG.TXT, koji ćete naći u direktorijumu %TEMP%. Taj fajl ne sadrži nikakve lozinke, i koristi se za tehničku podršku (ponekad ću vas zamoliti da priključite taj fajl e-mailu koji mi šaljete), prvenstveno za probleme sa pokretanjem URL-ova u vašem pregledaču (naročito izveštaja). Fajl je čitljiv, pa ga slobodno pogledajte. Fajl mi ne šalje sam Xenu, on jednostavno stoji na pomenutom mestu i možete ga obrisati, ako želite.

  Ovde se nalazi “zeleni prikaz” od strane McAfee Siteadvisor-a, Xenu-ovog Link Sleuth-a. Imajte u vidu da je pre 11. jula 2008. Yahoo Search (koji koristi informacije dobijene od McAfee SiteAdvisor-a) upozoravao na svaki URL iz celog snafu.de domena, uključujući moj korisnički sajt (izgleda da je to sada ispravljeno). McAfee SiteAdvisor je označio kao opasan snafu.de domen, ali ne i korisničke strane. To se desilo zbog tri fajla za preuzimanje (CuteFTP, GoZilla i Nok2Phone) na ftp sajtu korisničke podrške, provajdera snafu.de, koji je moj ISP već više od decenije. Ovi fajlovi su od onda uklonjeni, a Yahoo i McAfee su obavešteni o tome. 30. jula 2008. sam video da je sanfu.de domen označen “zelenom zastavicom”.

  22.8.2009. mi je saopšteno od strane jednog korisnika da Trend Micro Internet Security upozorava na ovu stranu kao na “opasnu”, jer je Xenu “generički trojanac”. Ovakve lažne izjave nisu usamljen problem, i drugi ljudi su imali iste pritužbe. 27. avgusta sam telefonom razgovarao sa nekim, vrlo prijateljski nastrojenim, čovekom iz kompanije Trend Micro. Objasnio mi je da njegov softver pogrešno smatra moj za “još jedan antivirusni softver”, pošto “radi pretraživanje” (nego šta nego radi!), i da je on instalirao softver na jednoj ispitnoj mašini i shvatio da je bezopasan. Obećao je da će “pozvati laboratoriju”. A posle sam bio zamoljen da uputim još jednu poruku za podršku, na drugu veb stranu, i ništa se nije dešavalo nakon toga, ali od onda nisam dobijao pritužbe od Trend Micro-ovih korisnika.

  30.10.2009. McAfee Antivirus je tvrdio da je moj softver “trojanac - Artemis”. (McAfee ovako opisuje problem: “Artemis” & Other Possibly False Detections - “Artemis” i druge moguće lažne detekcije) Nakon nekoliko pritužbi, izgledalo je da je problem rešen sa verzijom 5836 (isprobano 18.12.2009.). 21.6.2010., McAfee je to ponovo uradio sa novom verzijom 1.3.7, i kasnije sa 1.3.8. Iako sam ih kontaktirao, nije bilo reakcije. Nakon pronalaženja druge kontakt strane za lažne alarme, McAfee me je kontaktirao sledećeg dana (14.10.2010.) i rečeno mi je da je lažna detekcija Artemis-a uklonjena.

  21.11.2010. jedan korisnik Avira Webguard-a mi je rekao da je moj URL za preuzimanje blokiran. Utvrdio sam da ga besplatna verzija antivirusnog softvera ne blokira. Odblokiran je nakon pritužbe, dva dana kasnije.

  Da dobijete pravu sliku o ovakvim “upozorenjima”, prenesite bilo koji Xenu.exe fajl na www.virustotal.com, koji će ga proveriti sa 30 antivirusnih programa.

  Ja nisam jedini koji “trpi” ovu vrstu klevete. Pročitajte ovaj blog post sa nirsoft.net Antivirus companies cause a big headache to small developers (Antivirusne kompanije zadaju veliku glavobolju malim proizvođačima softvera), ili ovaj blog Bill Pytlovany-ja McAfee Continues to Harm WinPatrol Users (McAfee nastavlja da šteti korisnicima WinPatrol-a).

  Ako imate još pitanja o bezbednosti, ne ustručavajte se da me kontaktirate. Ukoliko želite da prijavite grešku u programu, kliknite ovde.

  36. Šta mislite o “džoker znacima” u listama uključenja i isključenja?

  To postoji, ali ne u opštoj verziji. Preuzmite posebnu verziju ovde, međutim, ovo možda nije uvek najnovija verzija. Jednostavno upišite nešto sa “*”, umesto URL-a, npr. “*print*” - da isključite “easy print” verziju veb strane (verziju za štampu). Imajte u vidu da je podržan samo znak “*”; “?” nije, kao ni “regularni izrazi” (jer prosečan korisnik neće razumeti njihov koncept). Takođe nemojte zaboraviti “*” na početku i na kraju URL-a, osim ako ne želite da izraz bude prefiks, ili sufiks.

  37. Šta je sa CSS-om?

  Stilovi i CSS fajlovi su podržani od verzije 1.3.8.

  Pažnja: Slično HTML URL-ovima, CSS URL-ovi moraju biti “unutrašnji” u odnosu na osnovni (root) URL, ili dodati u listu uključenja, u početnom okviru za dijalog. Na primer, ako je vaš osnovni URL http://www.host.com/stuff/, a vaš CSS URL je http://www.host.com/css/standard.css, onda to neće funkcionisati - tada bi trebalo da dodate http://www.host.com/css u listu uključenja.

  38. Rad Xenu-a sa Norton Security Scan-om

  Jedan korisnik se požalio da je softver upotrebio sve Windows identifikacione kodove - “handles” (njih 32000), na 32-bitnom Windows-u 7, i da je nakon toga nastavio da dobija poruku “no connection” (nema konekcije). Isto se desilo sa pristupom putem pregledača. Korisnik mi je rekao da je to bilo na novom PC računaru. Skrenuo sam mu pažnju na to da novi računari obično imaju neke već instalirane stvari. Uzrok je bio Norton Security Scan. Nakon njegovog deinstaliranja, Xenu je “glatko” radio sa 300-600 “handle”-ova. Očigledno je da ovaj softver nije samo skener, već takođe radi i “praćenje uživo”, i da ne oslobađa resurse na pravilan način.

  39. Zašto ima promenljivih ID-ova sesija

  Xenu po “default”-u ima onemogućene “kolačiće”. Stoga, ako veb server prati sesije, to bi moralo da se uradi kroz URL. Ako se ID sesije neprekidno menja, onda to znači da je vaša aplikacija, ili vaš server, “bubičav”. Pravilno programiran server radi URL prepisivanje automatski, kada je to potrebno.

  Da sprečite generisanje nove sesije za svaki novi URL, svi interni linkovi moraju biti generisani dinamički.

  U Java servletima, ovo se radi sa HttpServletResponse.encodeURL(), koji će ili izmeniti URL, ili ga ostaviti kakav jeste, zavisno od toga da li su “kolačići” omogućeni, ili ne.

  U JSP-u treba da koristite JSP standardnu biblioteku tagova (JSP Standard Tag Library, JSTL):

  <a href="<c:url value='fun.jsp'/>">Kliknite ovde iz zabave</a>

  naravno, i dalje možete ovo da uradite na teži način, pomoću skriptleta:

  <a href="<%=response.encodeURL("fun.jsp")%>">Kliknite ovde iz zabave</a>

  U JSF-u treba da koristite HTML biblioteku tagova:

  <h:outputLink title="fun title" value="fun.jsf">Kliknite ovde iz zabave</h:outputLink>

  ili

  <h:link value="Kliknite ovde iz zabave" title="fun title" outcome="fun.jsf" />

  Ako koristite .php, treba da koristite SID konstantu. Ovo uputstvo objašnjava kako.

  40. Problemi u Izraelu

  Postoji jedan problem sa hebrejskim sajtovima, koji se manifestuje samo na hebrejskom Windows-u, ako je karakter ת (tav - donekle liči na grčko slovo PI) upotrebljen u URL-ovima. Ovaj znak bi trebalo da bude konvertovan u %D7%AA, ali se, umesto toga, konvertuje u %D7%D7, i to samo u Izraelu, a ne i “ovde” (u Nemačkoj).

  To će biti ispravljeno u verziji 1.3.9. Ako ne možete da čekate, koristite trenutnu beta verziju. Hvala, Yosi!

  41. Korišćenje spoljnog servera za autentifikaciju

  Ako koristite spoljni server za autentifikaciju (npr. “Sun Access Manager”), postarajte se da, kada je autentifikacija uspešna, ne vrši preusmeravanje na URL koji je već proveren od strane Xenu-a (i da to nije URL koji je izvršio preusmeravanje na URL autentifikacionog servera, na prvom mestu!).

  Alternativno, upotrebite autentifikacioni URL (npr. http://auth.host.com/blah/blahRedirect_WL.jsp?goto=http%3A%2F%2Fwww.host.com%2F.wlforward) kao osnovni URL, i uključite “pravi” osnovni URL (u ovom slučaju: http://www.host.com) u početnom okviru za dijalog.

  42. Pokretanje Xenu-a naspram Tomcat servera može izazvati da server prekine vezu

  Ovo sam lično iskusio - uzrok je bio zastoj u log4j-u. Log4j uglavnom odlično radi, ali zastoji (kružne blokade) “po dizajnu” mogu da se dogode, pogledajte ovu dugotrajnu prepisku i ovaj blog post. Dokaz da je log4j bio uzrok je što se to nije desilo kada je prijavljivanje podešeno na OFF (isključeno).

  Jedan uzrok su bila dva JSF “zrna” (beans), koja nisu bila serijalizabilna. Drugi je bila poruka o grešci, od Tomcat-a, o prekinutom GET pristupu na /Context/faces/javax.faces.resource/jsf.js?ln=javax.faces". Poslednji od ovih uzroka je otklonjen u verziji 1.3.9.


  Lista programskih grešaka (“bagova”)

  Softver radi prilično dobro, ali evo liste stvari kojih ne bi trebalo da bude.

  Ako pronađete još neki “bag”, pošaljite mi opis e-mailom, molim vas da uključite URL koji proveravate i, ako je moguće, probate da snimite vaš rad u jedan .XEN fajl i priložite ga. Takođe proverite na http://windowsupdate.microsoft.com da se uverite da vaš sistem ima sve dopune. Ukoliko želite da pošaljete e-mail sa nekim predlogom, kliknite ovde. Možete se priključiti i korisničkoj grupi slanjem e-maila na xenu-usergroup-subscribe@yahoogroups.com.


  Lista budućih svojstava

  Stvari koje ću raditi u budućnosti (možda kada se pakao bude smrzao!):


  Priča o Xenu-ovom Link Sleuth(TM)-u

  (za kolege programere)

  Tokom aprila i maja 1997. moj poslodavac me je bio uputio na posao izvan mog grada, pošto je drugom odeljenju bio potreban momak sa MFC iskustvom. Tako sam od ponedeljka do petka odsustvovao od kuće, i uveče sam se smrtno dosađivao. Svakog vikenda vraćao sam se kući i obično sam proveravao svoj veb sajt, tražeći prekinute linkove pomoću WebAnalyzer-a. Na žalost, ovaj softver je imao dosta programskih grešaka, a njihova korisnička podrška je ignorisala moje e-mailove, i bio sam strašno besan jer sam potrošio prilično novca na proizvod koji nije vredeo toliko. Moj posao je takođe bio i prvi kontakt sa VC++ 4.2 (prethodno sam radio samo sa VC++ 1.5, jer su naši klijenti imali dosta 16-bitnih sistema), koji je imao neke klase za pristup internetu, lake-za-korišćenje. Već sam imao iskustva sa WINSOCK programiranjem, a ove klase bi mi uštedele dosta vremena potrebnog za ocenu dobijenih HTTP zaglavlja, i druge dosadne stvari. Jedno veče, nakon odlične italijanske hrane sa dobrim chianti-jem, uzeo sam nešto hotelskog papira za pisanje pisama, i napisao koncept za proveravanje linkova. Mesec dana kasnije, odvojio sam nešto vremena da instaliram razvojni softver na svom računaru, i počeo sa radom, uz pomoć onog koncepta iz hotelske sobe. Posao je rađen tokom nekih večeri, ali uglavnom vikendima, kada sam imao više vremena.

  Moja filozofija po pitanju razvoja softvera uvek je bila “manje, jednostavnije, jeftinije”, mnogo pre nego je NASA to shvatila (u maju 2002. mi je rečeno da je stvarna NASA filozofija bila Brže, Bolje, Jeftinije - ups!) Zbog toga meni ne treba kitnjasta (a potpuno beskorisna) grafika, kao u WebAnalyzer-u. Samo rezultati. A rezultati bi bolje bilo da budu 100% tačni, ili bih morao da se ubijem :-)

  Aplikacija je napisana u jeziku Visual C++, i koristi MFC klase u najvećoj mogućoj meri: CDocument, CView, CListView, CObArray, CMapStringToOb, CArchive, CInternetSession, CHttpFile, itd, itd. To mi je uštedelo puno vremena!


  Zasluge

  Originalne ikone u EXE fajlu: Martin Hunt i Paul Campbell; Ikona na veb strani: Erik Plummer; Ideja da se koriste baneri u izveštaju: Marc Cross; Xenu logo dugme: Fred C.; drugo Xenu logo dugme: Charles A. Upsdell; Animirani kursor - vulkan: Juan C. Pradas-Bergnes; Ideja i pomoć oko SMTP integracije: Mark Findlay; SMTP klasa: P.J. Naughter; Xenu crteži: William C. Chenoweth; WinHelp verzija dokumentacije: Andrew Schoenhofer; Regularni izrazi: Henry Spencer i Guy Gascoigne; Instalacija i deinstalacija: Inno Setup NSIS uz pomoć Andrey Aleksanyants-a; pomoć oko Xenu banera: Bruno Zacke; džoker znaci: Jack Handy; ikone za sortiranje, za kolone liste: Thomas Holte; nova Xenu ikona u maju 2008.: Dominic Raths iz Hitflip.de; Ideja i kod za GraphViz: Kevin Niehage; Current HTML Help (CHM) verzija dokumentacije: Andrey Aleksanyants; .jar listing: Arcangelo Bruna; Okvir za promenu veličine prozora: Torben B. Haagh; Pomoć oko “hebrejskog problema”: Yosi; Internacionalizacija konverzije imena domena: Gisle Vanem i Adam M. Costello

  Linkovi za dalje čitanje

  Zaštitni znaci

  Xenu, Xenu-ov Link Sleuth (Xenu's Link Sleuth) i Link Sleuth su zaštitni znaci korišćeni od strane Tilman Hausherr-a za softverske proizvode i usluge. Ovi proizvodi ni na koji način nisu povezani sa servisima licenciranim pod RTC, CoST, BPI, CSI, itd.

  Published (Last edited): 24-10-2012 , source: http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html