Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Xubuntu12.04: ne popravlja ono što nije pokvareno


Ne postoji toliko uspešnih komercijalnih kompanija na Linux tržištu. Naravno, RedHat je flagbearer u toj oblasti, sa svojih, preko-1-milijarde dolara prihoda,i to samo za prošlu godinu. Ko je na drugom mestu? Mislim da bi većina ljudi imenovala Canonical.

Canonical-ov vodeći model je Ubuntu . Najnovija verzija takozvanog "Ubuntu 12.04 Precise Pangolin" je pušten 26. aprila 2012.

Ali Ubuntu 12.04 nije jedini operativni sistem iz Canonical-a. Kompanija, takođe zvanično podržava još tri Ubuntu bazirana operativna sistema, a to su: Kubuntu, Xubuntu i Lubuntu. Ovi sistemi imaju različita desktop okruženja: KDE, Xfce i LXDE respektivno. Tu su i manje rasprostranjene varijante Edubuntu i Myth-buntu, ali su oni usmereni ka određenim tržištima, više nego u javnosti.

Već sam pregledao Ubuntu 12.04 , i moje mišljenje je da Precise Pangolin izdanje bolje nego Oneiric Ocelot . Ali ipak, još uvek je daleko od savršenstva.

Xubuntu 12.04 LTS (Long Term Support) je pušten istog dana kao i Ubuntu 12.04.

Ukoliko ste zainteresovani, ova distribucija je takođe dostupna za narudzbine na CD otkupom Linux sajtu CD-a i preko moje eBai stranice . Imao sam neke porudžbine za ovaj OS, pa sam koristio jedan od naručenih CD-ova da pokrenem sopstveni Live test Xubuntu 12.04.


Podrazumevani desktop u Xubuntu 12.04 sa Task Manager

Veličina slike diska Xubuntu 12.04 je nešto manja od Ubuntu-a. To je samo 680 Mb. Ja sam ga preuzeo preko torrent-a, i nisam naišao na probleme tokom tog procesa preuzimanja. Dakle, CD sa Xubuntu 12.04 je spreman i ubacite disk mog Fujitsu Siemens Amilo Pi 1505 laptopa. Reboot. Odaberite pokretanje sa CD-a. Idemo!
_________________________________________________________________

Pokretanje


Xubuntu 12,04
koristi istI pokretački mehanizam kao Ubuntu 12.04. Ovo je novo u Precise Pangolin-u izdanju, jer prethodna verzija vam je davala spisak opcija pre nego što počne učitavanje: Probajte Xubuntu, instaliranje, Check disk, i tako dalje. Ovoga puta u okolini ne postoji unapred meni za pokretanje. Sistem se sam učitava do ekrana gde imate izbor jezika sistema i izbor između Pokušajte Xubuntu i instaliraj Xubuntu. Ovaj ekran je veoma sličan onom koji možete videti u Ubuntu, samo sa razlikom u boji .

Za vreme učitavanja, Xubuntu automatski prepoznaje i konfigurše svoju bežičnu karticu Intel 3945 ABG, i skenira raspoložive mreže. Kao rezultat toga, video sam pop-up poruku u kojoj piše da se u okolini nalaze neke dostupne mreže. Poruka je nestala, i ostao je sivi pravougaonik posle toga. Takođe, sličan sivi prostor je bio kod Tray / Install izbor prozora. Pretpostavljam da je to nešto u vezi sa opcijama podrazumevane konfiguracije na grafičkoj kartici. To je zaista čudno, jer ja nikada ranije nisam imao problema sa ovom karticom.

Dovoljno rečeno o boot ekranu. Moj izbor je očigledno pao na Try Xubuntu.. Nekoliko sekundi više, i ja sam sleteo na podrazumevani Xubuntu ekran.

Podrazumevani desktop u Xubuntu 12.04 sa Task Manager
with Task Manager


Prenos sednice Xubuntu 12.04 zauzela je oko 220 MB memorije na mom laptopu. To je manje nego što sam imao u Ubuntu 12.04, ali je još više nego što bi ste očekivali od Xfce zasnovanog raspodelom.

Ukoliko ste zainteresovani za tačkice i brojeve, onda sa ponosom mogu da vam kažem da Xubuntu 12.04 koristi Xface 4,8 na vrhu Linux kernela . 3.2.0-23

Edit: Veoma važna razlika Xubuntu od K- i Ubuntu! Ova verzija operativnog sistema ne zahteva pae-omogućeni procesor. Molimo pogledajte Ubuntu razmatranja i mišljenja sa mojim komentarima o ovome.

Desktop


Desktop u Xubuntu 12.04 je veoma sličan onom što sam video u Xubuntu 11.10.Ima podrazumevanu pozadinu u plavim i sivim bojama. Iako sama slika je drugačija, stil je isti. Postoji izbor različitih pozadina 5-6 u distribuciji, većina njih su podrazumevane pozadine iz prethodnih verzija Xubuntu.

Postoji tabla na vrhu ekrana u Xubuntu 12.04 sa uobičajenim veoma poznatim elementim na njoj. Levi gornji ugao je iskorišćen za meni taster sa Xfce logom (mouse head)) na njemu. Pored menija dugmeta, možete naći bar zadataka. Slede električna obaveštenja, poruke, mrežu i količinskih ikone. Pored te ikonice,nalaze se časovnik i kalendar. Prebacivanje između dva virtuelna desktopa nalazi se pored časovnika. Uzgred, svaki desktop ima svoj sopstveni skup aplikacija na traci. I na kraju, videćete dugme sa vašim korisničkim imenom (xubuntu u Live sesiji), koja se poziva na sednici upravljanja opcije: reboot, isključenje, brava na ekranu i tako dalje.

Kao što možete da vidite, ne postoji ništa neočekivano na gornjem panelu u Xubuntu 12.04.

Postoji još jedan panel na dnu ekrana. On ima ikone za brz pristup pretraživača, mail klijent, home folder, terminal i tako dalje. Ovaj panel auto-skrivanje i samo se pojavljuje kada pomerate miša na tu oblast. Iako ponašanje panela je više ili manje predvidljivo, ipak sam odlučio da uklonim taj panel u mojoj Live sednici. To je moja odbojnost za sve auto-skrivene panele koji donesu tu odluku. Tada sam otključao gornji panel (panel 1) i vukao ga na dno ekrana.

Ovi jednostavni koraci su mi dali ekran veoma sličan onom koji imam u mojoj trenutnoj instalaciji Xubuntu 11.10.

Xfce desktop komponovanje omogućeno je u Xubuntu 12.04 po defaultu. To znači da možete videti ovde jednostavne funkcije oka slatkiša, kao senke iza prozora i neprovidnost za različite elemente.

Ako želite da imate više vidljivih slatkiša ,onda je Compiz je verovatno način da ih dobijete. Pokušao sam da instaliram Compiz u mom Live pokretanju, kao što je preporučeno od strane Emeri u komentarima na mom Xubuntu 11.10 pregled. Kao rezultat toga, Compiz ih se otarasio ... svi prozori naslov barova, uključujući kontrolne elemenate! Lepo! Nisam mogao da rešim taj problem, tako da sam morao da koristmi tastaturu Alt F4 u ostatku dela mog razmatranja.

Mrežna konekcija


Već sam pomenuo da poruka o raspolaganju dostupne bežične mreže pojavljuje na Tray / Install izbor ekrana. To znači da mi nije bio veliki problem da se povežem na kućnu mrežu. Nekoliko poteza na tastaturi, i ja sam on-line.

Aplikacije


Brzo sam prošao kroz listu aplikacija u meniju Xubuntu 12.04, i našao vrlo malo razlike u Ksubuntu 11.10. Zato vas pozivam da pročitate odgovarajući deo mog prethodnog pregleda , ako ste zainteresovani za listu dostupnih alata.

Nekoliko razlika, koje bih želeo da pomenem:
  1. Firefok je verzija 11 u Xubuntu 12.04 u odnosu na verziju 7 u LiveCD od Xubuntu 11.10.
  2. Remote Desktop alat je uklonjen iz podrazumevane raspodele.
  3. PulseAudio Volume Control zamenio Mixer alat u multimedijskom delu.
Inače, imate dobar set laganih aplikacija jednostavnih za korišćenje . Iskreno, ja ne preferiram bas sve od njih Upravo zbog toga ću verovatno morati da dodam i uklonim neke aplikacije, ukoliko želim da instaliram Xubuntu 12.04 za sebe. Ako želite da instalirate više softvera, onda imate izbor između Ubuntu Softvare Centra i Sinaptic

Mrežni disk


Xubuntu 12.04 Precise Pangolin uključuje Gigolo kao podrazumevano podešavanje. Gigolo je veoma lep alat za povezivanje udaljenih uređaja mreže u Linux operativnim sistemima.

Lako sam našao da je "Windows share" jedna od opcija u padajućoj listi Giolo interfejsa. Ja sam izabrao ovu opciju, definisao ime mog spoljnog mrežnog diska, i pritisnuo "Osveži" dugme. Kao rezultat toga, imam listu dostupnih particija na tom disku. Sve ostalo je jednostavno kao 1-2-3. A samo nekoliko klikova, i bio sam u mogućnosti da pregledam svoj udaljeni disk. Posao je urađen!

Ruski fontovi u datoteci i folder imena su prikazani jasno i fino u Thunar menadžer fajlu.

Multimedija


Xubuntu 12.04,
kao Ubuntu 12.04, što sam ranije pregledao, ne uključuju kodeke za MP3 fajlove i video snimake. Možete ih preuzeti odvojeno tokom instalacije, ali Live pokretanje dolazi bez kodeka.

Zato nisam mogao da pustim MP3 fajlove u svojoj Live sednici. GStreamer, podrazumevani muzički plejer, dao mi je grešku o nestalim datotekama.
Edit: Postoji jednostavno rešenje . Zahvaljujući mojim čitaocima!

Najlakši način da se reši pitanje nestalih dodataka, kao i uvek, je ugradnja player-a koji ima sve to uključeno. Najpopularniji od takvih player-a je VLC.

Instalirao sam VLC koristeći Ubuntu Softvare Centar. Lako rešio problem dodatke. Bio sam u mogućnosti da slušam muziku sa datoteka na svom spoljnom mrežnom disku.

Xubuntu 12.04 sa VLC
bez windows naslovnog bara posle Compiz instalacije


Nažalost, Flash nije uključen u podrazumevanoj Xubuntu 12.04 distribuciji.

Raspored na tastaturi


Proces konfigurisanja rasporeda tastature u Xubuntu 12.04 je isti kao i u gotovo svim drugim Xfce zasnovanim distribucijama.

Prvo, ja sam dodao raspored indikatora na panelu. Izgledalo je kao američka zastava, pokazivajući da je podrazumevani raspored bio English US. Desnim klikom na taj indikator mi omoguććava da podesim Properties, gde sam mogao dodam English UK i ruski, engleski i ukloniti US raspored. Postavio sam interventni taster kao Ctrl-Shift, a to je upravo moja omiljena konfiguracija.

Zaključak


Xubuntu 12.04 je veliki sistem, sa moje tačke gledišta.

Kao što možete videti, ne postoje mnogo user-facing razlika u ovoj verziji u odnosu na Xubuntu 11.10. Sa moje tačke gledišta, to je dobro.Xubuntu 11.10 je bio (i još uvek je) veoma lep svestrano distribuiran. Ne morate da eksperimentišete u sistemu koji će biti podržani za tri godine. Zato je odluku da zadrži minimalne izmene važna za mene.

Da, bilo je nekih pitanja u mojoj Live pregledu na Xubuntu 12.04. Glavni od njih je Compiz bug(kvar). Ali ja verujem da je lako rešiv u instaliranom sistemu.

Pored duge barijere tokom prvog pokretanja, sistem radi dovoljno brzo za mene, čak i kada su disk operacije uključene. Subjektivno, sličan disk operacija u Xubuntu pokreće brže nego u Ubuntu.

Da li ću da instaliram Xubuntu 12.04 na mom hard disku? Ja nisam siguran. Razlog je u tome što ja već imam Xubuntu 11.10 tamo instaliran. Prvo ću pokušati da ažuriram svoj sistem. Ako se pokvari nešto, onda ću pogledati na ponovno instaliranje opcija.

Što se vas tiče, ja najiskrenije preporučujem da pokušate sa Xubuntu 12.04. Nadam se da ćete uživati.
_________________________________________________________________

Ako želite sami da isprobate Xubuntu ili bilo koju drugu Linux distribuciju, ali ne možete da kreirate CD sa njim, onda bi možda trebali kupiti Linux CDs web sajt možda vam bude od pomoći. Možete naručiti CD sa skoro svim Linux distribucijama tamo, isporučeno u vašem poštanskom sandučetu.
Published (Last edited): 03-10-2012 , source: http://linuxblog.darkduck.com/2012/05/xubuntu-1204-dont-fix-what-is-not.html