Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Za i protiv korišćenja Flash-a u slučajevima manjih poslovnih veb sajtova

Flash je postao deo neophodne tehnologije u poslednje vreme. Pre svega zbog nekih odluka Apple o nerihvatanju ili dozvoljavanju Flash aplikacije za bilo koju vrstu iPhone i iPad. Steve Jobs, CEO of Apple, javno je iskazao stavove svoje odluke - "Flash je zatvorena i personalizovana aplikacija, sa mnogo nedostataka, tako da ne podržava elemente bazirane na dodiru”. Ako ste zainteresovani, evo potpunog rada Steve Jobs o Flash. Dakle šta to znači za manje poslovne vebsajtove. Pored Apple proizvoda, posotojaće još stavki koje će vlasnici manjih poslovanja želeti da razmotre vezano za razvoj vebsajta o Flash.

OK, dakle ima nekih prednosti Flash koje ćemo prve pomenuti:

 1. Kompatibilan: Osim iPhone i iPad, većina drugih uređaja moći će da vidi Flash sadržaj. Trenutna statistika govori da preko 90% veb pretraživača podržavaju Flash.

 2. Animacija i video sadržaj: Flash je počeo kao animacioni alat za šta ga i dalje mnogi smatraju. Flash video sadržaji su sjajni jer ne zahtevaju 3D medija plejer kao što je Windows Media Player ili Quicktime. To znači da ako želite sajt koji sadrži animaciju na visokom nivou, kao što je npr. sajt za nekretnine, onda ćete verovatno koristiti Flash.

 3. Pozadinska muzika: napisao sam članak pre nekog vremena koji govori o izazovu sa Joomla i pozadinskom mmuzikom. Od tada je pročitan 2,000 puta sa brojnim komentarima. To je zato jer većina PHP vebsajtova ne mogu da puštaju audio fajl u kontinuitetu jer će se restartovati sa svakim klikom. Kod Flash nemamo ovaj problem tako da možete imati lepu ambijentalnu muzikicu koja u kontinuitetu radi u pozadini.

 4. Igrice: Flash igrice su sve popularnije. Verovali ili ne, neke od najblesavijih flash igrica su prodate u milijonskim tiražima iz produkcije kompanija kao što je Electronic Arts.

 5. Poseban font: Veb pretraživač podržava samo set nekih osnovnih fontova, većina PHP/CSS veb sajtova može ovaj niz proširiti do određene granice. Tako da ako želite da koristite neki vama omiljeni font tokom korišćenja nekog sajta moraćete da uzmete u obzir Flash.

OK, hajde sada da pogledamo neke ostale karakteristike koje stavljaju Flash na vodeće mesto kada su u pitanju manji poslovni veb sajtovi:

 1. iPhone ili iPad: Kao što smo već napomenuli, Flash se ne može videti sa iPhone ili iPad. Tako da ako je vaš sajt napravljen sa Flash i ako ga gleda neko sa iPhone ili iPad, oni neće moći da vide ništa. Uobičanije su Flash aplikacije u okviru nekog veb sajta koje se uopšte ne vide i samo prikazuju prazan prostor na ovim Apple uređajima.

 2. Pretraživači: Iako Google se trudio da napravi ustupke da bi bio u mogućnosti da koristi Flash sadržaj, ipak je teško optimizirati Flash vebsajt za različite ključne reči. Veoma je teško rukovati sa fotografijama jer niste u mogućnosti da dodate Alternative Text fotografijama. To je ono što ja naročito zameram Flash od kada je Yardstick posvetio svoje vreme rukujući sa izvođenjem na veb sajtu, jer bi trebalo da je u stanju da se brzo menja prilagođavajući se tržištu i uslovima.

 3. Upotreba: Flash veb sajt obično ima svoju unutrašnju navigacijuz što znači da ako stisnete "Back" tipku kod vašeg veb pretraživača, dolazite na početnu tačku Flash veb sajta ili šta je gore na stranicu na kojoj ste bili pre nego što ste uopšte započeli sve. To je veoma naporno za korisnike, tako da će u većini slučajeva zanemariti vaš sajt i nikada se više neće vratiti.

 4. Stigma: Postoji izrazita stigma među internet korisnicima da je Flash "stara škola" i da će mnogi korisnici otići negde drugo ako smatraju da im Flash ne odgovra. Da, u pravu su.

 5. Spor: Ovo proizilazi iz dva prethodna navoda, ali većina Flash vebsajtova ima liniju na kojoj se pokazuje koliko procenata se prebacilo pomoću "Loading". Korisnici su sve nestrpljiviji što znači da ove stranice koje se prebacuju sve više nerviraju. Još gore je sa sajtovima koji se posećuju više puta - jer svaki put "Loading" ekran se pojavljuje, i to odbija korisnike.

 6. Kako se snaći: Postoje sistemi za rešavanje Flash ali oni nisu robusni kao što su Joomla ili Wordpress. A čak i tada verovatno ćete biti u stanju da rukujete sa nekolicinom elemenata ili stranica na sajtu. Bilo kakva animacija ili dizajn zahtevaće od originalnog dizajnera da napravi promenu što vas košta boga oca.

Dakle to je moje mišljenje o Flash. Kao i svaki komad tehnologije, ima svoje prednosti i mane zavisi kako posmatrate. Pa se pazite i napravite pametan izbor pri pravljenju vašeg manjeg poslovnog vebsajta. Kao i uvek, slobodno komentarišite i ja ću odgovoriti.

Published (Last edited): 28-01-2013 , source: http://www.yardstickservices.com/blog/the-pros-and-cons-of-flash-for-small-business-websites