Back to site
Since 2004, our University project has become the Internet's most widespread web hosting directory. Here we like to talk a lot about web development, networking and server security. It is, after all, our expertise. To make things better we've launched this science section with the free access to educational resources and important scientific material translated to different languages.

Završetak Symphony Fork

Šta je fork?

Fork je oblik ponovne upotrebe softvera. Sviđa mi se tvoj softverski modul. On zadovoljava neke ili mnoge moje potrebe, ali potrebne su mi neke dodatne funkcije.

Kada želim da ponovo koristim postojeće funkcionalnosti iz drugog softverskog proizvoda, ja obično imam četiri izbora:

  1. Ako je vaš modul lepo dizajniran i može da se proširi, onda bih mogao da jednostavno koristim vaš kod, kakav god da je, i napišem novu šifru da ga produžim.

  2. Mogu da vas ubedim da promenite svoj modul, tako da zadovoljava moje potrebe.

  3. Mogu da radim sa vama na vašem open source projektu da se napravi modul ("naš" modul u ovom slučaju) zadovoljava naše međusobne potrebe.

  4. Mogu da kopiram izvorni kod vašeg modula i promenim šifru na mom primerku, i integrišem taj modifikovan modul u moj proizvod.

Imajte na umu da su opcije #1 i #2, jedine opcije koje su dostupne sa većinom vlasničkih modula, jer ove tehnike ne zahtevaju pristup izvornom kodu modula. Opcije #3 i #4 su dodatne opcije koje su omogućene pomoću open source-a. Opcija #4 je ono što podrazumevamo pod “forking”. Forking je omogućen open source softverima i predstavlja osnovicu za open source ekosisteme. To nije ni dobro ni loše. To je alat, delom društven, delom tehnološki, za prevazilaženje nesposobnosti ili nespremnosti za saradnju. Problem nije u forking-u. Problem je u uslovima koji dovode do forking-a?

Zašto se fork dešava i kako se završava?

Fork se može postići iz više razloga, uključujući i liderske konflikte, ideološke razlike i druga politička pitanja, kao i razlike u vizijama i tehničkog smera projekta.

Generalno, fork se završava kada su uslovi koji iziskuju formiranje fork-a rešeni. Barem to važi za racionalne učesnike koji samo pokušavaju da optimizuju rezultate. Ali beskompromisno ​​ideološka fork se može nastaviti u nedogled, i često je tako.

Tehnička strana završavanja fork-a je tipično objedinjavanje koda, dok se različite grane projekta ponovo okupljaju. Ovo može biti teško, ali to je jednokratni zadatak.

Završetak Symphony Fork-a

Sa prelaskom sa OpenOffice na Apache, ovaj open source projekat je napravio kritični potez iz korporativno predvodjenog open source preojekta pod asimetričnim uslovima licence, do zajednčko vodjenog open source projekta pod jednu popustljivu dozvolu. Ovo je ogromna promena, koja bi trebalo da povede sve fork ka OpenOffice, i sve one koji su želeli da se priključe OpenOffice-u, ali nikada ranije to nisu učinili, da preispitaju svoju orijentaciju ka projektu.

Kada je John Maynard Keynes, kritikovan zato što je promenio svoju poziciju u sporu, slavno se našalio, "Kada se činjenice promene, ja promenim mišljenje. Šta vi radite, gospodine?" Činjenice iz OpenOffice-a su se promenile, sa prelaskom na Apache, a ova promena mesta je napravila ogroman uticaj na Symphony tim, koji je nedavno objavio da je okončo fork i da će se posvetiti doprinosu svog koda na Apache i da će raditi sa tim zajednicama ka napretku.

To ne znači da će Symphony proširenja nestati. Daleko od toga. Veoma smo ponosni na UI rad i ostale inovacije u radu, pristupačnost i interoperabilnost koje smo uveli u Symphony i nudićemo izvorni kod ovih poboljšanja na Apache, i ako budu prihvaćena, radiće u okviru tog projekta na spajanju ovih promena sa Apache OpenOffice. DNK Symphony-a ne ide nigde. Ono što će nestati jeste Symphony kao fork, kao podeljeni napor. Symphony DNK, kul posao na kojem je Symphony ekipa do sada radila veoma naporno, će nastaviti da živi, u Apache OpenOffice-u, u kombinaciji sa drugim stalnim doprinosima iz zajednice, u većem, snažnijem razvojnom naporu.

Sada kada se Symphony fork završava, očigledno pitanje je: Ko će biti sledeći? Ako možemo da okončamo četvoro godišnji fork i da ga spojimo sa našim radom sa Apache, onda bi trebalo da bude mnogo lakše za fork-ove koji su prisutni dosta kraće. "Kada se promene činjenice, ja promenim mišljenje. Šta vi radite, gospodine?"

Ako ste zainteresovani da saznate više o Apache OpenOffice projektu, preporučujem pregled sajta projekta i blog . Ako želite da se uključite, možete da se prijavite za ooo-dev mailing list i postavite napomenu da se predstavite. Kako smo bliži našem 3.4 Release Candidate posebno su nam potrebni volonteri da nam pomognu pri testiranju ove verzije, za Windows, Mac ili Linux. Ukoliko ste zainteresovani da nam pomognete sa tim, napomenite to u belešci.

Published (Last edited): 09-06-2013 , source: http://www.robweir.com/blog/2012/02/ending-the-symphony-fork.html